Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak, czy inaczej przy takich gramaturach używam casta, niezależnie czy to gumy, czy jerki bo wg mnie jest po prostu wygodniej, natomiast w kwestii gramatur gum, napisałem to celowo. Jeżeli rzeczywiście będziesz używał jedynie takich w okolicach 30g, to kij z górnym cw na poziomie 50-60g jak najbardziej się sprawdzi ale znowu pojawia się problem jego długości. Mi najlepiej jerkuje się kijami 180-185cm ale taki będzie z kolei stanowczo za krótki do gum.

Jeżeli stałbym przed takim dylematem, szukałbym 198cm, który ogarnie jakoś zarówno gumy, jak i jerki. Osobiście jerkowania z klasycznym szarpaniem dłuższym kijem w ogóle sobie nie wyobrażam, chyba że masz ze 2m wzrostu albo lepiej.

Edytowane przez PatLove

Wedki o tej gramaturze wyrzutu z reguły mają dłuższe dolniki. A ja trzymam wędkę dłonią przed stopka więc automatycznie wędka ulega skróceniu. Z brzegu nie miałem problemu szarpać jerkami o ile nie brodziklem. 198 mogą mieć już krótszy dolnik co może gorzej wpływać na rzuty gumami z powodu mniejszej dźwigni. Wiadomo że najlepszą opcję podałeś wcześniej kij dłuższy pod gumy i cast ale często pokonuje kilka kilometrów w poszukiwaniu ryb jesienią i nie jest łatwo nosić tyle sprzętu.

• 2 tygodnie później...

Rozpoczynam swoją przygodę z wędkowaniem. Im więcej czytam, tym mniej wiem.
Spinning będzie używany z pontonu, więc nie powinien być za długi.
Poszukuję spinning w miarę uniwersalny (o ile taki jest) do średnich przynęt: gumy o wymiarach 8-15cm (do 30g + główka jigowa), obrotówek w rozmiarze 4-6 oraz wahadłówek do 30g.
Myślałem o ciężarze wyrzutu 10-50g, ale mogę się mylić, bo co do wszystkiego, to podobno do niczego.
Jeśli chodzi o ryby, to w pobliskich jeziorach występują szczupaki i sandacze.
Kwotę którą chciałbym przeznaczyć to 400-450zł (będę potrzebował jeszcze kołowrotek do tej wędki, dlatego ograniczony budżet).

Poszukuję spinning w miarę uniwersalny (o ile taki jest) do średnich przynęt: gumy o wymiarach 8-15cm (do 30g + główka jigowa), obrotówek w rozmiarze 4-6 oraz wahadłówek do 30g.

Myślałem o ciężarze wyrzutu 10-50g, ale mogę się mylić, bo co do wszystkiego, to podobno do niczego.

Kwotę którą chciałbym przeznaczyć to 400-450zł (będę potrzebował jeszcze kołowrotek do tej wędki, dlatego ograniczony budżet).

Wybierz się do sklepu i pomacaj serie SG2 lub SG4 z Savage Gear o c.w. do 60g i długości 221cm.

• Like 1

Najlepiej pojedź z kimś na ryby doświadczonym, a jak nie masz pogadaj z wedkarzami na Twoim akwenie, nikt chyba nie odmówi ci ,,rzucenia" parę razy swoja wędka, chyba, że ma kij z pracowni lub multika i nie chce bród.. generalnie jest parę odmian spinow o różnym ugięciu w średniej gramaturze. Teraz jest moda na sztywny dolnik lub szybki szczyt i progres na dole. Nie wiadomo co ci podpasuje, A w sklepie nie do końca pewne rzeczy widac no i na półkach też różnie z towarem.

• 3 tygodnie później...

sg4 w gramaturze 20-60 jest ale 243cm, 221cm są ale o cw 15-45 jak się nie mylę.

Kolego miałem ten sam problem. Pojedź do większego sklepu wędkarskiego i macaj. Niech ci podepna kołowrotek przykładowy i zobacz jak ci to leży w ręku przede wszystkim.

Gumy 15cm to waga rzędu 30gr samej gumy. Jeśli to miałby być max to nie celowalbym w kij o cw większym jak 45g ze względu na to że kije mają zawsze jakiś zapas. Z reguły te opisy to podana waga przynęt z jakimi wędka najlepiej pracuje.

Jak kupisz pale do lania to nie będzie finezji z mniejszymi gumami skoro mowa jeszcze o gumach 8cm no chyba że na 30g główkach to zmienia postać rzeczy. Ja na pierwszy kij i początek przygody ze spinem na łódkę szukał bym czegoś w długości 200-230 o gramaturze wyrzutu 10-30 i akcji mod/fast. Taki uniwersał pod gumy 8-12cm, obrotówki 4-5 i woblery 10cm. Na większe przynety dokupisz sobie z czasem coś mocniejszego.

Oczywiście to tylko moja uwaga którą Ci zasugerowałem. A jeśli przemacasz wędki i nie będziesz mógł dobrać nic dla siebie, wtedy wróć na forum, wspólnymi siłami postaramy się pomóc.

• 1 miesiąc temu...

Panowie mam prośbę, potrzebuję porady.

Szukam kijka pod ''zawodnicze ''szczupaki, czyli rybki najczęściej łowione na zawodach w przedziale 50-70cm.

Kij 210-240cm, ale najważniejsze aby startował od 5gr z trzycalową gumką do około 10gr plus cztery cale guma. Z racji tego, że uwielbiam wklejki i obserwację szczytówki chciałbym,aby szczyt dobrze reagował w dolnym zakresie ciężaru wyrzutu.

No i bardzo ważne, aby ryby nie ''spadały '' w czasie holu.

Polećcie coś sprawdzonego proszę.

Bardzo chętnie coś ze stajni Dragona.

To ogranicz czytanie.

Czas przeznaczaj na łowienie. Faktycznie całkiem uniwersalnych wędek nie ma ale każdą da sie łowić. W cenie 450pln juz nie będzie tragedii. Szczególnie jak znajdziesz używkę.

SG nie jest głupim pomysłem choć sg4 to raczej sztywniak, za to lekki. W SG wg opisu dołem bedą rzucać słabo za to górę można spokojnie przekroczyć.

Nie przejmuj się. I tak skończysz z wiadrem wędek. Jak każdy.

• Like 2

Ja szczerze polecam Abu Mass Beat II 240cm 10-40g i to wcale nie dlatego że mam takiego na sprzedanie :D to naprawdę bardzo fajna szczupakówka pod przynęty w tym zakresie cw. Dosyć szybka ale pracująca, fajna pod gumy, blachy. Przy tym dość lekka i po prostu fajnie się nią łowi.

Panowie mam prośbę, potrzebuję porady.

Szukam kijka pod ''zawodnicze ''szczupaki, czyli rybki najczęściej łowione na zawodach w przedziale 50-70cm.

Kij 210-240cm, ale najważniejsze aby startował od 5gr z trzycalową gumką do około 10gr plus cztery cale guma. Z racji tego, że uwielbiam wklejki i obserwację szczytówki chciałbym,aby szczyt dobrze reagował w dolnym zakresie ciężaru wyrzutu.

No i bardzo ważne, aby ryby nie ''spadały '' w czasie holu.

Polećcie coś sprawdzonego proszę.

Bardzo chętnie coś ze stajni Dragona.

Od siebie polecę Abu Ike 2.44 CW 10-40. Kij rewelacja. Mam go drugi sezon i dopiero tydzień temu spadł mi z niego pierwszy szczupak. Przerobiłem już wiadro wędek ale ten badyl ma u mnie dożywocie [emoji39]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kolego trafia sie na giełdzie kij który Ci mogę szczerze polecić. Rzuca i na lekko i można przeciążyć. Nie wiem czemu juz nie produkują. W tej cenie naprawdę zajebisty kij.

https://jerkbait.pl/topic/185638-savage-gear-custom-predator-fast-shad-258m-do-45g/

Mam identyczny i na bank sie nigdy nie pozbędę. Bo juz niedostępny. A tu Ci sie trafił. I cena w punkt ile chciałeś wydać. Nowy ok 700pln kosztował.

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Panowie podepnę się pod temat-potrzebny kij dla kolegi na łódkę typowo pod szczupaka (również na Szwecję).

Długość max 213cm, cw 10-45/50g w pełnym komforcie, raczej coś mod-fast i z fajnym, pełnym ugięciem. Może być mono, może być dwuskład, może być również 1+1 (w sensie dolnik + blank). Głównie pod gumy ale też blachy i woblery.

Kije z pracowni odpadają bo to nie jego budżet.

Ja mam taki kij-na blanku Batsona CB70H ale z racji powyższego ma to być seryjny kij i najlepiej właśnie jak najbardziej zbliżony do parametrów owego Batsona (o ile oczywiście to osiągalne). Kiedyś(2016/2017 chyba), jak szukałem kija dla siebie, to był problem i dlatego zdecydowałem się na ukręcenie swojego w pracowni ale może coś się zmieniło?

Edytowane przez PatLove

Ciekawy jestem czy jest 10-50g w pełnym komforcie... szvzególnie mod fast. Mam coś podobnego.. obrotówka 12g leci, 46g slider 10s już z wyczuciem ale się da bo mięsa gruubo.. bardzo spręzysty.. i mod-fast. Ale ciekaw jestem pomysłów fachowców.

Edytowane przez Bolesław

Spodziewałem się propozycji tego STC, sam barem go pod uwagę w 2016 roku, podobnie jak Fenwicka GS66MHF lub GS70HF2.

STC niestety ma obecnie (wg mnie chore), zupełnie niewspółmierne ceny do tego, co oferują te kije i obawiam się, że budżet kolegi go nie puści, natomiast z Fenwickami jest problem z dostępnością, chyba, że może akurat ktoś na forum będzie miał do sprzedania taki kij.

Edytowane przez PatLove

Dopytałem-budżet 300-400pln więc z tego, co wymienione powinno styknąć na używanego Fenwicka HMX.

P.S.

Sam trochę poszukałem i ogólnie widzę, że poza propozycjami z USA będzie trudno coś znaleźć, co sprosta wymaganiom bo w przypadku innych produkcji albo długość nie ta albo cw i akcja kija się nie zgadza.

PS70MHF to obecnie 837pln, a zaproponowany przez Ciebie MC to 750pln więc różnica jest raptem 87pln, czyli 11,5%, a więc wg mnie już żadna przy takim zakupie.

Nie oczekuję, żeby ceny stały w miejscu, co nie zmienia faktu, że wg mnie taki Premier, to fajny kij ale za ca 600pln, a nie za prawie 850pln, gdyż jego walory użytkowe, ani komponenty się nie zmieniły w przeciwieństwie do ceny, która wzrosła prawie o 30%.

Coś czuję, że skończy się na Fenwicku, o ile uda się go znaleźć…

Edytowane przez PatLove