Skocz do zawartości

Akryle transparentme- pytanie

RUDI75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jakich firm akryle transparentne używacie pod pędzel do swoich wobków, i dostanę to to w sklepach dla artystów? Fajnie było by gdybyście napisali jak najlepiej je rozcieńczyć i kilka porad odnośnie samego malowania :D  :D .

PODRAWIAM M.M

Farby transparentne ma wiele firm. Rembrant, Marimeri, Talens. Zwykle nie potrzebują rozcieńczenia, szczególnie te bardzo transparentne. One mają za zadanie utworzyć rodzaj mieniącego się filmu, przez który przebija się właściwy kolor lub podkład. Można je nakładać zarówno gąbką, jak i pędzlami. Raczej do stosowania przy ostatecznym malowaniu. Pomiędzy warstwami mogą zniknąć lub ich efekt nie będzie dobrze widoczny. Trzeba próbować i stosować z wyczuciem. :)

Dodam jeszcze farby Vitrail.

Do nakładania pędzlem plastycy polecają Talensa, którym najłatwiej jest uzyskać efekt malowania bez śladów po pędzlu.

Farby transparentne mają skłonności do "gryzienia się". Przy malowaniu trzeba brać to pod uwagę.

Co do malowania nimi dopiero jako malowanie ostateczne, mam inne doświadczenia :)  Praktycznie 90% mojego malowania woblerów to farby transparentne. Jak było widać na przykładzie woblera głowacicowego, ostateczny efekt osiągnąłem dopiero po wielokrotnym nakładaniu różnych warstw farb transparentnych. Ale mogę się mylić ;)

Moje radzieckie areo wylądowało na śmietniku nie użyte ani razu. Sprawdzone i nie działało, więc już go nie mam. Coś jednak kupię dla kilku kolorów, które w ręcznym malowaniu nie są tak efektowne jak mogły by być.

Czy doświadczeni koledzy mogliby powiedzieć coś na temat farb akrylowych Phoenix? 

http://allegro.pl/farby-akrylowe-24-x12-ml-phoenix-3-pedzle-i3609326121.html

http://allegro.pl/farby-akrylowe-24-x12-ml-phoenix-3-pedzle-3-plotna-i3606725902.html

Są tanie, co jest niewątpliwie atutem ale nie wiem czy będą odpowiednie.

Farby chciałbym nakładać na uprzednio zagruntowany (capon) wobler, z naniesioną warstwą farby podkładowej (biała lub inna) i po psiknięciu bezbarwnym akrylem,

Moja wiedza jest czysto teoretyczna więc jeśli chlapię jakieś bzdurki to proszę o sprostowanie. I bez głośnego śmiechu proszę ;)

Tad.

Edytowane przez TadekPodjadek

Każde farby akrylowe jakimi malowałem są odpowiednie. Do dzisiaj jeszcze korzystam z jakiegoś zestawu kupionego w Empiku. Tanie farby zwykle mają trzy słabe punkty - nierówna konsystencja, niektóre kolory mogę fatalnie kryć (smugi), słabe nasycenie kolorów. Poza tym za te pieniądze nie należy oczekiwać cudów. Kup dużą palet kolorów i sprawdź jakie z pewnością będziesz w przyszłości używał. Potem będziesz sobie dokupywał dużo lepsze farby tylko w tych kolorach, jakich rzeczywiście potrzebujesz :)

• Like 1