Darek_W Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 (edytowane) Sam mam takiego Technium 21-56 no ale ma być od 10 Edytowane 25 Maja 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac55 Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Hey.Jest 9-50gr 2.30mWędka Spinningowa Spro Specter Finesse Sea 2.30m (9-50g) w zlowokazje.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Żeby 30cm dłużej, to Avid do 2oz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygusis Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2024 Witam,Szukam kijka pod obrotówki w rozmiarach 3 i 4 do połowu szczupaka z brzegu. Mój budżet wynosi coś w okolicach +-200zl. Moja uwagę zwrócił kijek Dragon INVADER Spinn 2.45 m 4-21 g https://pleciona.pl/pl/p/Dragon-INVADER-Spinn-2.45-m-4-21-g-2sec/55990Czy taki kijek da radę? Chętnie posłucham innych ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 Ja łowię od kilku lat SG2 i 4 Shore Game 7-21, obecnie na promce w Plecionie. Głównie Mepps Fluo 3-4, Manyfik Mobby V 3-4-5, nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojojoo Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 co byscie wybrali na szczupaka ? shimano lesath 2.74m 5-25g VS shimano lunamis 2.74 6-25g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 wg mnie zaden z tych, nie wypowiadam się na temat modeli bo ich nie znam ale jeżeli chodzi o cw, to mogą być kije na szczupaczka, nie na szczupaka. Typowe gumy szczupakowe są ciężkie same w sobie i przy górnym cw na poziomie 25g myślę, że max to będzie guma 12,5cm na 5g główce i to nie każda guma 12,5cm, a raczej tylko niektóre. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 (edytowane) nie chciałem pisać bo żadnym nie łowiłem ale dokładnie to samo sobie pomyślałem o ciężarze wyrzutu. One tam chyba mogą więcej przy Jig’u choć nie jestem pewien. Moja Dialuna 7-35g może Jig 45g. Jak są podobne to mega czułe kije! Lunamis jest szybszy od mojej Dialuny a ten Lesath ponoć jeszcze bardziej. Niestety nie maiłem go w ręku. Edit: Ale Lesath wygląda obłędnie, uchwyt i dolnik mega. I w końcu droga wędka Shimano z porządnym pokrowcem Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 (edytowane) Nie wiedziałem, że to taki drogi kij????Tak, czy siak, to jest kij na troć, nie na szczupaka i nie o samą rybę tu chodzi, tylko o przynęty, którymi się je łowi. Przy typowo szczupakowym kiju czułość to kwestia drugorzędna. Dla mnie szczupak light, to Batson CB70H, który górą ogarnia w komforcie 45-50g i na tym kończy się dla mnie sens, jeżeli chodzi o spina. Ciężej łowię tylko castem i tu wjeżdża HMG70MH-FC ze starszej serii. U mnie kije dość krótkie bo łowię tylko z łódki. Z dłuższych machałem kiedyś jakimś ABU znajomego, 2,74cm Pike coś tam, nie pamiętam dokładnie modelu ale z tych droższych ABU. Najwyższa albo jedna z najwyższych serii, chyba 20-70g lub coś ok tego i był to bardzo fajny kijek, niepałowaty, z płynnym ugięciem, opisany jako fast, dla mnie raczej mod-fast ale do mojego sposobu wędkowania zdecydowanie za długi. Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Nie wiedziałem, że to taki drogi kijMnie to jarają takie rzeczy jak ten uchwyt, trochę przypomina koncepcją ten taki zintegrowany z blankiem ze starego Dia Flash’a no i dolnik mega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Teraz przez Was siedzę i oglądam filmiki o Lesath Link jak gość wyciąga Bolki na 3 metrowego Lesath’ahttps://youtu.be/JEi8_bSQg9k?si=fP5Qd1BkYZab_wCf i szybki jest! Nawet ten 3 metry… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 co byscie wybrali na szczupaka ? shimano lesath 2.74m 5-25g VS shimano lunamis 2.74 6-25g Żadnego z nich bym nie wybrał. Za długie, za szybkie, a c.w. takie że jakbym podpiął to czym łowię szczupaki to po pierwszym rzucie miałbym travela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Różne wody, różne podejścia do łowienia, różne i bardzo często zdecydowanie subiektywna odczucia względem każdego elementu z zestawu. Dlatego nie ma i nie będzie jednego uniwersalnego kija na szczupaka i nie tylko na szczupaka. Tzw. złoty środek to dwie wędki. Jedna na lżej co ogarnie tak powiedzmy do 25 gram i druga, która da radę dużo więcej. Ile ? To już zależy od tego jak ciężko chcemy łowić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) @S.N. ja nie łowię wybitnie cieżko, a raczej powiedziałbym, że lekko ale tak, czy inaczej nie wyobrażam sobie typowo szczupakowego kija z górnym cw na poziomie 25g bo żeby łowić odpowiednich rozmiarów szczupaki, potrzeba odpowiednich rozmiarów przynęt. Te typowo szczupakowe nie dość, że są ciężkie same w sobie bo taką mają konstrukcję, to jeszcze ich praca jest dość obciążająca dla kija-w sensie głęboka, a nie drobna, jak przy dużych ale smukłych gumach typowo sandaczowych. Przy wyborze typowo szczupakowego kija, jeżeli ktoś nastawia się na sztuki od 80cm w górę, trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę:-ugięcie (dla mnie płynne i pełne)-akcję (dla mnie mod lub mod-fast i nikt mnie nie nie przekona, że x-fast, to super opcja na zębate)-zachowanie kija pod obciążeniem-amortyzację (przy holu ponad metrowej ryby ważącej 12kg z 7 lub więcej metrów głębokości to bardzo ważny parametr)-moc kija (jest to oczywiście zależne do łowiska, warunków itd ale sorry-kij z górnym cw 25g, to najczęściej sama 15cm guma waży więcej...) Długość to kwestia indywidualna zależna głównie od sposobu wędkowania, przy czym do gum lepszy kij dłuższy, a do jerków oczywiście krótszy. Umówmy się-szczupak to nie sandacz, tu nie ma finezyjnego łowienia, delikatnych pstryków, obserwowania plecionki, szczytówki itd, jak zębaty 80+ wali w wabik, to konkretnie i zdecydowanie. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia odnośnie kija szczupakowego na podstawie własnych doświadczeń i połowu średnio 5 sztuk szczupaków 100++ rok w rok. P.S.@jojojoo na Twoim miejscu jako podstawowy kij typowo na szczupaka poszedłbym w STC PS76MF2, chyba że koniecznie potrzebujesz czegoś dłuższego. Zawsze możesz też pogadać z którymś forumowym rodbuilderem, na pewno coś doradzą i będziesz miał kij w 100% skrojony pod siebie i swoje potrzeby ale tu zaznaczam-musisz dokładnie wiedzieć, czego oczekujesz. Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojojoo Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 zaproponowalem lunamis vs lesath bo lubie szybkie kije ale na podstawie lowienia budzetowymi modelami do tej pory na poczatku chcialem exsence infitniy 5-32g 2.74m ale zaczalem kombinowac i sie zastanawiac chyba jednak na poczatku najlepiej wybralem, lowie glownie malymi przynetami , obrotowki rozmiar 4, wirujacy ogonek 16g, cannibal 10cm + 6/8g glowka, woblery ten lunamis i lesath bardziej na sandacza, infinity bedzie lepsze pod zebatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) Jeżeli łowisz tak małymi przynętami, to diametralnie zmienia postać rzeczy. U mnie przynęty szczupakowe startują od 10cm cannibala, a to i tak mega sporadycznie bo zazwyczaj od 12,5cm. W kwestii Shimano, to wiem, że dość dużo osób użytkuje BeastMaster'y na szczupaki i bardzo sobie chwalą ale jeżeli chodzi o konkretny model to nie pomogę. Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Ja mam kilka szczupakowek od Shimano: Technium do2,7m 42, Speedmastera (bardzo fajny kij ale nie polecam go bo uchwyt na kołowrotek ma zjebany), teraz kupiłem Dialune 2,9 7-35 i kilka szczupaków już na niej miałem ale takie wiślane do 70cm nic większego -niewiele pracowała pod tymi rybami ale żadnej nie zgubiła. I jeżeli chodzi o czucie to ta Dialuna jest naprawdę MEGA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechnmr Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Hej! Szukam kijka do pary z kolowrotkiem vintage Dam Quick 2001. Przeznaczenie to szczupak czyli powiedzmy CW typowe 10-30g. Długość 220...270. Co proponujecie? Czym się wam przyjemnie łowiło w.latach 80/90? Może jakiś pusty szklak typu germina? Pozdrowienia! Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) W tamtych latach to kojarze Cormoran, Balzer no i Szkocka Daiwa Shogun, Samurai S. Niektóre można kupić po taniości a niektóre dzisiaj kosztują tyle co kij z pracowni Cormoran Black Star i tam było chyba kilka modeli jakiś CM, Pro tutaj fajny link do przeróbki takiego Samurai S - była też wersja 2,74 10-40https://hubrods.pl/daiwa-samurai tu znalazłem fajny Pike Spin Cormoran trochę cięższy https://www.olx.pl/d/oferta/cormoran-black-star-hm-40-CID767-ID11MQ6J.html tutaj też fajny lżejszy https://www.olx.pl/d/oferta/cormoran-black-star-pro-3m-10-40g-CID767-IDXM4tI.html Edytowane 27 Września 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Szukanie tych wędek to trochę taka podróż sentymentalna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Z przeznaczeniem pod szczupaka to Dam New Dimension do 30 gram. Jak dla mnie to kapitalny spining, bardzo go lubię i do dzisiaj nim łowię, piękne głębokie ugięcie pod rybą. Z uwagi na akcje bardziej pod przynęty twarde - żelazo i woblery. Ciężko już go trafić a i ceny mogą być kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechnmr Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 dzięki Panowie za kierunek. Faktycznie ceny trochę kosmos - ale jak wiadomo jest to też kwestia odpowiedniego polowania. Czasu mam dużo. Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Może Whisker? Np. 2,40mhttps://photos.app.goo.gl/BCh1bfbHEzChjtST8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) No to też legenda jest Pewnie kosztował tyle w Pewexie co talon na samochodu ! Edytowane 27 Września 2024 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) No to też legenda jest Pewnie kosztował tyle w Pewexie co talon na samochodu !Nie aż tyle Darku. Niemniej kijki niedoceniane w kraju, gdzie "opad", to podstawa????????????????????????????????????????????????????????????Ps. No ale kto teraz łowi zębate wahadłem, obrotówką? No jeszcze czasem wobler "chodzi". Guma...... Edytowane 27 Września 2024 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi