Skocz do zawartości

Problem - Power Pro 10lbs + Fluorocarbon

Matiz992

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam, że zakładam kolejny temat o węzłach pletka + fluoro ale przeleciałem wszystko co znalazłem i niestety lipa... Dopiero dostałem dostęp do neta, jutro rano szykuje się konkretny wypad na rybki i jest mega problem, więc sprawa jest pilna.

Po ostatnich ekscesach i stracie całego nawoju Spiderwire Ultracasta udało mi się dostać PP o wytrzymałości 10lbs i tu zaczęły się schody. Łowię w wodzie pełnej muszli/kamieni i bez przyponu co 30minut muszę odcinać ostatnie 30-50cm. Sama linka jest wystarczająco mocna, rozginam śmiało haki w główkach 3/0 i 4/0 wiążąc nawet palomarem ale przy zastosowaniu przyponu z fluoro (Max Empire/Dragon) o średnicy 0,34mm rozrywam łączenie w rękach niezależnie od zastosowanego węzła (Albright, No Name ten ze strony PP, zderzakowy, slim&beauty itp.). Przy Spiderwire i tych samych fluoro łączenie było nieziemsko mocne, niemożliwe do zerwania w rękach niezależnie od węzła.

Zagadką jest dla mnie, czemu przy PP jest tak drastyczny spadek wytrzymałości na węźle z fluoro :mellow: Może ktoś wiązał do 10 funtówki fluoro i ma jakiś sprawdzony patent? Od razu zaznaczam, że krętlik odpada ze względu na stosowanie długiego przyponu. Ale jak na razie tylko to zapewniało mi odpowiednio mocne łączenie.

Z góry dzięki na szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam

Żeby nie kombinować i mieć pewność węzła po prostu użyj krętlika i dwóch węzłów łączących (pletkę z krętlikiem i karbon z krętlikiem) . Osobiście karbonu nie wiąże ,tylko kleję za pomocą kleju i tulejki. Polecam do tego seryjny zestaw P-LINE. Wieczorem wrzuce foty.

Edytowane przez miramar69

Sory za opużnienie z tymi fotkami ale jakoś tak wyszło. Poniżej zdjęcia pokazują jak to się robi/jak to wygląda w gotowym wyrobie i składniki.

post-47757-0-11924000-1381762741_thumb.jpg

post-47757-0-41036800-1381762754_thumb.jpg

post-47757-0-78953100-1381762766_thumb.jpg

Może szału z jakością nie ma (to nie są zdjecia w skali mikro) ale myślę ze widać wszystko. 

Miłej zabawy dla miłośników "zrób to sam".

• Like 2

Zasada jest tylko taka - aby wzmocnić wytrzymałość tego wiązania/klejenia trzeba ,fluorocarbon w miejscu gdzie robimy pętelkę zawinąć dwa/trzy razy wokół siebie lub zrobić podwójną/potrójną pętelkę (widać na zdjeciu ostatnim). Rureczki wystarczą 2-2,5cm i klej sybkoschnący cyjanopanowy albo cusik takiego.  

Zapytaj P Sułka. TO NIE JEST REKLAMA WYROBU ANI SPRZEDAWCY, tylko fajna/ciekawa rzecz warta rozpropagowania.

Ps: WIADOMOŚĆ TYLKO DLA PAWŁA PROSZĘ TEGO NIE CZYTAĆ : Paweł biore 20% od sprzedanego towaru :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D .

• Like 1

Tu chodzi o wiązanie bardzo grubych FC, od 0.70 w górę, znam do nich mocne węzły, zresztą było już na forum,ale przy tak grubym FC zawsze mi cholera baryła wychodzi.

Sposób z rurkami i klejem wygląda, schludnie, estetycznie i jeśli wierzyć koledze - testerowi, trzyma równie mocno jak węzły.

Wykorzystuje FC 0,50 i 0,34mm do łowienia Sliderami 7 i 10cm ,a więc jednorazowo kilkaset rzutów siłowych i pewnie kilka tysiecy szarpnięć (może bez u życia wielkiej siły ale jednak szarpnięć) .Pierwszego dnia testowego też nie bardzo miałem zaufanie do tego sposobu połączenia . Prysło to w momencie brania kaczodzioba 97cm i cholernie wypasionego. Po wielu skokach nad wodę i wyrywaniu go z roslinnośi wszystko zakończyło się pełnym sukcesem. Jak dotąd nie było problemu.