Skocz do zawartości

Wilczo wola kolejna porażka PZW i okręgu TARNOBRZESKIEGO

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i od razu chciałbym poprosić wszystkich wedkujących z tamtego terenu o podanie jak najwięcej szczegółów odnośnie tego co tam się obecnie dzieje i jakieś foty dla zobrazowania tego bezmuzgiego działania Okręgu pod szyldem PZW oraz zwrócić sie tą drogą do ludzi odpowiedzialnych za ten koszmar. Jak to w naszym okręgu już dobrze znanym ze swoich "błyskotliwych" pomysłów kolejny strzał w kolano - ROZPOCZĘCIE PRAC REMONTOWO/KONSERWACYJNYCH. CZYTAJ - czyli kolejny piękny zbiornik właśnie został zniszczony i dogorywa . Rozumiem że co pewien czas powinno się przeprowadzić prace remontowe w celu oczyszczenia i zabezpieczenia zbiornika. ALE NIE W TAKI SPOSÓB JAK TO TERAZ SIĘ DZIEJE . Otworzono zasuwy w celu opróżnienia zbiornika z wody, a wraz z wodą piękne i dorodne ryby wszystkich gatunków idą prosto do strumyka a raczej do siat kłusoli którzy mają swoje pięć minut. Woda w tempie kilkudziesięciu centymetrów wysokości lustra wody ubywa w zastraszającym tępie a wraz z nią i ubywa pięknych ryb.Nikt nie przeprowadził odłowu i nie przeniusł ryb, nikt nie panuje nad tym że te biedne rybiny wychodząc wraz z wodą ze zbiornika podpisują na siebie wyrok i same pchają się prosto pod widły i siaty.

PYTAM GDZIE SĄ DZIAŁACZE Z MIEJSCOWEGO KOŁA , GDZIE LUDZIE Z PZW , GDZIE STRAŻ - przecież to ci ludzie są odpowiedzialni za nasze wody i ryby nie wspominając że pewnie biorą za to kasę.

CZY W TYM KRAJU ZANIM SIĘ ZROBI COŚ POŻYTECZNEGO WSZYSTKO TRZEBA ZPIER...........Ć!!!

Napisałem to na podstawie informacji kilku ludzi którym na tym łowisku i tych rybach zależy. Zadzwonili do mnie z poprośbą o pomoc , co nimniejszym tą drogą czynię .

PROSZĘ JESZCZE RAZ O PRZEDSTAWIENIE KONKRETNYCH WIADOMOŚCI  Z TEGO TERENU I EWENTUALNE RZETELNE OPISANIE TEGO CO TAM JEST NAPRAWDĘ ORAZ MONITOROWANIE SPRAWY NA BIEŻĄCO.

AMEN :(  :wacko:  :unsure:

• Like 3

Powolnej agoni zbiornika niestety nie

da się uniknąć.Całą tą zaistniałą

sytuacją powinni zainteresować się

dziennikarze bo jak ktoś już

napisał,obecny stan "zbiornika" to

tykająca bomba katastrofy ekologicznej (ukłony w stronę

ekologów).Wyrok na rybostanie tego

zbiornika powoli i systematycznie się

wypełnia wprost proporcjonalnie do

znikającej wody,braku jakiejkolwiek

kontroli służb do tego powołanych,brakowi całkowitemu

zakazowi połowu...itd.Resztę dopełnią

rozciągnięte siatki wszelkiej maści

kłusoli oraz tych dla których rybie

mięso to główny składnik rocznego

zapotrzebowania na pożywienie.Dziesiątki tyś. gnijących małży,uwięzione raki w małych oczkach wody,płazy które teraz mają okres zagrzebywania się w mule przed zimą...Masakra! jeszcze kilka ciepłych dni i gnijący fetor może dotrze do decydentów odpowiedzialnych za zaistnialą sytuacje. A kiedy tykająca bomba ekologiczna wreszcie wybuchnie ,może wreszcie odklei kilka TŁUSTYCH DUP od ciepłych stołeczków!...

Kolejne 160ha pięknej wody przestalo istnieć...

oczywiscie ze informowano i nawet zabroniono łowic ze środków pływajacych. Jest komunikat na stronie Okręgu po interwencji kilku kolegów.

Nawet jak zaczna pilnowac rzeczki to reszta wedkarzy bedzie wychodzic tak daleko przy tym stanie wody ze i tak wyłowia reszte ryb z koryta do którego nie ma szans dotrzec przy normalnym stanie wody :/

Tak było kilka lat temu w podobnej sytuacji :S

Przede wszystkim bardzo przepraszam, iż zabieram głos w kwestii, na którą nie mam najmniejszego wpływu. Mimo tego mnie jak chyba każdemu wędkarzowi takie sytuacje nie pozostają obojętne.

Zastanawia mnie, zatem czy nie jest to odpowiednia chwila by wędkarze z tamtejszego okręgu wzięli sprawy w swoje ręce. Można przecież wspólnymi siłami podjąć akcje chociażby oczyszczania brzegów zbiornika. Wiem, iż może podnieść się rwetes i krytyka takiego przedsięwzięcia, bo leży to w gestii odpowiedzialnych służb i zarządcy akwenu.

Cóż jednak, kiedy tym ostatnim nie spieszno do działania.

Być może jednak taka akcja z udziałem prasy będzie sygnałem dla tamtejszych działaczy by kolejny raz wykazać ich niekompetencje.

Być może po takim geście wędkarze traktowani będą bardziej serio niż dotychczas.

A jeśli nawet są to moje mrzonki to w rezultacie praca włożona w oczyszczanie zbiornika przysporzy mu korzyści, na jakich wędkarzowi zależeć powinno.

Wiem łatwo jest z daleka dawać "dobre rady" jednak, to Wasza woda i Wam najbardziej zależeć powinno na utrzymaniu jej w jak najlepszej kondycji.

• Like 1

@robert "wędkarze"już wzieli sprawy w swoje ręce z tego co rano widziałem kilkanaście osób stoi w spodniobutach i targa z koryta co popadnie także za kapote.

Przeciez kilka lat temu było to samo, "etyczni" wędkarze wydrą co zostało a pozniej kazdy z nich bedzie narzekał ze ryby tam złowić nie mozna.

Na Solinie w tej chwili  jest tak samo woda malutka bo zapore remontuja mus to mus ale zastanawiam sie czemu gospodarz wody nie zorganizuje w takich sytacjach sprzatania zbiornika???????????? Przeciez taka okazja nie zdaza sie zbyt czesto a mozna odwalic  kawal dobrej roboty nie koniecznie przy pomocy wedkarzy choc Oni bez zastanowienia powinni sie zorganizowac.

Okreg dogaduje sie z urzedem pracy paru ludzi wpada i robia piekna robote za pare zlociszy.

Ale pewno po co zaleje sie i nic nie bedzie widac ot taka jak zwykle polska rzeczywistosc.

Solina akurat jest sprzątana -akcja zorganzowana. Okoliczne gminy -ich meiszkańcy żyjący z turystów, pracownicy zapory, straż wędkarska, dzieciaki ze szkoły, turyści itd. Była w sobotę informacja w aktualnościach regionalnej TV. Akcja sprzątania ma trwać cały tydzień. Wyglądało to całkiem sensownie - i zawsze to kilkadziesiąt o ile nie kilkaset wordków smieci mniej. W zeszłym roku zebrano np kilkaset opon ;/

A na WW … szkoda słów …

Tu jest artykuł z pierwszej ręki wędkarzy którzy tam często bywali …

http://www.fishing.org.pl/content/271-wilcza-wola-zalew-maziarnia-anatomia-upadku.html

Byłem wczoraj na wilczej. zobaczyć jak to wygląda i jestem przerażony :o

tam były takie fajne sandacze :unsure:       

Mam tylko nadzieję że po oczyszczeniu zbiornika, zapuszczą tyle ryby co będzie na papieże. No i żeby był przez jakiś czas zakaz połowu, a nie jak co roku,

po zarybieniu. Pseudo wędkarze z okolic do 50km się zjadą bo na wilczej jest ryba i bierze. :angry: :angry: :angry: A następnie biorą ryby jak leci i ile złapią do domu.

TYPOWI MIĘSIARZE !!!! :angry: :angry: :angry:

no i doczekalismy sie oficjalnego zakazu połowu na w/w zbiorniku, cos rusza w tej sprawie :)

tak rusza, zbiornik miał 160 ha powierzchni, w chwili obecnej jest to kilka hektarów, najbardziej został ruszony rybostan, zakaz połowu nie wiele zmieni, szkoda że nikt nie zadbał o ryby tam pływające przed rozpoczęciem prac, informacje o tym że będzie spuszczana woda pojawiały się od roku... mam nadzieje że po zakończeniu prac zbiornik zostanie zarybiony i wtedy zostanie wprowadzony zakaz połowów na jakiś rozsądny okres np 3 lata, a po tym czasie znajdzie się jakiś gospodarz który zadba do normalnie korzystanie ze zbiornika  przez wędkarzy, bo to co się stało z sandaczem którego w latach 2006-2010 było tam sporo dowodzi że nie tylko głupie decyzje zarządzających mają negatywne skutki dla ludzi którzy chcieliby normalnie wędkować... cóż pozostaje mieć nadzieje że coś się zmieni

Już chyba jest za późno, wygląda na to, że rybostan tego zbiornika przeszedł już do historii, ryby padają, a te żywe to wyciągają ludzie czym sie da, metrowe sandacze łapali widłami(to nie żart). Kolega był dzisiaj tam, wygląda to tragicznie podobno. Mam kilka zdjęć, załączę je tutaj, niech każdy zobaczy do czego dopuścił okręg tarnobrzeski :angry:  nóż w kieszeni sie otwiera.

post-53052-0-26965700-1381946638_thumb.jpg

post-53052-0-30488700-1381946674_thumb.jpg

post-53052-0-25321600-1381946711_thumb.jpg

post-53052-0-10217300-1381946746_thumb.jpg

post-53052-0-83433500-1381946779_thumb.jpg

post-53052-0-33159800-1381946809_thumb.jpg