Skocz do zawartości
  • 0

wedkarskie frazesy ...

pitt

Pytanie

bezmyslne powtarzanie jak stara baba za ksiedzem to zjawisko w zasadzie powszechne i prowokowane przez mass media i marketingowy belkot samozwanczych mistrzow swiata w rozpoznawaniu naszych potrzeb, ale czy wedkarze sa rzeczywiscie tacy bezmyslni, czy moze w ten sposob usprawiedliwiaja tylko wlasne bezmyslne postepowanie?

ostatnio coraz czesciej czytam posty, ktory mnie ... co tu duzo mowic ... przerazaja!

prawie codziennoscia staly sie frazesy typu: uzywam przejzystej (SIC!) plecionki o srednicy (SIC!) 0.06 mm i mocy 10,2 kg (SIC!) (heldbaum powiedzialby: ' ... wlos mi rzednie, glos mi blednie, psuja mi sie zeby przednie ... '

albo paranoidalne wypowiedzi na temat wlasnej, lub cudzej (jeszcze czesciej widzianej w elektronicznym katalogu - dziekujemy tobie o Panie za przegladarki stron www!) wedki: kij ma tytanowe oploty na kevlarowym blanku, to wszystko jest sparowane z wysokomodulowym weglem nawinietym i wypalonym w japonii plus przelotki tytan-SIC, za jedyne 180.- zlotych ... to swietna wedka, nigdy jej nie trzymalem w dloni ale goraco polecam!

do tego dochodzi zjawisko paranoidalnej i wszechobecnej histerii objawiajacej sie koniecznoscia rozkrecania i smarowania fabrycznie nowych kolowrotkow, skracania dolnikow, rowiercania szpulek i tym podobnych krokow majacych niewatpliwie jeden, szczytny cel - udowodnic swiatu, ze inzynierowie to idioci z dyplomem ...

wedkarskie frazesy ... techniczny pustoslow ... marketingowy belkot ... paranoja?

nie wiem, ale wiem jedno, temat jest na tyle powazny, ze warto o tym podyskutowac

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Popularne dni

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie no spoko. Trzeba krytycznie podchodzić do pomysłów na granicy wędkarstwa. Może to niekiedy fajne ale ... wystarczy zdrowy rozsądek i ... brak wagarów na fizyce by zrozumieć jakie są zależności w wirującej szpulce multiplikatora. Wiercenie szpulki to ... kiepski pomysł z kilku względów i ... praktycznie niewiele dający ... właściwie nic nie dający.

• 0

Jezeli ten watek zostal przez Ciebie Pitt zalozony z powodu m.in. mojego tematu o nowym Metanium MG ktory chce kupic to przepraszam :(

@tomek

zalozylem ten watek z powodu, o ktorym napisalem kilka postow wyzej ... chcialbym pobudzic naszych userow do zastanowienia sie nad tym co pisza, kiedy powtarzaja za kims lub za czyms ...

that's is :D

ps. dolacze male 'ale' do off topa o zawartosci reklamy ...

jak bylem w stanach to nagminne byly bzdety tego typu:

... od czasu kiedy myje wlosy szamponem XYZ to wrocila do mnie zona, nie wypadaja mi wlosy a moj mechanik samochodowy naprawia mi auto za pol ceny, nie tak jak u mojego sasiada, ktory myje wlosy szmponem ZXY, od niego zona odeszla w czawartek a dzisiaj pogryzl go pies ...

to tyle o prawie regulujacym zawartosc reklamy B)

• 0

Witam,

Uważam, że indywidualny odbiorca danego produktu zawsze będzie w jakiś sposób zmanipulowany reklamą. Sztaby specjalistów nad tym pracują. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości skończą się bzdurne reklamy podające nieprawdziwe parametry produktu. Żyłki będą miały podaną na opakowaniu faktyczną średnicę i wytrzymałość, a rękojeści rezonansowe będą rękojeściami rezonansowymi, a nie ich atrapami. To można zweryfikować. Gorzej jest natomiast z reklamą tzw. sugerowaną. Z pewnością wielu z Was spotkało się z oznaczeniami materiału na wędkach. Mówię tu o bardzo znanych i cenionych producentach. W reklamach i w katalogach czytamy: Materiał graphite SCII, RX6, SHII, GL2. Oznaczenia te sugerują II generację grafitu, lub niedawno jeszcze używane określenie IM6. Niestety wszystkie te przypadki to standardowy grafit I generacji. To działa. Na tym i na innych forach czytałem informacje, że to jest IM6.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

• 0

A ja widzę Pitt problem w takim reklamowaniu, bo widzę różnicę pomiędzy niewidoczna a jej kolor przestaje być widoczny. Od tego już krok do prawdziwych cacuszek. Ja mogę zareklamować dowolną linkę jako niewidoczną a drobnym drukiem (albo i w ogóle) dodam, że chodziło mi o widoczność żyłki na mojej rzece na pewnym odcinku po rzęsistym deszczu z odległości dowolnej (płynie taka breja, że widoczność sięga aż 5-10 cm.