Bolesław Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Też bym unikał xfasta.. 10g twich to nielot, i wędka musi się dobrze naładować.. to jest pewien "problem" dla mnie z wędkami do tych przynęt. A znowu za miękki kijek nie zawsze ogarnie twicha 25g.. w sensie nadania mu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Z customów to pan Krzysztof z fishing artu polecał mi blanki: apis, lexi, lub kraaga xf. Ale chcialem tez zasiegnać opinii o seryjniakach. Dzieki za każdą sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) A ja polecę legendarny już jeżeli chodzi o szczupaka blank-Batson CB70H. Nie wiem ile w tym momencie wyjdzie zbudowanie na nim kija ale u mnie od jakichś 7 lat z powodzeniem ogarnia szwedzkie szczupaki w całym zakresie gramatur, które używam z klasycznym młynkiem, czyli 10-45g masy łącznej przynęt i na nim zakończyłem poszukiwania kija pod szczupaki, które trwały chyba ze 3 lata. Rewelacyjna praca nawet pod niewielką rybą ale jak trzeba, to super amortyzacja pod metrówkami, które wyjeżdżają dosłownie w chwilę od zacięcia. Edytowane 20 Marca 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 SpinningByłem w iBait na Puławskiego i sobie zerknąłem przy okazji. Co najmniej 3 kije się wpasowują. Chociaż ja bym poszedł grubiej bo za szczupakiem częściej będziesz rzucał Rudrą, Balisongiem lub Kanatą niż np. Asurą. A do tych to raczej kij uncjowy. Chyba, że masz casta pod duże twitche a małe chcesz sobie ogarnąć spinem, to co innego. Moim zdaniem nie ogarniesz jednym spinem przedziału 10 - 25g. Efekt będzie taki, że albo nie polecą lekkie albo nie zagrasz dużym. Jest tam Sustain do 28 g. ale on jest ciut wolniejszy. Jest Zodias, jest Curado. Jest fajny Megabass Orochi do 3/4 oz., chociaż nie wiem czy nie jednoskład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Batsonem CB70H ogarnie bez problemu 10-25g, a i 45g, jak będzie potrzeba… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Dzieki za każdą sugestie, moze faktycznie zaczne przygode od avida 66mhf2,bo bardziej mi zalezy na gramaturze woblerów 17-25g. Fajnie jakby sie jakaś uzywka na gieldzie trafiła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Wg mnie avid to bardziej blank sandaczowy, ew. uniwersał, a taki typowy szczupakowy, z pełniejszym ugięciem z STC to Premier. Szukałbym PS70MF2 lub 76MF2 Edytowane 21 Marca 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Zgadza sie ale tu potrzeba wedki szybszej do nadania odpowiedniej pracy twichom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Premier wbrew pozorom wcale nie jest taki wolny, to taki amerykański fast, czyli po naszemu coś pomiędzy MF, a F ale oczywiście szybkości Avida to on nie ma, tylko moim zdaniem Avid jest zdecydowanie za bardzo szczytowy, jeżeli ma być to typowo szczupakowy kij. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Wszystko zmierza, ku mocy 17-20lb, o wyrzucie w okolicy 1oz i długości 1,8 - 2,2.Spory wybór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Premier wbrew pozorom wcale nie jest taki wolny, to taki amerykański fast, czyli po naszemu coś pomiędzy MF, a F ale oczywiście szybkości Avida to on nie ma, tylko moim zdaniem Avid jest zdecydowanie za bardzo szczytowy, jeżeli ma być to typowo szczupakowy kij.Miałem i pod szczupaka mi się nie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Wg mnie avid to bardziej blank sandaczowy, ew. uniwersał, a taki typowy szczupakowy, z pełniejszym ugięciem z STC to Premier. Szukałbym PS70MF2 lub 76MF2Mam ps70mf2 to genialny kij na szczupaki ale do twitcha 20-25gr będzie za wolny. Wrzuciłem na giełdę 70hf2 i jeżeli szukasz czegoś 17gr w górę i pracującego środkiem to możesz pomyśleć Edytowane 21 Marca 2023 przez Marcipas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Ja nie szukam, poszukiwania zakończyłem na Batsonie CB70H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Kolega szuka seryjnego kija pod cięższe łowienie. Spinning - w miarę uniwersalny (guma Jerk) coś w długości 210-220 cm / cw do 70-100g - cena powiedzmy do 600.Ja wypadłem z obiegu bo kije tylko z pracowni. Podpowiecie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Ciężko pogodzić łowienie gumą z jerkiem - mówię tu o klasycznie pojmowanym jerkowaniu, a nie o skandynawskim, gdzie kijem się tak nie szarpie Ja kupiłem właśnie Westina W3 40-80 g i po testach w Laponii wróciłem bardzo zadowolony. Gumy i duże blachy obsługiwał świetnie, ładnie pracował pod rybami od 50 do 107 cm. Raz rzucałem nim przez kilka godzin sliderem 10 i też dało radę, choć nie było to klasyczne jerkowanie, a bardziej naturalna praca przynęty na kołowrotku wspomagana szarpnięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Ktoś łowi dragonem gp concept spin 40-60gr? Jak się sprawuje? Szukam czegoś pod szczupaki na gumy czasami wobler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Panowie. Chcę kupić w miarę uniwersalny kij na szczupaka. Łowić będę ogólnie wszystkim do max 40g. Głównie 12-15cm gumy plus do 15g obciążenia. Mocno kusi Abu Mass Beat do 40g oraz Abu Eon do 32g. Zależy mi na tym by blank nie był kijem od szczotki. Progresywne ugięcie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Słabo widzę kij do 40g i 15cm gumy + 15g główka. Zależy jaka guma ale dla mnie, to bliżej 50g i raczej szukałbym kija z górnym CW 50-60g, no chyba, ze będzie to coś pokroju STC z solidnym zapasem mocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hant3riX Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Znacie jakiś kij castingowy do 45-50 gram i długości 230 - 240 cm na szczupaka, coś o akcji med fast / fast pod gumy, i zelastwo. Do 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 ... raczej szukałbym kija z górnym CW 50-60g, no chyba, ze będzie to coś pokroju STC z solidnym zapasem mocy.Operuje ktos dragon gp concept do 60 gram? Jak toto się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 ... raczej szukałbym kija z górnym CW 50-60g, no chyba, ze będzie to coś pokroju STC z solidnym zapasem mocy.Operuje ktos dragon gp concept do 60 gram? Jak toto się sprawuje?Chyba pleciona nagrała o tym film jakiś o boleniach. Zielony blank chyba więc pasowałoby go GP concept Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hant3riX Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Ma ktoś którego z tych kiji: Nanoflex pro +, Mitchell traxx Rz? Szukam czegoś do ok 40 gram ćw, długości 240cm na szczupaka, bardziej o akcji med fast. Jakieś opinie o wyżej wymienionych kijach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropshot Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Podpinam się pod temat. Jako że zbliża się jesień wielkimi krokami szukam krótkiego kija w spiningu pod jerki 10-12cm i pod gumy 15-18cm. Czy miał ktoś styczność z tymi kijami: Shimano beastmaster 210cm 21-56gFavorite x1 213cm 18-56gBerkley zilla pike 213cm 15-60gWestin w3 ultrastick 210cm 15-50g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Kij do dużych gum i klasyczną jerkówkę raczej trudno będzie połączyć, poza tym zależy jeszcze jakie gumy bo są 18cm ważące 30g, a są takie ważące ponad 60g i kij z górnym gw rzędu 50-60g, to widziałbym ale max do gum 15cm. Dla mnie kij do jerków to max 185cm, natomiast do dużych, ciężkich gum min 220cm. Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez PatLove 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropshot Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Rozumiem o czym piszesz ale jeśli chciałbym kija pod same jerki to bym celował w casting. Chcem to jakoś połączyć. Chodzi mi o gumy 18cm takie jak illex Dexter shad który waży 33gr przy długości 17.5cm na lekkich główkach 5-8gr, kanibale 12-15cm, hering shady 16cm i jerki typu buster jerk 12cm który waży 37gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi