Szymon.Z.WS Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Mam pytanie czy wedką jigowo moge lowic wobkami obrotówkami itd czy tylko gumami Zależy mi na polowie klenia wedką 0.8-7g jigowo na woblery i jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Zwariowałeś??? Jigóka łowić na obrotowkie??? żadna ryba Ci na taki zestaw nie siądzie... Wszystkie będą na drugi brzeg uciekać jak tyllko się pojawisz na brzegu... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 zaczynają się pytania, tematy. Szymon pierw lekcje odrób ! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Chłopak ma 13 lat, miejcie litość. Szymon możesz łowić. Byle nie za duże te woblery i wirówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 A może dla takich userów jak Szymon i innych młodych kolegów , którzy dopiero wstępują na kręte i wyboiste ścieżki wędkarstwa ; możnaby stworzyć jakiś almanach technik spinningowych powiązany z opisem wędek , przynęt , linek , kołowrotków itp. Może ktoś by się podją napisania serii takich artykułów do których możnaby nowonawróconych kolegów zawsze odesłać zamiast po raz setny i tysięczny drętwieć przed ekranem komputera. Mnie " staremu " ze trzy lata minęło zanim jako tako zacząłem się w tym wszystkim orientować i szczerze powiedziawszy , do bycia ekspertem jest mi bardzo daleko. Sam bym chętnie poczytał takie publikacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Wędki nie łowią, tylko wędkarze. Możesz używać jigowej wędki na klenia, najwyżej będziesz miał więcej spadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Najprościej mówiąc, każda wędka jigowa jest wędką spiningową. Nie każda natomiast wędka spiningowa będzie spełniała funkcję dobrej wędki jigowej. Wędka jigowa to przeważnie dość sztywna konstrukcja, która ma zazwyczaj delikatną czuła wklejaną węglową szczytówkę, która sygnalizuje brania. Jako, że w metodzie jigowej łowi się głównie gumami na główkach jigowych (stad i nazwa metody - jigowanie), kij taki będzie lepiej przekazywał delikatne brania takich ryb jak sandacze czy okonie, a przy prowadzeniu jego sztywność ułatwi podbijanie gumki na głowce jigowej z dna (jigowanie). Jak najbardziej możesz łowić na taki kij innymi przynętami, typu obrotówki czy woblerki. Nie mniej bierz pod uwage ich masę i opór w wodzie, którzy może zbytnio przeciążać delikatny kij jigowy. Taka przynęta będzie go mocno wyginała i obciążała kij. Dodatkowo po udanym zacięciu ryby będzie gorzej amortyzowała zrywy walczącej ryby np klenia (tu lepiej sprawdzi się wg mnie kij o akcji bardziej parabolicznej, niż szczytowa wklejanka jigowa, na której mogą ryby spadać) Kij jigowy do 7g jest bardzo delikatnym kijem i raczej polecałbym tu ewentualnie jedynie małe woblerki (2-4cm) i obrotówki (0-1). Większe będą podczas pracy mocno pracować i nienaturalnie wyginać delikatny kij. Jeśli szukasz kija do połowów na woblery i obrotówki, lepiej skoncentrowałbym się na kiju bez wklejanej końcówki (tzw wklejce), a z pełną szczytówką. Dobrymi i niedrogimi relatywnie kijami do takich połowów są modele Konger z serii IRI. Edytowane 9 Października 2013 przez Żbiku 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 A może dla takich userów jak Szymon i innych młodych kolegów , którzy dopiero wstępują na kręte i wyboiste ścieżki wędkarstwa ; możnaby stworzyć jakiś almanach technik spinningowych powiązany z opisem wędek , przynęt , linek , kołowrotków itp.Może ktoś by się podją napisania serii takich artykułów do których możnaby nowonawróconych kolegów zawsze odesłać zamiast po raz setny i tysięczny drętwieć przed ekranem komputera. Mnie " staremu " ze trzy lata minęło zanim jako tako zacząłem się w tym wszystkim orientować i szczerze powiedziawszy , do bycia ekspertem jest mi bardzo daleko. Sam bym chętnie poczytał takie publikacje.Nic pisanie takiego tematu nie da bo jak to stwierdził niedawno nasz młodzieniaszek Szymon nie chce mu się czytać Młodzież jest dzisiaj wygodna i musi wszystko mieć wyłożone na tacy TERAZ - JUŻ Szymon nie odbieraj prosze tego jako atak na Twoją osobe ale jako młody człowiek wykaż odrobinke chęci do edukacji i użyj magiczego słowa SZUKAJ tu na forum A to jedna z Twoich wypowiedzi na poparcie mojej tezy Napisano przez Szymon.Z w 04 październik 2013 - 14:58 w Rodbuilding (budowa wędek) fish28, on 04 Oct 2013 - 14:13, said: Kraków najbliżej Fishing Art A tak swoją drogą, po co raz po raz zakładasz nowy temat. Wszystko czego szukasz, i nawet więcej znajdziesz na forum. Gwarantuje Ci że do świąt byś się nie wyrobił z czytania na temat rodbuildingu Tak masz racje ale jestem trochę leniwy i nie chcę mi się wertować forum.Postanowie to zmienić a za odpowiedź dziękuje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Młodzi są niecierpliwi i nie chce im się czytać ale są także na tym forum inni "nawróceni " z racji wieku bardziej cierpliwi i chętnie takie artykuły by przeczytali.Popieram post kolegi ; samwieszkto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Można też zainwestować i niejakiego Kolendowicza albo Szymańskiego poczytać - wzrok się w dodatku nie męczy tak bardzo, jak przy monitorze :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Zarzucacie młodziakowi że nie chce mu się czytać a to przecież znak czasów. Dziecko od kołyski wychowane na komputerze, grach, błyskawicznej akcji czyli natłoku informacji na jednostkę czasu, zawsze ma kłopoty ze uwagą. A tego przecież wymaga czytanie. Ja sam, na książkach wychowany i mający ich setki jeśli nie tysiące za kołnierzem, od dłuższego już czasu mam coraz większe kłopoty ze skupieniem się na nowej pozycji. Dochodzi do tego że często sięgam po te dobrze mi znane, bo taka lektura nie wymaga wysiłku. Wiem co będzie za zakrętem. Komputer czy internet serwują nam wiedzę/informację w pigułce. Szybką i łatwo przyswajalną, co rozleniwia. Papier choć szlachetny, niestety przegrywa.Szkoda. Edytowane 9 Października 2013 przez skippi66 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Czytałem książki obu panów ale tego tak prosto tłumaczonego nie zauważyłem / cytat z kolegi Zbiku/ ; Wędka jigowa to przeważnie dość sztywna konstrukcja, która ma zazwyczaj delikatną czuła wklejaną węglową szczytówkę, która sygnalizuje brania. Jako, że w metodzie jigowej łowi się głównie gumami na główkach jigowych (stad i nazwa metody - jigowanie), kij taki będzie lepiej przekazywał delikatne brania takich ryb jak sandacze czy okonie, a przy prowadzeniu jego sztywność ułatwi podbijanie gumki na głowce jigowej z dna (jigowanie). Jak najbardziej możesz łowić na taki kij innymi przynętami, typu obrotówki czy woblerki. Nie mniej bierz pod uwage ich masę i opór w wodzie, którzy może zbytnio przeciążać delikatny kij jigowy. Taka przynęta będzie go mocno wyginała i obciążała kij. Dodatkowo po udanym zacięciu ryby będzie gorzej amortyzowała zrywy walczącej ryby np klenia (tu lepiej sprawdzi się wg mnie kij o akcji bardziej parabolicznej, niż szczytowa wklejanka jigowa, na której mogą ryby spadać) Kij jigowy do 7g jest bardzo delikatnym kijem i raczej polecałbym tu ewentualnie jedynie małe woblerki (2-4cm) i obrotówki (0-1). Większe będą podczas pracy mocno pracować i nienaturalnie wyginać delikatny kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ja też jestem częściowo "nawróconym" i choc z racji wieku wiem to i owo o spiningu, jak zresztą o większości metod to też chętnie poczytałbym jąkąś serię artykułów, nie koniecznie w pigułce (Kolendowicza i Szymańskiego mam) P.S. Jak dobrze kojażę to Żbiku w podobny, prosty i przystępny sposób "wychowywał" neofitów na pewnym znanym forum spławikowo/wyczynowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi