Skocz do zawartości

ZAKUPY eBAY

mario6565

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, UC zatrzymał mi paczkę z morrumkiem 1601 z japonii. PRzesyłka była jako gift a w srodku była faktura na 170$. Calosc z wysyłka kosztowała mnie 195$ (172$ młynek +22$ poczta). Teraz przyszło mi pismo ze chca fakture lub jakis dowód za ile to kupiłem. Wystarczy im tylko screen z mojego konta ebay ??

A teraz pytanie, wiem ze paczka została otworzona i kołowrotek był oglądany, co w przypadku gdy zostanie żle zapakowany i przyjdzie do mnie uszkodzony ??? Lub zostanie uszkodzony podczas kontroli ???

Edytowane przez drozdo

Dołącz ten świstek z ebaya. Nie baw się w gify. To już nie to co kiedyś. Normalnie miałbyś deklarację celną z wartością, przyklejoną na wierzchu do paczki i nikt by przesyłki nie rozbebeszył. Jak paczkę masz ubezpieczoną, to w przypadku wtopy spisz z listonoszem/ kurierem stosowne papiery. 

Edytowane przez Krzysiek_W

Panowie, nie życzę tu sobie publikacji żadnych instruktaży służących łamaniu prawa, obchodzeniu przepisów podatkowych etc. Publikacja takich treści stanowi naruszenie regulaminu portalu i będzie karana.  Forum jest czytane również przez przedstawicieli organów karno-skarbowych (zapewniam) jeżeli chcecie mieć problemy to na własny rachunek, ale portalu proszę do tego nie używać !

• 9 miesięcy temu...

Od jakiegoś czasu część sprzedawców weszło w ten durnowaty program gdzie naliczają "imort charges". Do tej pory skutecznie unikałem tego gówna, ale teraz akurat muszę zamówić coś, co akurat jest w ilości małej i sprzedaż jest tylko z dodatkową dopłatą "imort charges". Czy ktoś używał już tego? Z czym to się? Jak mi urząd celny wyśle list o deklarację wartości, to jak dalej wygląda sytuacja. Druga sprawa, co jeśli nie dostanę opłat w PL? Jak wtedy dochodzić zwrotu od ebay? 

Jak zapłacisz opłaty celne przez eBay to w PL już nic więcej Ci nie doliczą. I opłaty są naliczane od kwoty, od której teoretycznie powinny być naliczane (45$ z wysyłką czy coś koło tego).

Mi się to podoba, bo i tak zawsze mnie clą, a tak przynajmniej nie muszę wysyłać dokumentów do Warszawy :P

• Like 1

• 2 lata później...