Skocz do zawartości

Kij spinningowy na szczupaka

rej

Rekomendowane odpowiedzi

przebrałem td ok.10szt. i jedna faktycznie lekko ucieka w prawo.z tego co piszesz to dla mnie dziwne jest to że wybrałeś td 2.30m który ja bym postawił na ostatnim miejscu,może dlatego że lubię cięte szybkie wędki a twój stary mikado był całkiem inny.na plus jest jego waga[niesamowicie lekki].jeśli rozważasz zakup avida to trzeba było tak od początku i nie zawracać sobie głowę robinsonami i td.to już inna półka i opinie dla innych użytkowników.ja tak wysoko nie sięgam choć mam 187cm wzrostu.

przebrałem td ok.10szt. i jedna faktycznie lekko ucieka w prawo.z tego co piszesz to dla mnie dziwne jest to że wybrałeś td 2.30m który ja bym postawił na ostatnim miejscu,może dlatego że lubię cięte szybkie wędki a twój stary mikado był całkiem inny.na plus jest jego waga[niesamowicie lekki].jeśli rozważasz zakup avida to trzeba było tak od początku i nie zawracać sobie głowę robinsonami i td.to już inna półka i opinie dla innych użytkowników.ja tak wysoko nie sięgam choć mam 187cm wzrostu.

Nie,po prostu jeśli chodzi o avida to sprzedawca zaproponował mi dla porównania żebym zobaczył sobie jak  jest różnica ,natomiast to żę mnie trochę zauroczył to nie znaczy że mnie na niego stać ;) Jeśli chodzi o Team dragon 7-25 wydaję mi się dosyć szybkim kijem-napewno szybszym niż 2,45 7-21,lecz dla mnie (jak wspominałem)jest wazna czułość wędki i team Dragon 7-25 wydał mi się wędką bardziej czułą od np. TD 7-21gPewnie kije krótsze i o wiekszym cw Dragona może są szybsze i bardziej czułe ale jak już wspominałem mam zamiar nie skreślać tego savage gear-a z większym cw i zostawić go i uczyć" się jego" a oprócz tego szukam coś o pośrednim cw zbliżonego czułością do mojego starego mikado :)

rozumiem.ja także użyłbym delikatniejszego kija do główek 3g. by mieć większy komfort rzutowy a mniejszy w zacięciu i holu sporej sztuki.więc doradzę tylko jedno-szukaj kija o cienkich ściankach blanku zapewne są bardziej czytelniejsze od mięsistych.

Tak czytam czytam i czegoś tu nie rozumiem (ale może ja jakiś dziwny jestem) :

- kij spiningowy na szczupaka i główki 3g ? :wacko:.

To jak głębokie jest to łowisko i jak duże te szczupaki że trzeba je tak lekko poławiać ?

Jeśli chodzi o mnie,to łowię różnie zdarza się na płyciźnie około 1-1,5m i głębiej 6-7m a przeważnie na głębokości ~3 metrów i powiem tak jeśli chodzi o ilości poławianych ryb to nie narzekam jeśli chodzi o jakość -tu z tym jest gorzej i nie kryję się z tym i nie czuję z tego powodu jakiegoś rozgoryczenia.Jeśli chodzi o pewne Kanony w sztuce wędkarskiej-unikam ich,uważam że woda wodzie nierówna a i zachowanie ryb w każdym akwenie bywa inne-ja mam swój -sposób na szczupaka i o "kiju nie wracam"-oczywiście cudzysłów- bo moje rybki wszystkie wędrują do wody(staram się je nawet wypinać nie dotykając ich)Ale wędkarz zdobywa nowe doświadczenia i chętnie skorzystam ze wskazówek kolegi

• 3 lata później...

Witam. Szukałem sporo na forum ale nie znalazłem tego czego szukam, a z drugiej strony jest też dużo nowości a posty stare juz. Mianowicie poszukuje spiningu powiedzmy do 500 zł. Będę lowil głównie w rzece Warcie, z brzegu większość ale także i z łódki. Dł to w przedziale 240-270. Ryby to głównie szczupak i sandacz raczej rzadko ale też. Przynęty to wahadlowki roz. 2 i 3 większe obrotowi no i przede wszystkim gumy od 3 do 5 cali na głowkach od 10 do 25g, góra 28g. Chodzi mi głównie o bardzo dobre czucie opadu gumy na blanku i ogólnie dobre czucie przynety. Na oku mam dwa kije:

- savage gear bushwhacker xlnt2 243cm 15-40g

- savage gear finezze soft lure 250cm 12-35g.

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.

Witam. Szukałem sporo na forum ale nie znalazłem tego czego szukam, a z drugiej strony jest też dużo nowości a posty stare juz. Mianowicie poszukuje spiningu powiedzmy do 500 zł. Będę lowil głównie w rzece Warcie, z brzegu większość ale także i z łódki. Dł to w przedziale 240-270. Ryby to głównie szczupak i sandacz raczej rzadko ale też. Przynęty to wahadlowki roz. 2 i 3 większe obrotowi no i przede wszystkim gumy od 3 do 5 cali na głowkach od 10 do 25g, góra 28g. Chodzi mi głównie o bardzo dobre czucie opadu gumy na blanku i ogólnie dobre czucie przynety. Na oku mam dwa kije:

xlnt2 jest chyba jeszcze model do 50 i 60 ... na te raczej bym patrzył.

Edytowane przez Robert Crocker

może fenwick hmx lub coś z hmg ;p

Osobiście to aetos się nada tylko że kosztuje dużo więcej niż masz wiem bo posiadam i jest naprawdę czuły blank świetnie pracuje z główkami od 5 gram po granice możliwość ostatnio łowiłem nim okonie na paproszki i dużo czulszy był niż jakieś wklejanki ;p

Edytowane przez Derrek

• 1 miesiąc temu...

Łowię szczupłe na Cortez Pike Spin, wędeczka szybka, z dużym zapasem mocy, przy średnich przynętach i szczupłych do 80+ cm (na razie większych na nią nie złowiłem), pracuje bez zarzutu, ostatnio jednak coraz częściej na moich wodach wieszają mi się okonie i klenie

( najczęściej łowię na przynęty do 10 cm, tak wiem ze troche małę) w związku z czym zaczynam się rozglądać za jakimś odrobinę miększym kijkiem i zastanawiam się nad Sashimą pike spin, ciężar wyrzutowy podobny, ale wydaje się miększa i czulsza, tak się na razie drażnię myślą o niej, może na przyszły sezon..

• 1 miesiąc temu...

Hej. Ja używam Daiwy Ninja 2,40 50-100g. Jestem zadowolony, spełnia swoją funkcję jeśli chodzi o ciężkie przynęty. No i do tego cena 200zł. Stosunek ceny do jakości moim zdaniem super.

103cm wyholowane w Szwecji bez żadnych problemów. Kuzyn ma taką samą. 99 mamuśka siadła bez problemu. Są też inne wersje. Może 240cm i 30-70g będzie dla Ciebie lepsza? 

Jako, że moja Xzośka  trzasnęła na koniec sezonu, to szukam nowej wędki na rzeczne szczupaki. Łowisko to przyujściowa Narew, Wisła i okoliczne bagna. Przynęty twarde, głównie żelastwo typu Mors 2/3 Alga 2, woblery płytko schodzące, długość 240 do 250cm. Fajnie by było pogodzić łowienie z bolkami na woblery 12 do 22g. 

W oko mi wpadł Major Craft Triple-cross Hard Rock Model Tcx-802mh-s, wolałbym kij fabryczny, ale może być też propozycja blanku do zbudowania kija. Budżet powiedzmy 1000.

Pozdrawiam

Leszek

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam.

Poszukuję opinii na temat spina TD Wobbler 245cm, 18-45gr. Zakres rzutowy, ugięcie, akcja.

http://allegro.pl/team-dragon-wobbler-245-cm-18-42-gr-przesylka-grat-i5048507074.html?reco_id=27526b08-0070-11e8-8b84-246e9683afa8&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product

Edytowane przez Kadet

Ma ktoś kijek na blanku Talon VI plus 80 pike i mógł by coś więcej powiedzieć na jego temat.Pod jakie najlepiej przynęty się nadaje?

Mam ten kij w wersji castingowej.

Od zeszłego sezonu mój ulubiony i podstawowy kij na po-majowe wędkowanie. Startuje fajnie z dobrym multikiem od 5g+4 cale kończy przy 5g+cannibal 15cm. Wszelkiej maści wahadła i obrotówki od 8-10g, woblery z systemem rzutowym od 10g.

Generalnie to dość specyficzny blank, zarówno pod szczupakiem 40+ jak i 80+ (większego póki co nie miał przyjemności holowac) pracuje po dolnik, super miękki, bardziej mod niż fast. Jeśli lubisz wolniejsze kije typu talon trout czy stary lamiglas g1000 będziesz bardzo miło zaskoczony. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania wal na priv.

Pozdrawiam

• Like 1