Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

Nie aż tyle Darku. Niemniej kijki niedoceniane w kraju, gdzie "opad", to podstawa

Ps.

No ale kto teraz łowi zębate wahadłem, obrotówką? No jeszcze czasem wobler "chodzi". Guma......

Kiedyś w moim arsenale był to podstawowy kijek na pstrąga i "letnią" głowacicę. Może jeszcze kiedyś wrócą na moje łowiska pstrągi w stosownym rozmiarze, tj. nie uciekające przed Meppsem w rozmiarze 3+  ( do czego ta wędka była stworzona).

Edytowane przez Lepton
  • Like 1

Dla mnie podstawowy i dożywotni kij na szczupaka na lekko lub jak kto woli po polsku czyli gumy do 15 cm lekko zbrojone, przede wszystkim wahadło, obrotówka 4/5 ( o ile mi się nie zmieni kiedyś ) to Legend Glass. Uwielbiam ten kij. Czuły, dynamiczny i jednocześnie praca pod rybą marzenie. Czasami na siłę zabieram na bolki z sentymentu do tego kija - też działa. 

• Like 1

Ktoś posiada svartzonker downsizer? Aktualnie w plecionce jest za 320zl.

Czy to nie jest kij z tych w których szczytówka jak i sam kij jest dość gruby?

Jak realnie wypada ten w gramaturze wyrzutu 30-90?

Szukam kija dość budżetowego i jak najbardziej uniwersalnego na szczupaka do większych gum woblerow i różnego typu blach.

Dla mnie podstawowy i dożywotni kij na szczupaka na lekko lub jak kto woli po polsku czyli gumy do 15 cm lekko zbrojone, przede wszystkim wahadło, obrotówka 4/5 ( o ile mi się nie zmieni kiedyś ) to Legend Glass. Uwielbiam ten kij. Czuły, dynamiczny i jednocześnie praca pod rybą marzenie. Czasami na siłę zabieram na bolki z sentymentu do tego kija - też działa.

Czy możesz napisać coś więcej o tym spiningu ? Jaki to dokładnie model ? Realne cw. ?

Ktoś posiada svartzonker downsizer? Aktualnie w plecionce jest za 320zl.

Czy to nie jest kij z tych w których szczytówka jak i sam kij jest dość gruby?

Jak realnie wypada ten w gramaturze wyrzutu 30-90?

Szukam kija dość budżetowego i jak najbardziej uniwersalnego na szczupaka do większych gum woblerow i różnego typu blach.

Choć nie używam casta i do SG4 2,59 30-80 mam Daiwę BG4000 to powiem że po całodniowym łowieniu mam zawsze pozdzierane palce od plecionki (nawet się zastanawiałem nad takimi nakładkami na palec które znalazłem na Ali) i wydaje mi się że jednak do takich przynęt na grube łowienie do 90g lepiej sprawdzi się cast.

• 2 tygodnie później...

Witam, Panie i Panowie potrzebuję pomocy w doborze wędki na szczupaki z brzegu. Przynęty jakie stosuje to żelastwo wszelkiej maści. Obrotówki od 3 -5 i wahadła do max 25 g. W oko wpadł mi DAM YAGI CLASSIC SPIN w długości 2.7 m pytanko czy 10-30 podoła zadaniu czy brać wersję 20-50? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...

Pisałem już pytanie w temacie dedykowanym wędkom shimano zodias, ale jest ok w dziale cast, a pytanie dotyczy spinningów...

Czy ktoś ma porównanie jak wypadają kijki do 21g vs do 30g?

Klasyczny szczupak na gumy 10 - 15cm (shadteez, cannibal etc.) + 5-15g główki

Na logikę brałbym 10-30, ale jeśli opis jest mocno niedoszacowany, co się zdarza dość często, to czy nie będzie to kij od szczotki? Ewentualnie czy 7-21 bez problemu i w komforcie obsłuży cannibala 12.5 na 10g ołowiu (razem to 31g)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Sam kanibal 15cm to 30g a jak porzucisz 10-15g no to ten do 30g nawet jak niedoszacowany to będzie klękał

To wiem, że sama guma ma 33g, dlatego zaznaczyłem że w przypadku cannibala 12.5

Do cannibali 15, shadów 16 i więcej czy bullteez 18 mam osobny kij do kotletów[emoji6]

Edytowane przez sinus