Karpiu95 Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 To nie jest giełda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 (edytowane) WItajcie W zeszłym roku kupiłem wędkę shimano fx do 30g. W tym roku postanowiłem zmienić kij na szczupaka.ROzważałem:1. Shimano Technium 14-422. Dragon Proguide do 35 g3. Dam Yagi do 35g Kupiłem Proguide do 35g 245cm i niestety chyba nie do końca lezy mi ta wędkaKrótki dolnik mega spoko mimo że sporo osób narzeka ale mi sie podoba. Wykonanie i czułość wędki super.To co mi nie do końca pasuje to szczytówka. Jest cienka i miękka. Jak rzucałem przynętami 12 cm i główki 7-10g bałem się że uszkodze kij. Po kilku godiznach już wyczułem lepiej kij ale chyba to nie to. Miałem Kiedyś technium do 42g i bardzo mi leżał ale musiałem sprzedać ze względu na sytuację finansowa. Zastanawiam się nad powrotem do tej wędki Mój pierwszy kij czyli FX też super mi pasował. A może Wy coś polecicie?Zależy mi na kiju do około 30-45g i długość około 240 cm. Łowię głownie z brzegu i 90% woda stojąca. Ale jak z brzegu to nie lepiej jednak 2,6 czy 2,7m ?u mnie na wyjezdzie do Finlandii takie stare Technium z giełdy 2,7m 15-40 wyjęło najwięcej szczupaków. Mięsisty blank o środkowym ugięciu wyjmował wszystko co zaatakowało przynętę. Drugi był SpeedMaster 2,7 do 14-42g. I śmigaliśmy tymi wędkami z łodzi Edytowane 12 Maja 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Myślałem nad 2,7 ale chyba jednak 2,4 bardziej uniwersalny kij. Może uda się w niedalekiej przyszłosci kupić jakies pływadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Mam Bardzo fajną szczupakówkę na sprzedaż- Abu Garcia MASS BEAT II 10-40g 240cm: https://jerkbait.pl/topic/190896-s-3-w%C4%99dki-i-skrzynia-mikado-jaws/?hl=arenaŻadna z wymienionych przez ciebie wędek nie sprawdzi się lepiej stan perfekt.Musze poczytać pooglądać na YT i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 No skoro FX pasuje to po co kupować coś innego? Beastmastery to bardzo fajne kije szczupakowe, serie cx, dx czy ex były bardziej mięsne.Bo najpierw sprzedałem FX ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Myślałem nad 2,7 ale chyba jednak 2,4 bardziej uniwersalny kij. Może uda się w niedalekiej przyszłosci kupić jakies pływadło.No według mnie bardziej uniwersalny to 2,7 z łodzi czy pontonu jak jesteś we dwie osoby nie ma problemu i z brzegu łatwiej za trzciny wystawić szczytówkę. Ale spoko przecież to wędka dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Qrcze 2,69 Technium w fajnej cenie jest w jednym sklepie. ;] Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Musze poczytać pooglądać na YT i dam znać. Masz jakies włąsne filmiki z pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Może warto zostać przy tym BM FX, dokupić 240 do 42 g i zapomnieć o sprawie.Mam ten kij, to doskonały przykład na to , że sklepowe seryjniaki mogą być świetnym sprzętem . Jeśli pasuje Ci uchwyt ( mi bardzo pasuje ) to nie ma się co zastanawiać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 No Shimano ostatnio się chwaliłem mam kilka … i może nie są jakieś najpiękniejsze ale łowią! 2 Daiwy ostatnio dokupiłem i też są super - Caldia Sensor 2,30 i Prorex XR 2,7. Generalnie te kijaszki Japońskich producentów mi leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 No Shimano ostatnio się chwaliłem mam kilka … i może nie są jakieś najpiękniejsze ale łowią! 2 Daiwy ostatnio dokupiłem i też są super - Caldia Sensor 2,30 i Prorex XR 2,7. Generalnie te kijaszki Japońskich producentów mi leżą.myślałem o prorex. Myśłałem też o wędce shimano nasci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) Zobacz sobie serie Shimano Trout Native - ogólnie niedocenione mocno a bardzo podobne do starych BestMaster - mocne blanki grubościenne. Mam taki model i szczupak, sumek bez emocji na to wchodzi.Jak z łodzi to masz 244 i 15g-40g idealnie jak coś więcej to jest 15g-60g ale to już na grubiej jakiś Cannibal 15 cm itd.Ogólnie wędki bardzo mocne i w mojej ocenie dobre. Ceny też realnie w zasięgu normalnego człowieka. Edytowane 15 Maja 2024 przez zorroo85 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzywyK Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2024 czyli z brzegu uważanie że 2,7m byłby lepszy? Qrcze czasem ciężko dostać się do ryb w głebinach czyli bliżej jeziora. Jka dłuższa wędka = dalszy rzut to faktycznie wartp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2024 Ja w sumie nie do końca lubię wędki krótkie, dla mnie poniżej 2,3 zupełnie odpada. Nawet na łódkę na szczupaki SG4 do 80g kupiłem 2,59m i łowiliśmy min 3 osoby z łodzi wędkami 2,59-2,74 i nikt nikogo nie obijał, szczupaki nie spadały, sprzętu nie połamaliśmy i generalnie było spoko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Szukam uniwersalnego kija pod szczupaka o długości około 2.30 m i realnym ciężarze wyrzutowym w granicach 10 - 50 gramów. Jakieś sprawdzone propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 No tu sporo w wątku jest, Shimano, STC, SG, Daiwy do wyboru do koloru kwestia budżetu i firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 No tu sporo w wątku jest, Shimano, STC, SG, Daiwy do wyboru do koloru kwestia budżetu i firmy.Sporo czego jest? Ogólnie wędek pod szczupaka czy sprawdzonych wędek o parametrach które podałem? @Artek potrafisz wstawić filmiki na forum Normalnie rodziców musi duma rozpierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 (edytowane) Nie, No 2,30 10-50 to nie ma nic. Nawet koło czerwonego. Ja tez z Artka jestem dumny i nie temu ze umie film załadować, ale że inteligentnie adekwatny do sytuacji. Edytowane 19 Maja 2024 przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 (edytowane) Ja tez z Artka jestem dumny i nie temu ze umie film załadować, ale że inteligentnie adekwatny do sytuacji.To może powinniście razem zamieszkać. Byłaby z was piękna para, a potomstwo jakie inteligentne. Nie, No 2,30 10-50 to nie ma nic. Nawet koło czerwonego.A tych to jest od zaje..... że aż zawrotu głowy dostałem i musiałem zapytać bo nie wiedziałem co wybrać. Edytowane 19 Maja 2024 przez Pickerel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 To może powinniście razem zamieszkać. Byłaby z was piękna para, a potomstwo jakie inteligentne. A tych to jest od zaje..... że aż zawrotu głowy dostałem i musiałem zapytać bo nie wiedziałem co wybrać.Debil jesteś, czy udajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Debil jesteś, czy udajesz?Oj chyba zabolało Założę się że często słyszysz to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Panowie przywołuje do porządku ???? bo oboje dostaną dolnikiem od ps70hf a wiem co mówię widziałem jak się koleś bronił tym przed psem ???????????? robi robotę ???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 Szukam uniwersalnego kija pod szczupaka o długości około 2.30 m i realnym ciężarze wyrzutowym w granicach 10 - 50 gramów. Jakieś sprawdzone propozycje?No i jak coś wyszukałeś? Bo mi to nie daje spokoju > SG4 tam jest taki Fast Game 2,4 15-50 (mam do 80), Shimano Stradic jest 14-42 2,38 no tak dokładnie 10-50 to w takich seryjnych ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 Shimano Beastmaster FX Spinning - 2,40m 21-56g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi