Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

Talona trout mam i akcja tego kija mi odpowiada, teraz szukam czegoś mocniejszego pod większe przynęty,głównie woblery i obrotówki w rozmiarze 4 i 5.Jaka jest faktyczna górna granica wyrzutu? Ewentualnie może koś poleci kijek zbliżony akcją do Talona pike ale o długości do 210cm.

• Like 1

Jako, że moja Xzośka  trzasnęła na koniec sezonu, to szukam nowej wędki na rzeczne szczupaki. Łowisko to przyujściowa Narew, Wisła i okoliczne bagna. Przynęty twarde, głównie żelastwo typu Mors 2/3 Alga 2, woblery płytko schodzące, długość 240 do 250cm. Fajnie by było pogodzić łowienie z bolkami na woblery 12 do 22g. 

W oko mi wpadł Major Craft Triple-cross Hard Rock Model Tcx-802mh-s, wolałbym kij fabryczny, ale może być też propozycja blanku do zbudowania kija. Budżet powiedzmy 1000.

Pozdrawiam

Leszek

jakby co mam Team Dragona 2,55  18-42 gr ,z  pierwszej serii, w bardzo ładnym stanie , i w "ludzkich pieniondzach "  :) .

Talona trout mam i akcja tego kija mi odpowiada, teraz szukam czegoś mocniejszego pod większe przynęty,głównie woblery i obrotówki w rozmiarze 4 i 5.Jaka jest faktyczna górna granica wyrzutu? Ewentualnie może koś poleci kijek zbliżony akcją do Talona pike ale o długości do 210cm.

Obrotowki 4 i 5 pociągnie bez problemu, lusoxy 3 od meppsa, duży long z Corony Fishing też, wahadła do 30g, z woblerow rzucalem 35g ale drobno pracującymi, SDR w tej gramaturze to już za dużo.

• 2 tygodnie później...

Witam poszukuje wedki do połowu szczupaków przyłowem okon,bolo. Łowie na dużej rzece oraz starorzeczach, łowie na obrotowki blachy i gumy 10-15 cm. Parametry ktore mnie interesuja długość min 260cm cw do.40g np 10-40. Pieniążki ktore moge przeznaczyć to 300-450 zł. Ps. Jest duzo podobnych tematow aczkolwiek ceny oraz oferty danych firm sa juz przestarzałe. Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

A ja polecam kij na blanku Batsona CB70H, bardzo fajny blank typowo pod szczupaka z przepięknym ugięciem. Ogarnia zarówno 10cm gumkę na 8/10g główce, jak i 15cm. Jedyna wada może być długość i to, ze jest monoblankiem...

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Witam

Przymierzam się do zakupu tej wędki Shimano Beastmaster dx 2.70cm H 20 - 50 gr.

Chciałbym poznać opinie o tej wędce, i czy sobie poradzi np. herringami 19cm czy cannibalami 15cm.

Mam nadzieje, że nie za późno. Ja używałem kija z serii CX tylko długości 240 do takich przynęt. Z cannibalami sobie poradzi, z herringami 16 tez. Co do herringów 19cm, wszystko zależy od głębokości, masy główki i jak prowadzisz przynętę. Jeśli podbijesz przynętę to przy herringu 19 + 10g kij może być zbyt spolegliwy. Przy zwykłym zwijaniu będzie ok. I moim zdaniem bierz krótszy - 240, łatwiej nadać prace przynęcie.

Panowie szukam fajnego blanku typowo pod średniego szczupaka. Głównie pod gumy ale również aby obsłużył obrotówkę, wahadło i woblery. Szybki o akcji parabolicznej w dwuskładzie ze sporym zapasem w dolniku w długości ok 2.1m, z cw powiedzmy że od 15g. Myślałem na batsonem albo phenixem, proponowany mi byl mhx mb842-2. Chcę dobrze czuć opad i mieć pełny komfort od wczesniej opisanego dolnego cw, chyba dlatego ten sandaczowy mhx mi byl zaproponowany w pracowni tym bardziej, że był gotowy na sprzedaż. 

Szybki o akcji parabolicznej 

Miałem tego MB , do akcji parabolicznej to mu daleko

11734304_3105002_MHX-3.jpg

ten sandaczowy mhx mi byl zaproponowany w pracowni tym bardziej, że był gotowy na sprzedaż. 

To wiele tłumaczy , Pan Ireneusz jest świetnym sprzedawcą :)

Edytowane przez Szymon82

Miałem tego MB , do akcji parabolicznej to mu daleko

11734304_3105002_MHX-3.jpg

To wiele tłumaczy , Pan Ireneusz jest świetnym sprzedawcą :)

Trafiłeś, miałem go brać na tvs'ie z fc. Niestety funduszy mi trochę zabrakło, wziąłem mb871-2. Szczerze mówiąc nie miałem w rękach wszystkich rękojeści więc odwiedziłem wędkarski. Mały skss najbardziej mi leży, tvs niestety nie. Jakbyś ocenił kij czy nadaje się na szczupłego bez brania pod uwagę przyłowu sandacza. Z tego co się orientuje to kij bardziej sandaczowy ale takiego też potrzebuję ale nieco lżej. Od jakiej główki jest pełna współpraca np. na średnim uciągu i średnim wietrze? 

Szczerzę mówiąc to chcę kij przeznaczony na szczupłego parabolik pod gumy aby czuć był opad więc kij musi być fast/mod. Szukam bardziej używki w dobrym stanie tylko nie wiem w jakie blanki celować coś pewnego.

Akcja jest bardzo szybka, szybka, średnia, wolna bynajmniej nie paraboliczna. Ugięcie pod obciążeniem czyli "praca" czy to pod rybą czy przynętą może być szczytowe czy środkowe itd. Kij o akcji bardzo szybkiej może mieć pracę określaną typowo szczupakową. Sama akcja moim zdaniem nie definiuje pod jakie ryby jest kij a jakimi przynętami i gdzie w jakich warunkach chcemy łowić te ryby. Dlatego kij ex fast czy fast nie znaczy że jest zły na szczupaka po prostu jest głównie pod gumy, koguty, jigging (opad). Aczkolwiek to też nie rozstrzyga niczego gdyż dużo zależy od konstrukcji blanku.

Pod takie łowienie Przemku brałbym Avida AVS70MHF lub coś podobnego.

Edytowane przez hvast87
  • Like 1

Używa może ktoś kija Black Cat Light Spinn 260 do 150g do łowienia szczupłych na duże przynęty do 100g? Chciałbym pogodzić łowienie sumów i szczupaków na duże przynęty i zastanawiam się nad tą opcją. Jak kij zachowuje się pod ciężkimi przynętami i jak z zacięciem i spadami?

Patrzałem tego avida, niezbyt mnie ten kij porywa na sucho szczerze mówiąc kij jak kazdy inny. Akcja hard/moderate bardziej polparabola, klasyczne wykonczenie i uchwyt na przynety ten ktorego nie lubie ehh. Jak za taka cene to juz lepiej cos z pracowni brac szczerze mowiac. Wiem, że jest dużo zwolenników avidów może ktoś się wypowie kto moczył blanki nie z jednej stajni. 

Edytowane przez Astral

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich.Jakie macie opinie na temat wędki Dragon Viper HD Pike 35 2.60m 10-35g.Poczytałem trochę w internecie i ogólnie polecają tę wędkę a wy co możecie napisać na temat tego kijka.Macałem go dziś w sklepie i bardzo mi przypadł do gustu.Wędka miałaby być na szczupaki,sandacze i bolenie.Do tego kijka chciałbym wziąć kołowrotek Daiwa BG 3000.Łowił będę głównie z brzegu jak i może się zdarzyć z łodzi.Co sądzicie o tym drodzy forumowicze.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Panowie szukam czegoś na lekko na szczupaka i okonia na ciężko . Obecnie sicario 1-7 który bardzo mi leży generalnie ale jak założę np canibala 10cm na główce z 5 g to już komfortowo nie podbije absolutnie . Szukam więc czegoś o podobnej charakterystyce . Szybkiego . Nie lejącego przy podbiciu tak max canibala 10cm i główki z 7g . Budżet max 300. Najlepiej mniej bo traktuje go jako dodatek .

Pozdrawiam

• Like 1

• 1 miesiąc temu...