Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Witam wszystkich.

Na wstępie wspomnę, że szukałem i czytałem wszystko co mi wpadło z forum na ten temat, ale nie znalazłem nic konkretnego.

Krótko i na temat:

Szukam zestawu typowo ma szczupaka

Wędka + kij

Budżet: +/- 1200 zł

Ciężar przynęt jakie będę używał: woblery od 8gr do max 15gr, gumy 6cm-13cm na główce max 15 gram.

Głównie z brzegu, ale łódkę też mam, więc coś pomiędzy 250-290cm.

Plecionkę już mam YGK G-SOUL Upgrade PE X8 #1.2 25lb (nie wiem czy nie za cienką wziąłem?)

Miałem już upatrzony Penn Clash 3000 i FENWICK HMX II 274CM - HMX9M-MS-2 10-30.

Jednak kilka niewiadomych:

Czy taki zestaw nada się na szczupaka?

Czy cw Fenwicka ogarnie te woblery poniżej 10gram, tak aby to było komfortowe?

Czy jest sens wydawać ponad tysiaka, jeśli dopiero zaczynam wędkować?

Z góry dziękuję za każdą radę, sugestie itd

Pozdrawiam

Forumowy szczupak:

jerkbait.pl-kij-spinningowy-na-szczupaka

jerkbait.pl-delikatna-wędka-na-szczupaki

I wiele innych, a poniżej takie trochę kombo:

jerkbait.pl-wędka-na-szczupaka-i-sandacza

Edytowane przez Sławek Nikt

Na Allegro u solidnego sprzedającego masz taki kij: ABU GARCIA VERITAS SPIN 822M 250cm 12/38g. Ręki nie zmęczysz, swoje wytrzyma, fajna niedoceniana wędka. Mam casta w tej gramaturze, ciut dłuższego i dostarczył mi na szczupakach dużo frajdy. Ponieważ wędka lekka, wyważysz ją Pennem Conflictem 3000. I spokojnie zostanie na przyzwoitą plecionkę, przypony i kilka niezłych przynęt.

Risso, jeśli dopiero zaczynasz wędkować to w moim przekonaniu zdecydowanie nie warto takiej kasy inwestować. Jeśli Cię stać to Twoja sprawa i Twój wybór. Pamiętaj, że sprzęt choćby był ze złota ryb za Ciebie nie złowi. Uważam, że połowa rzeczonej kwoty aż nadto na startowy zestaw wystarczy.

Czy Fenwick ogarnie... pewnie tak. Najwyżej wobler poleci troszkę krócej, ale to ogólnie słabe latacze są ;)

• Like 3

Uważam, że połowa rzeczonej kwoty aż nadto na startowy zestaw wystarczy.

Mam aktualnie Jaxon zaffire 10-40 300cm. Byłem w listopadzie 2x na prywatnym jeziorze, bo nie miałem jeszcze zezwolenia. Kij wydaje mi się taki mega słaby. Nic nie czułem podczas prowadzenia przynęty, czy to wobler, guma czy spora blacha.

Co byś zaproponował, żeby się nie zrazić tak jak w przypadku jaxona, a żeby nie wydawać grubego hajsu bez sensu?

• 2 tygodnie później...

Poszukuję kija na szczupaka do łowienia z brzegu na żwirowni, głównie pod gumy, czasem pod blachy i woblery. Przynęty 10-15cm na lżejszych głowkach. Chciałabym odrazu kupic go z kołowrotkiem. Myślałem nad zestawem Westin W3 Powershad MH 270cm 15-40g plus Ryobi Zauber CF 4000, czy polecacie coś innego w tych pieniądzach?

• 1 miesiąc temu...

Miał ktoś może do czynienia a wędką Abu Garcia Mass Beat II 10-40g ? Szukam akurat szczupakówki pod obrotówki, wahadła i srednie gumy i wpadł mi dzisiaj w oko w sklepie, ale nie znalazłem żadnych opinii od użytkowników. Jakby ktoś posiadał to chętnie dowiedziałbym się kilku rzeczy.

To samo dotyczy nowego xlnt3 243cm 12-40g 

• 4 miesiące temu...

Witam ,mam prośbę do kolegów co by mi pomogli doradzić zakup wędki spinningowej - na szczupaka(na lekko) którego głównie łowię metodą opadu,łowię max do 15,5 g a najlżejsze przynęty to u mnie 5,50 g.Dobrze by było czuć lub widzieć opad w zakresie tych gramatur.Czytałem trochę na forum ale mam już mętlik w głowie od ilości informacji na ten temat ;) mój budżet to 400-450zł

zastanawiam się nad:     Savage Finezze 192cm 3-12g

Dragon Pro Guide 198cm 2-15g

Dragon Cxt Sfx  192cm 3-16g

Robinson Diaflex Speeder perch 221cm 3-14g

Gunki Squad 198cm 3-14g

Mikado Sicario 207cm do 15g(podobno łamliwe)

Konger Streeto 200cm 4-16g (i tu podobno też łamliwe)

Gunki Street Fishing  s210 ML 1,5-10g (podobno mocno nie doszacowane -tylko nie wiem czy pociągnie 15g

lub może koledzy coś innego doradzą ?

Kołowrotek który posiadam to shimano Nasci 2500 

• 2 tygodnie później...

Koledzy, muszę na szybko kupić cięższy spining do trolingu pod głęboko chodzące (9-12 metrów) woblery o wadze 60-80 gram. Długość najlepiej 2,7 metra ewentualnie 2,4 m.

Zainteresowałem się kijami:

1. Dam Cultus 2,7 m / 40-80 gr. cena ok. 240zł

2. Cormoran Ray Cor-X Lure 2,4 m / 40-100 gr. cena ok. 230zł

Ktoś coś o nich może powiedzieć?

Pierwszy pasuje mi lepiej długością a drugi ciężarem wyrzutowym. Cena podobna więc mam mały dylemat. Teraz łowię na shimano beastmaster cx 2,4m. 20-50gr. ale jest trochę przeciążany i źle pracuje przy przynęcie 70-80gr. Oczywiście mogę kupić beastmastera 2,4 m do 120 gr. i będę zadowolony ale to cena wyżej wymienionych wędek + 120 zł więc chyba nie ma sensu.

Więc pytanie jak wyżej - ktoś zna te wędki? Może jakieś inne pomysły? Budżet ok. 300zł

Dzieki i pozdrawiam

Mam kilka różnych beastmaster-ów, są super, ale do "trola" chcę 2,7 ewentualnie 2,4, a to minimum 350, więc się zastanawiam nad  Dam Cultus lub Cormoran Ray Cor-X Lure. są po 230 a wyglądają (przynajmniej na papierze) ok. Stąd moje pytanie czy ktoś coś o nich wie?

• 3 lata później...

Mam prośbę o radę co do wyboru spinningu i porównania poniższych modeli. Po przeszukiwaniu, przeczytaniu opinii i obejrzeniu testów pozostały mi 4 modele, pomiędzy którymi chciałbym wybrać wędkę najbliższą do mojego wędkowania (do mojego stylu, jeśli można tak powiedzieć)

Zastanawiam się pomiędzy:

SHIMANO Lunamis 2,59m 7­-35g

DRAGON HM62X 2.75m 7–30g

WESTIN W6 SPIN, 2,70m 7-30 g

St. Croix Triumph, TRSS86MHF2, 2,59m, 10,5 – 29g

O każdej z ww. wędek poczytałem na ile to możliwe w naszej sieci. Niestety osobiste pomacanie każdego modelu nie wchodzi w grę z uwagi na odległość do sklepu, który to wszystko ma. 

Lunamis jest chwalony i ktoś na forum napisał, że St. Croix, zwłaszcza te budżetowe nie mogą sobie stanąć. Jest również temat o tej wędce.

O Dragonie znalazłem tylko ogólne opinie, nic konkretnie o tym modelu, więc informacji naprawdę mało. 

Westin W6 trochę lepiej, opisywany w recenzjach jako "uniwersał", są filmy, z którymi się zapoznałem. 

St. Croix - recenzje jakieś tam są i wydaje mi się, że najbardziej pasuje pod moje wędkowanie, chociaż trochę zmyliły mnie opinie o wyższości Lunamisa. Temat też na forum.

Łowię głównie na małych jeziorkach (50 - 150 ha), czasami zbiornikach zaporowych, głównie z pontonu lub rzadziej z łódki. 

Ostatnio łowiłem wędką Dragon nanoPower XT60P, 2.75m, cw. 7-28 g.

Do jakiego łowienia szukam wędki:

Przynęty: Głównie obrotówki nr 5 lub 6, od 10 gram do około 20 gram, woblery, sporadycznie gumy o łącznej gramaturze razem z główką do 30 g. Zależy mi przede wszystkim żeby wędka dobrze pracowała na tych 10 gramowych obrotówkach.

Poławiane ryby: Głównie szczupaki 50-90 cm, sandacz jako przyłów, okonie od 30 cm, więc o ile się nie mylę, to powinna być wędka Fast lub X-fast, półparaboliczna (jeśli źle mówię, proszę o poprawienie).

Długość: Od 240 do 274 cm. Zdaję sobie sprawę, że na ponton powinna być wędka krótsza, ale od paru lat łowię kijem 275 cm i jestem przyzwyczajony, więc nie sprawia mi ta długość problemów, a czasami łowię również z brzegu.

Czytałem sporo tematów tutaj o wyborze wędki, wiem, że na koniec to kwestia indywidualna, ale szanowni Koledzy mają w porównaniu ze mną gigantyczne doświadczenie, więc na pewno będziecie w stanie poradzić czy warto dać 1600 zł za Lunamisa, czyli prawie 600 zł więcej niż za St. Croix,, czy np. St. Croix będzie całkowicie wystarczający i jako średnio zaawansowany nie odczuję żadnej różnicy. 

Ten W6 dla mnie jezeli chodzi o wygląd - PETARDA! HM62 2,45 do 25 gram mam i jest super, bardzo czuły kij. Shimano mam 3 świetne kije mam Technium 2,7 7-21, SpeedMaster 14-42, Technium 2,59 21-56g. St.Croix -legenda :-) trudny wybór… Ja osobiście bym spróbował tego W6 ta rękojeść z korka jest niesamowicie zrobiona! Ale już mam HM’a…Z brzegu W6 da radę tak samo jak i HM.

No właśnie...

St. Croix - legenda

Shimano lunamis - niby wyższa półka i więcej opinii co do tego modelu..

Z opinii wynika, że Lunamis ma ugięcie progresywne, St

Croix też..

Co do reszty - mało informacji.

Pytanie czy doświadczeni Koledzy są w stanie stwierdzić co jest jakościowo lepsze, przynajmniej teoretycznie na podstawie opisów: Blanków, przelotek itp.

Dziękuję za pomoc.

Reasumując, każdy z tych kijów nadaje się jako wędka szczupakowa ?

Na co w tej sytuacji postawić ? Na cenę ? A może jednak pofatygować się, żeby te wędki zobaczyć, i zdecydować na podstawie komfortu trzymania wędki i tego "jak leży" ?

Używam kołowrotka SHIMANO Ultegra FC C3000 oraz plecionki 0.15 Daiwa Morethan 12 - póki co młynka nie chcę zmieniać. Kołowrotek waży 225 g, więc pytanie czy to sprawia, że któreś z wędzisk pasuje do tego lepiej pod względem wyważenia ?

Dziękuję za pomoc.

Reasumując, każdy z tych kijów nadaje się jako wędka szczupakowa ?

Na co w tej sytuacji postawić ? Na cenę ? A może jednak pofatygować się, żeby te wędki zobaczyć, i zdecydować na podstawie komfortu trzymania wędki i tego "jak leży" ?

Używam kołowrotka SHIMANO Ultegra FC C3000 oraz plecionki 0.15 Daiwa Morethan 12 - póki co młynka nie chcę zmieniać. Kołowrotek waży 225 g, więc pytanie czy to sprawia, że któreś z wędzisk pasuje do tego lepiej pod względem wyważenia ?

Zabrałbym kołowrotek i poszedł pooglądać te wędziska, nie wiem skąd jesteś ale może jest sklep gdzie chociaż dwa z nich są… Wkrecilbym kołowrotek i pomachał żeby sprawdzić jak leży w ręce i jakie wrażenia. Ja mogę być mało obiektywny bo ten dolnik w W6 niesamowicie mi się podoba :-) i uwielbiam tego typu uchwyty do kołowrotka gdzie nie masz kontaktu z „gwintem” za pierścieniem mocowania. Lubię takie ergonomiczne rozwiązania - to jest praktycznie pierwsza rzecz na jaką zwracam uwagę.

EDIT: Bo w sumie wiesz, przelotki i wysoko-modułowe włókno węglowe nie łowią, robisz to Ty. Wędzisko musi „leżeć” w dłoni.

Edytowane przez Darek_W

Nie budowałem dla siebie wędziska ale widzę ile praktycznie nowych budowanych trafia na giełdę. Wniosek jaki dla mnie z tego płynie to to, że przy budowie trzeba wiedzieć czego się chce. Oczywiście ręczne wykończenie niektórych trafiających tu na sprzedaż podziwiałem i robi niesamowite wrażenie. Śliczne omotki, uchwyty itd. Może jest to jakiś kierunek…

Tutaj z tego zestawienia Dragon MM62 jest pewnie bardzo starannie wykonany.

• Like 3