mario6565 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Witam , od jakiegoś czasu poszukuję multiplikatora scorpiona/chronarcha/curadoAle nie mogę nic znaleźć i zastanawiam się nad kupieniem przez ebay,Tutaj znalazłem ogłoszenie :http://www.ebay.com/itm/SHIMANO-CHRONARCH-CH-51E-51-E-BAITCAST-REEL-LEFT-HAND-/200944803350?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ec93e5e16 Moje pytanie brzmi czy koszty jakie są podane w aukcji czyli łącznie 220dolarów to wszystko co muszę zapłacić ?Czy dochodzi jeszcze jakieś cło ?I czy ktoś mógłby mi w stanie pomóc zrealizować transakcję , lub dać namiar na kogoś kto ściąga takie zabawki z zagranicy ? Edytowane 9 Października 2013 przez mario6565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Musisz jeszcze doliczyc cło i podatek, razem cos około 30 % wartości młynka z przesyłką i ubezpieczeniem. Ten sprzedawca wysyła za granice więc zakup jest w miarę prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek184 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ostatnio zamówiłem kołowrotek przez Ebay. Koszt młynka z przesyłką jakies 170 dolców wysyłany EMS-em. Po 5 dniach był już u mnie jednak urząd celny (paczkę oczywiście otworzyli i sprawdzili) naliczył mi ok 90 zł jakiś kosztów. Nie pamiętam co to było dokładnie ale chodziło o nie spełnianie jakiś wymagań z pkt. 9 i 10 (taka zielona karteczka była przyklejona) w związku z handlem w UE.Także zakup prosty ale trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 9 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Rozumiem , ze ominąć się tego nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Zależy od dogadania sie ze sprzedawcą. O ile jest taka mozliwość..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 10 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 coz wiecej na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janih Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 ominąć sie da tylko trzeba mieć znajomego w usa ktory przepakuje Ci paczke i wysle wartosc paczki trzeba tez zanizyc do max 45$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 mi narazie wszystko cla ,raz mialem sytuacje ze wartosc paczki nie przekroczyla jakiejs tam kwoty wolnej od cla ,to jest chyba 120 dol wartosci paczki z wysylka ale na 100 procent nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 aha i ostatnio urzad celny zawsz kaze mi wyslac zdjecie rachunku albo jakis dokument potwierdzajacy kwote zakupow ,tak wiec sa czujni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Urząd Celny nalicza opłaty na podstawie dołączonej faktury, jeżeli takowej niema zaczynaja sie schody, trzeba ją dotarczyc lub naliczą należności z jakichśtam cenników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Wygląda na to że mi dzisiaj kochany Urząd Celny zatrzymał przesyłkę z Japonii Orientuje się ktoś ile czasu im zajmie naliczanie swoich opłat? W środku chyba nie było faktury więc będę musiał ją dostarczyć osobiście. Ostatni raz mnie oclili parę lat temu więc trochę wypadłem z obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 trzymają do 2 dni jak jest dokument sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 A jeśli nie będzie w środku faktury to rozumiem ze otrzymam zaproszenie do UC pocztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 11 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 pomogłby mi ktoś to załatwic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Z czym konkretnie potrzebujesz pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Przyslą Ci pismo będą prosić o podanie kwoty zakupu Ja kupując na ebay wysyłałem im potwierdzenie z paypal po czym przysyłali paczkę za pobraniem a pobraniem były wszystkie opłaty dodatkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Jak sprowadzałem parę razy fanty z USA, a ostatnio z Japonii, to przytrzymali mi to w UC na ul. Łączyny w Warszawie. Na powiadomieniu UC podaje m.in. adres e-mail do korespondencji. Ostatnio wysłałem im więc skany zamówienia internetowego oraz przelewu. W mailu opisałem, co jest w przesyłce, dopisując, zgodnie z prawdą, że jest to na cele wędkarskie oraz do użytku prywatnego. Podałem też numer telefonu. Poprosiłem też, abym mógł odebrać przesyłkę osobiście z agendy pocztowej przy UC, bo parę razy miałem przykre niespodzianki przy wysyłkach Pocztą Polską. Po około dwóch dniach celnik zadzwonił do mnie i powiedział, że mogę odebrać przesyłkę. Zawsze przy przytrzymaniu przesyłek UC doliczał mi tylko VAT. W kasie w UC musiałem uregulować należność, a w okienku obok odbierałem przesyłkę. Zawsze panie i panowie celnicy byli bardzo życzliwi i szli mi na rękę - czasami załatwiałem wszystko tam na miejscu w ciągu jednego dnia, ale wtedy musiałem trochę tam poczekać. Z USA nie zatrzymywali do oVAT-owania mi przeważnie przesyłek poniżej 75$ za całość (towar+koszt przesyłki). Z Japonii ostatnio oVAT-owali mi przesyłkę grubo poniżej tego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Tak jak pisze Godski dogadaj sie ze sprzedawcą niech Ci napisze wartośc paczki na 75$ i po sprawie. Ewentualnie niech to wysle jako gift i tez po sprawie.Paczki do wartosci chyba 150 euro zwolnione sa z vatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Jeśli dobrze pamiętam to teoretycznie wygląda to mniej więcej tak. Do 45 euro wartości paczki nie płacimy nić. Pomiędzy 45 euro a 150 euro płacimy tylko VAT. Powyżej 150 euro płacimy cło i VAT. Orientuje się ktoś może czy na stronie śledzenia przesyłek pocztowych pojawia się informacja o przybyciu przesyłki do kraju za raz po jej przybyciu na miejsce czy dopiero po zwolnieniu jej przez UC? Śledząc wcześniejsze przesyłki zauważyłem że komunikaty o nadejściu przesyłki do kraju, trafieniu do UC oraz zwolnieniu przez UC pojawiały się jednocześnie. Wyglądało to tak jakby informacja o przybyciu przesyłki do kraju pojawiała się na stronie dopiero po jej zwolnieniu przez UC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 http://www.kuriero.pl/porady/przesylki-z-zagranicy--co-i-jak.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 ja jak zawsze zamawiam z usa to jest info na stronie poczty polskiej ze przesylka dotarla do kraju,i potem kolejne informacje co sie z nia dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Witajcie , pozwolę podpiąć się pod temat.Mam pytanie odnośnie opłat przy wysyłce kołowrotka ze stanów zjednoczonych do wielkiej brytani. Czy w takim przypadku są naliczane jakieś dodatkowe opłaty i ile mniej więcej trwa "podróż" paczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 wysylka to 3-6 dni.... cla podatki itp w koncu Cię dopadna.... masz transfer z dwoch roznych stref podatkowych/celnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Musisz jeszcze doliczyc cło i podatek, razem cos około 30 % wartości młynka z przesyłką i ubezpieczeniem. Ten sprzedawca wysyła za granice więc zakup jest w miarę prosty.Nie jestem pewien jak z tym tak naprawdę jest, może ja miałem fart. Kupiłem na e-bayu australijskim Okumę Salinę II , chyba 3 albo 4 lata temu. Dziwne w zasadzie jest to że Salina przyleciała z fabryki Okumy na Taiwanie a nie z Australii. Zapakowana była w pudełko z szarej tektury bez żadnych napisów a wypełnienie co by młynek nie latał to były taiwańskie gazety. Do tej pory żaden UC czy US słowa nie wspomniał że coś jestem winien Kołowrotek z przesyłką kosztował coś ponad 130 $aus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi