Skocz do zawartości

Informacje o Rożnowie

lesiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj spędziłem 6 godzin na wodzie w najgorszej porze 11-17 przy największej fali  i wietrze możliwości łowienia były dość ograniczone jednak kilka rybek udało się złowić. Z moich obserwacji wynika że ryba jest raczej w głównym plosie jeziora i generalnie nie jest skora do współpracy. Myślę, że może to być rok w którym jezioro będzie potrzebować wytchnienia - szczególnie dla okonia po dobrych ostatnich sezonach i długiej zimie potrzeba by stado się odbudowało, martwi brak drobnicy czyt. narybku, woda ma słabą klarowaność, jest sporo szczupaka w różnej rozmiarówce, sandacz raczej wycofał się z tarlisk

• Like 3

Jedna łódka mniej w najbliższy weekend .Koniec roku szkolnego .Trzeba swoje pasożyty wyekspediować w Polskę :D .

U mnie długi weekend następująco :

15.06 - 1 x 25 cm

16.06 - 1x25 ,1x10 cm

17.06 - brak kontaktu 

18.06 - przyjechał kumpel odkurzyłem gruntówki i połowiliśmy białoryb :D :D .

Wolę knyszę :) Ogólnie żarcie z bud jest niezłe co do ceny i ilości .

A co do tłoku to zauważam ostatnio wysyp .... W pierwszy weekend czerwca naliczyłem w zasięgu wzroku 12 łódek z tego trzy znajome i dwa jachty zapi..na spaline bez nr rejestracyjnych w tym jeden z ,,wędkarzami" (panie ku..wa gdzie tu najbliższy spożywczy bo się kończy..)...

Oczywiście zgodnie z prawem murphiego policja w tym czasie albo miała przerwę albo byli na innej części jeziora.

Niestety panowie policjanci mnie znają i nie podpływają spytać się o kartę ale obiecuję ,że jak tylko będą w zasięgu głosu to wezmę od nich nr tel. (miałem ale przepadł wraz z telefonem) i takie zachowania będę zgłaszał i tępił .

Jaskółeczka płynie deszcz niedługo minie :)))

Jaskółeczki są ok. Zawsze jak siadam na brzegu jeziora i widzę jaskółkę to czuje się jak ten sam chłopak który w 81 roku stanął na tym samym brzegu z wędką ...

I nic się nie zmieniło ....

tylko rybostan.....

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Za parę dni wybieram się na krótki urlop nad Zalew Różnowski.  Nie będzie to wyjazd typowo wędkarski ale i tak zabieram ze sobą wędkę.  Nigdy wcześniej tam nie byłem i nie mam najmniejszego pojęcia na co się nastawiać szczególnie o tej porze roku.  Z tego co pamiętam to zalew słynął kiedyś z boleni i sandaczy.  Jak się to ma do stanu obecnego nie mam pojęcia.  Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Widzę że nikt się nie kwapi napisać jakiś konkret to może ja kilka zdań :)

Na chwilę obecną obserwowałem w sobotę scenę jak do jednego buszującego szczupaka było czterech chętnych - dwóch z łodzi i dwóch z brzegu :)))

To chyba obrazuje co teraz jest.

Woda krystalicznie czysta (już lata takiej nie widziałem )

Z moich obserwacji podpartych znajomością zbiornika oraz zaawansowaną technologią w postaci 73sv stwierdzam że ryba rozsiana jest po całym zbiorniku i ma nadmiar żarcia . Takiej ilości uklejek dawno nie było .

Dlatego tak ciężko coś złowić ...

Chociaż u mnie pierwsza 40+ 2017 już padła :)

Byle jak najmniej uklejek z hakiem w dupie o bedzie ok.

Dokładnie!!!

Nic dodać nic ująć.

Jakie spustoszenie robi trup i żywiec na zaporówkach to jest nie do opisania.

Nigdy łowiący z łodzi na spining nie pogorszą tak pogłowia sandacza jak zwolennicy zasiadek.

• Like 1

Niestety fakty są przykre :

1) W tym roku doświadczyłem tylko jednej kontroli.

2) Policja (naprawdę w porządku chłopaki ) ma masę roboty z pijanymi,wypływającymi,skaczącymi etc. i nie ma czasu przyglądnąć się kto ,na co i w jakiej ilości łowi poza tym pracują do zmroku o czym stali bywalcy wiedzą .

3) Mięsiarze są z reguły zorganizowani w kilku,doskonale znają obyczaje policji a z kontrolującymi nierzadko wódkę piją zatem wiedzą co i jak.

4) z w/w. faktów wynika zatem dla mięsiarzy ,że mogą moczyć 2 kije 24h na dobę a w nocy postawić jeszcze kilka.

Niestety opisałem to z własnych obserwacji a najbardziej dla mnie przykre jest to że kiedyś w rozmowie z jednym z nich spytałem aluzyjnie co  by było gdyby ktoś na nich doniósł to dowiedziałem się że jakiś domek mógłby w zimie spłonąć ....

Dopóki nie będzie ostrych wyrywkowych całodobowych kontroli wzdłuż brzegów łącznie z konfiskatą sprzętu pozostającego bez opieki to mięsiarze będą górą ...

Nie wspominając o dziadkach z PZW którzy na zarybienia mocno skąpią ....

• Like 1

Dokładnie!!!

Nic dodać nic ująć.

Jakie spustoszenie robi trup i żywiec na zaporówkach to jest nie do opisania.

Nigdy łowiący z łodzi na spining nie pogorszą tak pogłowia sandacza jak zwolennicy zasiadek.

Łowiący z łódek, moim zdaniem są jednak bardziej skuteczni. 

"Zasiadkowcy" mają (niestety) tą przewagę, że są ich tysiące.

(Suweren konsekwentnie blokuje próby uzdrowienia sytuacji). 

:ph34r: