Skocz do zawartości

ZAKUPY eBAY

mario6565

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od jakiegoś czasu poszukuję multiplikatora scorpiona/chronarcha/curado

Ale nie mogę nic znaleźć i zastanawiam się nad kupieniem przez ebay,

Tutaj znalazłem ogłoszenie :

http://www.ebay.com/itm/SHIMANO-CHRONARCH-CH-51E-51-E-BAITCAST-REEL-LEFT-HAND-/200944803350?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ec93e5e16

Moje pytanie brzmi czy koszty jakie są podane w aukcji czyli łącznie 220dolarów to wszystko co muszę zapłacić ?

Czy dochodzi jeszcze jakieś cło ?

I czy ktoś mógłby mi w stanie pomóc zrealizować transakcję , lub dać namiar na kogoś kto ściąga takie zabawki z zagranicy ?

Edytowane przez mario6565

Ostatnio zamówiłem kołowrotek przez Ebay. Koszt młynka z przesyłką jakies 170 dolców wysyłany EMS-em. Po 5 dniach był już u mnie jednak urząd celny (paczkę oczywiście otworzyli i sprawdzili) naliczył mi ok 90 zł jakiś kosztów. Nie pamiętam co to było dokładnie ale chodziło o nie spełnianie jakiś wymagań z pkt. 9 i 10 (taka zielona karteczka była przyklejona) w związku z handlem w UE.

Także zakup prosty ale trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami.

Wygląda na to że mi dzisiaj kochany Urząd Celny zatrzymał przesyłkę z Japonii :angry:   Orientuje się ktoś ile czasu im zajmie naliczanie swoich opłat?  W środku chyba nie było faktury więc będę musiał ją dostarczyć osobiście.  Ostatni raz mnie oclili parę lat temu więc trochę wypadłem z obiegu :D

Jak sprowadzałem parę razy fanty z USA, a ostatnio z Japonii, to przytrzymali mi to w UC na ul. Łączyny w Warszawie.

Na powiadomieniu UC podaje m.in. adres e-mail do korespondencji. Ostatnio wysłałem im więc skany zamówienia internetowego oraz przelewu. W mailu opisałem, co jest w przesyłce, dopisując, zgodnie z prawdą, że jest to na cele wędkarskie oraz do użytku prywatnego. Podałem też numer telefonu. Poprosiłem też, abym mógł odebrać przesyłkę osobiście z agendy pocztowej przy UC, bo parę razy miałem przykre niespodzianki przy wysyłkach Pocztą Polską. Po około dwóch dniach celnik zadzwonił do mnie i powiedział, że mogę odebrać przesyłkę.

Zawsze przy przytrzymaniu przesyłek UC doliczał mi tylko VAT. W kasie w UC musiałem uregulować należność, a w okienku obok odbierałem przesyłkę. Zawsze panie i panowie celnicy byli bardzo życzliwi i szli mi na rękę - czasami załatwiałem wszystko tam na miejscu w ciągu jednego dnia, ale wtedy musiałem trochę tam poczekać. Z USA nie zatrzymywali do oVAT-owania mi przeważnie przesyłek poniżej 75$ za całość (towar+koszt przesyłki). Z Japonii ostatnio oVAT-owali mi przesyłkę grubo poniżej tego poziomu.

Jeśli dobrze pamiętam to teoretycznie wygląda to mniej więcej tak.  Do 45 euro wartości paczki nie płacimy nić.  Pomiędzy 45 euro a 150 euro płacimy tylko VAT.  Powyżej 150 euro płacimy cło i VAT.

Orientuje się ktoś może czy na stronie śledzenia przesyłek pocztowych pojawia się informacja o przybyciu przesyłki do kraju za raz po jej przybyciu na miejsce czy dopiero po zwolnieniu jej przez UC?  Śledząc wcześniejsze przesyłki zauważyłem że komunikaty o nadejściu przesyłki do kraju, trafieniu do UC oraz zwolnieniu przez UC pojawiały się jednocześnie.  Wyglądało to tak jakby informacja o przybyciu przesyłki do kraju pojawiała się na stronie dopiero po jej zwolnieniu przez UC.  

• 4 tygodnie później...

Witajcie , pozwolę podpiąć się pod temat.Mam pytanie odnośnie opłat przy wysyłce kołowrotka ze stanów zjednoczonych do wielkiej brytani. Czy w takim przypadku są naliczane jakieś dodatkowe opłaty i ile mniej więcej trwa "podróż" paczki. 

Musisz jeszcze doliczyc cło i podatek, razem cos około 30 % wartości młynka z przesyłką i ubezpieczeniem. Ten sprzedawca wysyła za granice więc zakup jest w miarę prosty.

Nie jestem pewien jak z tym tak naprawdę jest, może ja miałem fart. Kupiłem na e-bayu australijskim Okumę Salinę II , chyba 3 albo 4 lata temu. Dziwne w zasadzie jest to że Salina przyleciała z fabryki Okumy na Taiwanie  :o a nie z Australii. Zapakowana była w pudełko z szarej tektury bez żadnych napisów a wypełnienie co by młynek nie latał to były taiwańskie gazety. Do tej pory żaden UC czy US słowa nie wspomniał że coś jestem winien  :)  Kołowrotek z przesyłką kosztował coś ponad 130 $aus.