Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

A ja polecę legendarny już jeżeli chodzi o szczupaka blank-Batson CB70H.

Nie wiem ile w tym momencie wyjdzie zbudowanie na nim kija ale u mnie od jakichś 7 lat z powodzeniem ogarnia szwedzkie szczupaki w całym zakresie gramatur, które używam z klasycznym młynkiem, czyli 10-45g masy łącznej przynęt i na nim zakończyłem poszukiwania kija pod szczupaki, które trwały chyba ze 3 lata. Rewelacyjna praca nawet pod niewielką rybą ale jak trzeba, to super amortyzacja pod metrówkami, które wyjeżdżają dosłownie w chwilę od zacięcia.

Edytowane przez PatLove

Spinning

Byłem w iBait na Puławskiego i sobie zerknąłem przy okazji. Co najmniej 3 kije się wpasowują. Chociaż ja bym poszedł grubiej bo za szczupakiem częściej będziesz rzucał Rudrą, Balisongiem lub Kanatą niż np. Asurą. A do tych to raczej kij uncjowy. Chyba, że masz casta pod duże twitche a małe chcesz sobie ogarnąć spinem, to co innego. Moim zdaniem nie ogarniesz jednym spinem przedziału 10 -  25g. Efekt będzie taki, że albo nie polecą lekkie albo nie zagrasz dużym. 

Jest tam Sustain do 28 g. ale on jest ciut wolniejszy. Jest Zodias, jest Curado. Jest fajny Megabass Orochi do 3/4 oz., chociaż nie wiem czy nie jednoskład.  

Premier wbrew pozorom wcale nie jest taki wolny, to taki amerykański fast, czyli po naszemu coś pomiędzy MF, a F ale oczywiście szybkości Avida to on nie ma, tylko moim zdaniem Avid jest zdecydowanie za bardzo szczytowy, jeżeli ma być to typowo szczupakowy kij.

Miałem i pod szczupaka mi się nie sprawdził.

Wg mnie avid to bardziej blank sandaczowy, ew. uniwersał, a taki typowy szczupakowy, z pełniejszym ugięciem z STC to Premier. Szukałbym PS70MF2 lub 76MF2

Mam ps70mf2 to genialny kij na szczupaki ale do twitcha 20-25gr będzie za wolny. Wrzuciłem na giełdę 70hf2 i jeżeli szukasz czegoś 17gr w górę i pracującego środkiem to możesz pomyśleć

Edytowane przez Marcipas

• 3 miesiące temu...

Ciężko pogodzić łowienie gumą z jerkiem - mówię tu o klasycznie pojmowanym jerkowaniu, a nie o skandynawskim, gdzie kijem się tak nie szarpie :)

Ja kupiłem właśnie Westina W3 40-80 g i po testach w Laponii wróciłem bardzo zadowolony. Gumy i duże blachy obsługiwał świetnie, ładnie pracował pod rybami od 50 do 107 cm. Raz rzucałem nim przez kilka godzin sliderem 10 i też dało radę, choć nie było to klasyczne jerkowanie, a bardziej naturalna praca przynęty na kołowrotku wspomagana szarpnięciami.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie. Chcę kupić w miarę uniwersalny kij na szczupaka. Łowić będę ogólnie wszystkim do max 40g. Głównie 12-15cm gumy plus do 15g obciążenia. Mocno kusi Abu Mass Beat do 40g oraz Abu Eon do 32g. Zależy mi na tym by blank nie był kijem od szczotki. Progresywne ugięcie mile widziane.

... raczej szukałbym kija z górnym CW 50-60g, no chyba, ze będzie to coś pokroju STC z solidnym zapasem mocy.

Operuje ktos dragon gp concept do 60 gram? Jak toto się sprawuje?

Chyba pleciona nagrała o tym film jakiś o boleniach. Zielony blank chyba więc pasowałoby go GP concept

• 3 tygodnie później...

Podpinam się pod temat. Jako że zbliża się jesień wielkimi krokami szukam krótkiego kija w spiningu pod jerki 10-12cm i pod gumy 15-18cm. Czy miał ktoś styczność z tymi kijami:

Shimano beastmaster 210cm 21-56g

Favorite x1 213cm 18-56g

Berkley zilla pike 213cm 15-60g

Westin w3 ultrastick 210cm 15-50g

Kij do dużych gum i klasyczną jerkówkę raczej trudno będzie połączyć, poza tym zależy jeszcze jakie gumy bo są 18cm ważące 30g, a są takie ważące ponad 60g i kij z górnym gw rzędu 50-60g, to widziałbym ale max do gum 15cm.

Dla mnie kij do jerków to max 185cm, natomiast do dużych, ciężkich gum min 220cm.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Rozumiem o czym piszesz ale jeśli chciałbym kija pod same jerki to bym celował w casting. Chcem to jakoś połączyć. Chodzi mi o gumy 18cm takie jak illex Dexter shad który waży 33gr przy długości 17.5cm na lekkich główkach 5-8gr, kanibale 12-15cm, hering shady 16cm i jerki typu buster jerk 12cm który waży 37gr.