Skocz do zawartości

ABU REVO PREMIER ---- wymuszony tunning

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W sąsiednim wątku Mifek zalinkował art z TT o stylach i trendach w tunningowaniu multiplikatorów.

Ja niejako przy okazji chciłbym wam pokazać, że czasami tunning moze być wymuszony.

Tekst z TT dotyczy tego jak uczynić nasz kołowrotek bardziej wyrafinowanym użytkowo, a także jak nadać mu indywidualny wyglad. Ja wam opisze sytuację zgoła odmienną.. Jak przeprowadzić tunning, zeby nasz multiplikator wogóle działał !! :angry: I to też na krótko.. :(

Rzecz dotyczy opisywanego w samych superlatywach nowego Abu Revo PRM.. Skoro doświadczenii użytkownicy chwalą ten sprzęt postanowiłem sam spróbować, tym bardziej, że cena jak i deklarowane parametry techniczne zachęcały.

Stało się, kupiłem i ... po kilku dniach wyjałem pudełeczko z skrzynki pocztowej. Pierwsze wrażenie całkiem niezłe. Mały, lekki, płynnie chodzący z klikającymi pokrętłami a do tego ze szpulą o znakomitych parametrach.. Cóż co trzeba wiecej??

Nawinąłem monofil 0,36mm i heja na skały w rejonie Muscatu.

Sam multik rzuca bardzo dobrze, salmo Bullhead SDR czy Yo Zuri Mag Popper lecą daleko nawet pod wiatr, z kija o sporej mocy i grubej żyły.. Nawet udało się złowić kilka ryb.. :D

Jednak juz po pierwszym razie zauwarzyłem symptomy użycia. Lakier jakim jest pokryty Revo PRM zszedł po pierwszym razie pozostawiając kilka rys na korpusie. Trudno wszak multiplikator nie słuzy do trzymania w pudełku. Po kilku kolejnych razach usłyszałem dziwne szumy dobiegajace z łożyska na szpuli. :huh:

Producent zapewniał, ze sa Salt water proof, wiec co mogło się stać ??.. Ale nieważne łowiłem dalej.

Niestety niezbyt długo to wszystko trwało :(

Po szóstym razie, kiedy zamoczyłem kołowrotek w słonej wodzie ( to normalne przy łowieniu przy wysokich falach) zaczeły się prawdziwe jaja.. :wacko:

Po przyjściu do domu i standardowym opłukaniu multika w słodkiej wodzie multiplikator przestał działać.. :( :angry:

Korbka chodziła bardzo cieżko i jakby skokowo, podobnie gwiazda regulacji hamulca walki... Konieczne rozbieranie multiplikatora i głebsza konserwacja...

Po rozebraniu wpadłem w osłupienie... :huh: :o

Zgadnijcie co się stało?? :o

Powodem całego zamieszania było raptem kilka drobin piasku jakie dostały sie podczas kąpieli kołowrotka w morzu pod nakrętkę korbki i pod gwiazdę hamulca... No i co z tego? Z curado 201DPV @slonia jak i z mojej okragłej Daiwy millionaire 203 usunąłem już całe pustynne diuny i multiplikatory chodziły jak nowe!!

Ale nie z ABU B) Piasek jaki dostał sie pod nakrętkę korbki a takze pod samą korbke sporodował SPIŁOWANIE (!!) gwintu na głownej osi uniemożliwiajac po oczyszczeniu prawidłowe przykręcenie korbki... :( :angry:

Konieczny tunning. Pobiegłem do Krzysztofa D. naszego czołowego polskiego inżyniera w Omanie :mellow: w celu znalezienia sposobu na przymocowanie korbki. Krzysztof po obejrzeniu multika stwierdził, że nagwintowanie ponowne osi multika nie wchodzi w grę bo erzatz z jakiego została zrobiona ta ostatnia grozi zupełną katastrofą. Nasz tunning polegał na wpuszczeniu klina w otwór osi i... przykręcenie jej ponownie.. wyglądało to tak..

.

najśmieszniejsze jest to, ze japończycy do czegoś takiego robią tunningowe szpule..

pozd JW

post-268-1348913780,0811_thumb.jpg

post-268-1348913780,1323_thumb.jpg

Jurku,

Dzięku za informacje - bardzo cenne! Widać, że freshwater tak ale ostre słone warunki i dużo piachu to ... w końcu do piachu :D Myślę, że właśnie Japończycy te wszystkie graty robią dla ludzi, którzy łowią bassy w słodkowodnych warunkach. Ty masz inne - ekstremalne. Moim zdaniem producenci powinni Tobie wysyłać multiki do testów.

Pozdrawiam

Remek

P.S.

Wrzuć jakieś zdjęcie co by pocieszyć oko. Pewnie u Ciebie zimno :D

Remek,

ABU garcia podaje że Premier jest przystosowany do słonej wody. I generalnie to prawda. Jedynie materiały z jakich został zrobiony ten multik to paranoja. Plastik, plastik i jakiś miekki stop co kruszył się niemalże w palcach. Niska cena tego multiplikatora wynika z (anty)materiałów użytych do jego produkcji. Ja się spodziwałem, że Revo nie pociągnie w Oceanie tak długo jak Millionaire czy Curado...ale jeden miesiąc i szrot to chyba przesada.... :angry:

Jak narazie widzę, ze curado D jest jedynym niskim profilem jaki chodzi tu swietnie i nic nie wskazuje na zużycie mimo, ze zarówno ja jak i przedewszystkim sloniu wytargał kilka rybek na ten multi.. B)

Mifek widzisz tak to juz jest... wujek mówi a dziatwa nie słucha! Później dostaje po dupsku i jest tylko lament i płacz... B)

Witam,a ktoś mi powie jak sie ma zasolenie wody u Jurka do wody na szkierach lub na Bałtyku?

Nieporównywalnie większe. Nie pamiętam konkretnych danych ale u nas jest coś około 7% a on jest nad Morzem Arabskim a to ponad 30% (tak na oko).

Pozdrawiam

Remek

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na drugim zdjęciu multka Jerzego wodzik jest pokryty azotkiem tytanu (jest złoty), a u Standerusa i Bezela nie pokryty (jest srebrny). Pewnie multek Jarzego to jakaś podróbka, zresztą mój PRM chyba też, bo także mam złoty wodzik. :huh:

theslut - myślisz,że ONI tel do testow mieli podrobke???

i jeszcze kilka linkow-

http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_97060_100001001_100000000_100001000_100-1-1

http://www.cabelas.com/prod-1/0049256122374a.shtml

http://www.knkfishing.com/html/revo_prm.html

na targach tez byla podrobka :mellow:

http://www.tackletour.com/reviewicast07reelspg4.html

Żartowałem przecież, ale Standerus pisał jak byk, że wodzik nie pokryty azotkiem tytanu. Sam mam złoty i pozostaje mi tylko cieszyć się, że nie będę łowił w takich warunkach jak Jerzy i nie będę moim PRM holował taaaakich ryb jak Jerzy więc hamulec będę wykorzystywał max. na 25% jego możliwości i może nic nie ukręcę w moim multku. Z tą taniością tego Revo PRM to też nie jest tak różowo, jak by nie było 259$ nominalnie kosztuje w większości sklepów na necie a taki Revo STX tylko 199$.

P.S. Do Jerzego, jak będziesz wyrzucał tego PRM to zostaw szpulkę, dogadamy się jakoś :unsure:

Theslut szpulkę masz jak w banku, pewnie będzie też sporo lżejsza niż fabrycznie przewidziano. Sól ja zżera powoli. Szacuję,z ę w Maju jak będę w PL jej masa spadnie do Ooło 9g.. B)

A tak poważnie to niema problemu, ja tego multi juz nie będę używał na 100%..

Żeby was jeszcze dobić przed snem, i podsypać na forum troche pesymuizmu wrzucę kilka fotek, zebyscie nie myśleli, że w ciepłych krajach to jest vtylko tak fajnie i beztrosko.. :angry:

pierwsza fotka to.. martwy delfin znaleziony na plaży..

.

choc w bezposrednim sąsiedztwie tych skał to takie ukleje po 10kg czasami pływają....

CDN..

post-268-1348913780,656_thumb.jpg

post-268-1348913780,7212_thumb.jpg

analog + velvia 100F (najcześciej) portret był robiony EF 28 1,8 na pełnej dziurze bo chuśtało strasznie i jeszcze było ciemno Provia 400F.. reszta to ... obiektyw sigma 12 mm... :o ;)

to ponizej też analogiem EOS 1V + velvia 100F + sigma 12-24 cośtam cośtam ex-ULF-ELD ble :lol:

.

p.s

Tomaszek tak chała straszna .. ja nie mogę wyjsć z podziwu jak taką markę mozna było tak zpsić !!

post-268-1348913781,0495_thumb.jpg

Czyli jednak potwierdza się, po raz kolejny, że ABU to drewno. Widzę że słusznie umieściłem tę firmę w przegródce z napisem szwedzka chała.

choć pierwszy raz mam na własność multik Abu ale myśle że z tą chała trochę przesadziałeś- jestem pewiem że przynajmniej 50% oso zaczynało z klasykiem 4601 Abu :mellow:

A no wiem peresada że zagorzałym fanom robi się przykro, ale fakty są takie że to już 3-ci czy 4-ty temat (który czytałem) na różnych forach mówiący o tym że Revo się rozpada. Nie licząc multika tpe1 którego rozpadanie się od nowości mogłem zobaczyć na własne oczy. Sorry, ale tyle mi wystarczy żeby omijać te wyroby z daleka - jak Jaxona :lol: