Skocz do zawartości
  • 0

Spinningowy kołowrotek ?

gringo15

Pytanie

Witam, jaki polecilibyście mi kołowrotek spinningowy do wędki Shimano Technium 300ML 3m. c.w 5/20g . Raczej myślałem o przednim hamulcu ... zależy mi żeby był lekki, dobrze zwijał i wypuszczał żyłke ( łowie na 0.20 ). Mam zamiar nim łowić szczupaki, sandacze,

bolenie ,na Wiśle czasem na stawach. Przynęty to głównie woblery 5-10 cm od 5 do 16 gr. A jeżeli chodzi o cene to ok. 200 zł. Znacie jakieś kręćki spełniające te warunki :mellow: ...???

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Waldek ma zdecydowana racje. Jesli bedziesz czesto odwiedzał Wisłe to kołowrotek wielkosci 3000 to minimum. Nie jestem zwolennikiem przednich hamulcow, wiec nie bede doradzał. W tym roku jeszcze bede obsługiwał w/w wielkosc, ale na nast sezon atakuje 4000.

• 0

Tak szczerze to do 200zl nie kupisz dobrego młynka,jeśli masz takie możliwości to radze Ci do zbierać 100zl lub 200zl i wtedy będziesz mógł leciuteńko zaszaleć :D ,acha żeby Ci do głowy nie przyszło kupować Shimano Catana lub Nexave - to malezyjski szais który Ci posłuży zaledwie miesiąc.Tak jak tu koledzy wspomnieli rozmiar szpuli powinien wystarczyć w rozmiarze 4000

• 0

Podłączę się do tematu z pytaniem;

Poszukuję Zaubera 3000 ale z rączką nie łamaną i z zapasową szpulką. Wiecie gdzie mogę go dostać to proszę o info.

Oczywiście kupić w fecie bo 800km po niego nie pojadę :mellow:

• 0

O tej Okumce mogę powiedzieć tyle że jak na tą cenę to ekstra kręcioł :D Żadnych szumów praca idealna, kręci się lekko i przyjemnie, co do budowy to zależy jaki model trzymałeś w ręku :D

Jak dla mnie to jest Ok.

Co można jeszcze powiedzieć o nim jest lekkii, co prawda obudowa sparwia troszke wrazenieże jest lipny ale nad woda wszystko się weryfikuje :D

jak chcecie coś więcej wiedzieć to konkkretniej pytajcie postaram się odpowiedzieć z własnych testów nim

• 0

Padly tu propozycje jak dla mnie ,troche dziwne :unsure: (sensowne tylko wtedy, gdy sie chce jakosc zastapic wielkoscia).Moze sie nie znam, ale kolowrotek do wedki 5-20g w rozmiarze 4000 to troche duzo i taki kolowrotek do lekkich nie nalezy .Przypomia mi sie zaraz moj pierwszy kolowrotek kupiony na targu w Mragowie u kolegow z za wschodniej granicy. :mellow: Ale byl lekki, bo z plastyku i nic sie nie psulo ,bo byl bez lozysk itp. .To takie stare wspomnienia i nie koniecznie nie mile. :D W powyzszych postach jest kilka ciekawych propozycji. Wybor nalezy do ciebie.

Pozdrawiam :D

• 0

Padly tu propozycje jak dla mnie ,troche dziwne :unsure: (sensowne tylko wtedy, gdy sie chce jakosc zastapic wielkoscia).Moze sie nie znam, ale kolowrotek do wedki 5-20g w rozmiarze 4000 to troche duzo i taki kolowrotek do lekkich nie nalezy .Przypomia mi sie zaraz moj pierwszy kolowrotek kupiony na targu w Mragowie u kolegow z za wschodniej granicy. :mellow: Ale byl lekki, bo z plastyku i nic sie nie psulo ,bo byl bez lozysk itp. .To takie stare wspomnienia i nie koniecznie nie mile. :D W powyzszych postach jest kilka ciekawych propozycji. Wybor nalezy do ciebie.

Pozdrawiam :D

Tak???? Nie rozumiem Twoich intencji ale NIC z tych rzeczy.

Otóż jeśli znasz wyroby np. Okumy, powinieneś być świadom tego, że rozmiar 2000/200/20 tej własnie firmy, w większości nowych modeli nadaje się do podlodówki, wędeczki do paproszka, czy odległosciówki.

Do spinningu (w standardowym wydaniu) raczej bym tego rozmiaru nie polecał.

Tym bardziej do 3 metrowego wielkorzecznego wędziska.

Zamocowanie, do takiego wędziska, kołowrotka mniejszego niż 2500 (Daiwy czy Shimano), osobiście uważam co najmniej za nieporozumienie.

• 0

witam i dziękuje za liczne odpowiedzi :D

apropo wielkości kołowrotka...mam pytanie..czy kołowrotek klasy 4000 do wędki , którą na początku tematu wymieniłem nie będzie za duży do przynęt na jakie łowie ( tylko woblery dł. do 7cm. i ciężar do 12 gr.) ??? mówie o kołowrotkach w granicy 200 - 250zł ??? bo zdaje mi sie że chyba troche za duży bedzie...dlatego myślałem o klasie 2000 - 2500.

pozdrawiam :D