Leonardo da Vinci Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Super, naprawdę dzięki za pomoc. Wędkę u rodbuildera zostawiam sobie na za 5-10 lat, jak "przerobię" chociaż parę egzemplarzy z wyższej półki, bo dzisiaj nie wiedziałbym nawet co mu mam powiedzieć poza "chcę wędkę pod szczupaka, pod takie i takie przynęty". P.S. Faktycznie dolnik w W6 wymiata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Jak już kupisz tego Westina to daj znać ile szczupaków Ci się odbiło od tego kija i ile spadło. Słuchasz opinii kogoś kto w ręku tego nie miał a doradzanie opiera na filmiku z netu.Ten sam człowiek pisał że wielkość przekładni ma znaczenie a tu zignorował fakt że chcesz łowić obrotówkami 5 i 6 malutką ultegrą c3000. Dostałeś idealną podpowiedź Xzogi tylko młykek większy też musisz kupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Ło panie ;-) też Ciebie pozdrawiam … za to ty pewnie będziesz przekonywał że malutka ale dobrze zrobiona przekładnia kołowroteczka wyciągnie spychacz z błota :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 No i rozmawiamy o wędce, wyborze pomiędzy 4 różnymi zaproponowanymi … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Człowieku Ty mu polecasz kij za 1300zł a w ręku go nie miałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Poczytaj ze zrozumieniem, nie staraj się nadinterpretować wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Ta. Jeszcze dopisz że hejtuje i będziemy mieli komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Pisze wprost co mi się podoba, to czy miałem w ręku czy nie, nie jest istotne, istotne raczej czy łowiłem czy nie…no i nie. Ale nie twierdziłem że łowiłem. Wszystkie wędki są z przedziału 1000+ no i Westin nie jest w zestawieniu wcale najdroższy. Toczyła sie dyskusja wiec zamiast niezdrowo ładowac sie emocjonalnie mogłeś zabrać głos :-) A tak sie wypróżniłeś na ekran i sie zrobiło nieprzyjemnie. Co do młynka napisałem tobie że znam tylko te co robiłem/rozbierałem Ultegry nie znam bo jej nie serwisowałem. I rozepnij guziczek bo strasznie spięty jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Kolejny raz kot odwrócony ogonem. @Leonardo... do działu rodbuilding i tam masz kilkudziesięciu chłopaków którzy ogarną Ci kij pod Twoje potrzeby.Masz dobrze sprecyzowane potrzeby a budowniczy wyciągnie z Ciebie resztę potrzebnych mu informacji.Kij z pracowni sprzedaż 20x szybciej niż fabryczny patyk powyżej 1000zł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonardo da Vinci Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) Panowie, dzięki na serio za opinie, Kolega Przemo napisał wyraźnie jakie wędki ma/miał, więc z tym W6 zdaję sobie sprawę,że to zabawa w ciemno..Postaram się znaleźć te kije gdzieś i pomacać... Z rodbuilderem na razie się wstrzymię, ale tylko na razie dopóki nie połowię na jakiś kij z wyższej półki, mogący spełnić moje oczekiwania. Docelowy kij oczywiście będzie od rodbuildera, ale wypasiony już na maxa. Nie chcę jednak decydować teraz, zanim moje doświadczenie jest jeszcze średnie..Na razie stawiam na Lunamisa,.ale to się jeszcze okaże.... Edytowane 14 Marca 2023 przez Leonardo da Vinci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Może krótki opis HM62X 5-25g 2,75m Tobie pomoże https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117773-spinning-dragon-hm62x-5-25g-2-75m-nowosc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Przemyśl to bo zamiast oglądać filmiki na yt tu masz w dziale rodbuildingu dziesiątki patyków z dokładnymi opisami a poza tym masz dział gdzie są fotki z ugięciami większości.Nie ma się co bać kija z pracowni dysponując takim budżetem.Gdybyś szukał w przedziale 300-500zł to jeszcze można przerzucać sklepowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 To prawda.. Masz sprecyzowane wymagania. Długość, szczupak, obrotówka 5-6. Właściciel sklepu wędkarskiego, a nawet dwóch szczerze powiedzieli.. żadnego kija westina oprócz może w3 by nie kupili. A mieli je na stojakach..???????? A ten dolnik.. gdyby to było ergonomiczne, to byśmy tak budowali wędki. To nie karabin???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Lemaxa slimmaxa zrobisz w budżecie i będziesz miał milion frajdy zamiast udziwnień. Obrotowke ogranie i gumę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Panowie, dzięki na serio za opinie, Kolega Przemo napisał wyraźnie jakie wędki ma/miał, więc z tym W6 zdaję sobie sprawę,że to zabawa w ciemno..Postaram się znaleźć te kije gdzieś i pomacać... Z rodbuilderem na razie się wstrzymię, ale tylko na razie dopóki nie połowię na jakiś kij z wyższej półki, mogący spełnić moje oczekiwania. Docelowy kij oczywiście będzie od rodbuildera, ale wypasiony już na maxa. Nie chcę jednak decydować teraz, zanim moje doświadczenie jest jeszcze średnie..Na razie stawiam na Lunamisa,.ale to się jeszcze okaże....Za kwotę 1600zł można kupić zaje...używany kijek customowy.Jak nie podpasuje opuścisz 100-200zł i sprzedasz.Nie wyobrażam sobie kupić w ciemno seryjnego kija za 1600,duża szansa że nie podpasuje i jesteś w plecy 40-50%...Zrób ogłoszenie w dziale kupię i zobaczysz ile ofert dostaniesz,ludzie szukają cały czas złotego graala.Jeśli łowisz z pontonu spróbuj z krótszym kijem Ok.2,40.Możesz również zadzwonić do pracowni,powiedzieć jakie masz oczekiwania i ktoś Ci podpowie czego masz szukać. A takie doradzanie,czytanie netu to czasem więcej wprowadza niepewności niżpożytku,każdy ma inne oczekiwania,preferencje.Jeden lubi kij od szczotki a inny krowi ogon... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Nie zawsze pracownia i wędka na zamówienie rozwiązuje problem, pisałem powyżej a tutaj przebitka z wątku o wędkach Westin http://jerkbait.pl/topic/103565-wędki-westin-informacje-opinie/page-3? hl=westin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) Mam prośbę o radę co do wyboru spinningu i porównania poniższych modeli. Po przeszukiwaniu, przeczytaniu opinii i obejrzeniu testów pozostały mi 4 modele, pomiędzy którymi chciałbym wybrać wędkę najbliższą do mojego wędkowania (do mojego stylu, jeśli można tak powiedzieć)Zastanawiam się pomiędzy:SHIMANO Lunamis 2,59m 7-35gDRAGON HM62X 2.75m 7–30gWESTIN W6 SPIN, 2,70m 7-30 gSt. Croix Triumph, TRSS86MHF2, 2,59m, 10,5 – 29g....... Czytałem sporo tematów tutaj o wyborze wędki, wiem, że na koniec to kwestia indywidualna, ale szanowni Koledzy mają w porównaniu ze mną gigantyczne doświadczenie, więc na pewno będziecie w stanie poradzić czy warto dać 1600 zł za Lunamisa, czyli prawie 600 zł więcej niż za St. Croix,, czy np. St. Croix będzie całkowicie wystarczający i jako średnio zaawansowany nie odczuję żadnej różnicy. Nie wiem gdzie mieszkasz, jednakże jest jeszcze trochę czasu do rozpoczęcia sezonu szczupakowego. Ja bynajmniej przy okazji wyjazdów zaglądam do salonów wędkarskich, nie mylić ze sklepikami. Teraz jest po targach, sporo sprzętu trafi do nich. W dużych salonach jest duże prawdopodobieństwo trafienia wyżej wspomnianych kijów. Można pomacać i wybrać kij dla siebie. Nic tego nie zastąpi, jeśli nie chce się poszukiwać kija pod siebie. Opinie tu na forum oczywiście bardzo pomocne, jednakże każdy ma indywidualne podejście do swojego zestawu, który określiłbym jako idealny dla danego wędkarza. Jest tu również na jb sporo patyków na giełdzie. Kilka z moich kijów właśnie stąd pochodzi, seryjniaków jak i z pracowni. Edytowane 15 Marca 2023 przez wiwaldi1970 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Błąd Edytowane 18 Marca 2023 przez adiz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 W 2019 byłem ostatni raz na targach Wędkarskich w Poznaniu i to był strzał w "10" bo przez kolejne 3 lata dobrze wiedziałem czego CHCĘ a czego NIE. A jak nie targi, to choćby 100 km w jedną stronę, jechać do konkretnego sklepu wędkarskiego i koniecznie macać wędki z podpiętym kołowrotkiem i przełożoną żyłką przez przelotki, na targach chodziłem z własnym kołowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 A ja szukam wędki do woblerow typu twich/ jerk o gramaturze 10-25g, dlugosci 198cm ale koniecznie dwuskład i nie moge nic znaleść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 A ja szukam wędki do woblerow typu twich/ jerk o gramaturze 10-25g, dlugosci 198cm ale koniecznie dwuskład i nie moge nic znaleść.Cast czy spin ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Spinning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Avid 66MF2 lub MHF2. Premier i Mojo Bass też jest w dwóch kawałkach . Gad Harrier HAS662MF Edytowane 19 Marca 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Myślalem o nim, ale on bardziej pracuje srodkiem a tu trzeba nadć odpowiednią prace tym woblerom twardym szczytem, i nie wiem tez czy avid podoła woblerowi 25g? O Odpowiedni kij to bylby chyba 16lb do tego. A z st croixow bardziej by się elitka do twicha nadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Kwestia indywidualna, ja wolę do twitcha kije pracujące środkiem ale większej mocy czyli MHF ,coś w stylu jerkówek szczupakowych z niskiego modułu i omijam x fasty od których zaczynałem bo tak mi polecano. Zanim przeszedłem na casta przerobiłem trochę spiningów między innymi wyżej wymienione, najfajniej łowiło mi się Tailwalk Dageki o akcji regularnej. Wszelkie Amerykańskie kije Crankbaits lub coś z JDM może Cię zainteresować jak już mówimy o budżecie Elitki. Lub pracownia, tak czy inaczej szukanie złotego grala kosztuje trochę wydanych PLN , zwłaszcza przez internet.Z tańszych widziałem też SG4 medium game 1.98cm w dwóch kawałkach ale nie łowiłem. Edytowane 19 Marca 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi