Skocz do zawartości

Prosze o informacje o Dragon HM-X Zoom Cast i Dragon Dragon HM72 Shirasaya lub Chisa Cast

expensiw

Rekomendowane odpowiedzi

miałem już kilka 'hamów' od 62, przez 69 do 80 :) żaden nie był porażką... fajne wędki tylko trochę z ceną przestrzelone... żadnego nie złamałem/uszkodziłem, nic sie nie rozsypało... jakie kupiłem takie sprzedałem lub mam w szafie... w zasadzie nigdy nie porównywałem 2 takich samych aby przekonać się o powtarzalności...

hamy mogą być porażka jak się kupuje przez neta i nie wie czego się spodziewać :) lub też nie wie się czego się chce

Zgadzam sie z Tomkiem, mozna kilka badyli z dosc obfitej kolekcji wylowic i byc zadowolonym. Sam mam hm80 fatboy - swietnie sprawia sie na Wisle z grubym uciagiem i ciezka glowka w lipcu na suma; mam tez hm69 THRILL i jest fajny pod normalny kreciol na bolka na lekko, aczkolwiek w tym sezonie poszedlem juz w casting w kwestii tej rybki. Fajnie wywazone kije, ladnie zrobione, jezeli ktos jest niewybredny nad wyraz. Zero uwag do moich modeli, jak cos podam numery seryjne.

Teraz ide w kijaszki fenwick, bo mnie zauroczyl elite tech smallmouth w castingowych wersjach (mam juz trzy sztuki), aczkolwiek trzymam te kijki zeby pokrecic w klasyku od czasu do czasu.

• 2 lata później...

Stary temat ale wart (moim zdaniem) odświeżenia.

Mam kije ze stajni : St. Croix, Fenwick, Pfoenix, Talon, ATC i pewnie kilka innych. Wśród tych innych są Dragony z serii  HM: 62, 72, 80 i na wszystkie łowiłem, łowię i będę łowił, ponieaż są  to wędki nie odbiegające jakością i parametrami od wyżej wymienionych "championów". Moim zdaniem, serie HM można porównać do wędek St. Croix Avid. W Avidach czasem rozmieszczenie przelotek pozostawia wiele do rzyczenia, lakierowanie słabe , omotka "dupy nie urywa", a ciężar wyrzutowy to już "czarna magia". HM-y są na pewno lepiej wykonane i dokładniej opisane. Czasem pewnie znajdzie się jakiś mniej udany egzemplarz czy seria ale to nie powinno przkreślać całej serii. Czytając opinie : HM-a nie miałem w ręku ale do ST. Croix-a się nie umywa , to nawet nie chce się komentować, ale coś mi nie daje spokoju i muszę stwierdzić, że tylko kompletny idiota może to powiedzieć. Uważam, że każdy zabierający głos w tym temacie, powinien pisać z własnego doświadczenia i obiektywnie, a nie "słyszałem", "kolega mówił" itd. 

Nikogo nie namawiam do kupowania patyków Dragona i nikomu nie odradzam. Nie twierdzę też, że te wędki są lepsze od innych. Proszę tylko osoby które nie łowiły wędkami serii HM o to, by nie zabierały głosu w tym tamacie.

• Like 1

Zgadzam się z opinią kolegi "tomek80", ja również nie zapłaciłbym 1500zł za HM-a. Ale... można je kupić taniej, np. HM80 Golden River (tego posiadam) na początku kosztował właśnie coś około 1500zł, po jakimś czasie było coś około 1000zł, a teraz na "aledrogo" jest za 670zł. Tak czy tak, to dobra cena za ten patyk, choć za tą kasę mógłby być lżejszy, lepiej wyważony i chyba lepiej polakierowany. Wszystkich czytających wątek proszę o obiektywną krytykę, bo takie (obiektywne) wyraziłem tylko moje zdanie.

Pozdrawiam Tomek

HM 80 Golden River  na początku (tj. w katalogu,rok  2010) kosztował 1120zł. W cenie aluminiowa tuba.

W sklepie można było "co nieco utargować." Wyważenie ?  przy Fuji Alkonite było faktycznie takie sobie.

Lakierowany ? -  lakieru na nim nie było.  :P

Edytowane przez Lepton

Prywatnie użytkowałem rok HM80 Midnight Express, łowiłem też m.in. Silver Demonem, Black Hunterem, MH69 Zipperem. Jakie to wędki? Niby fajne ale każdej z nich dużo brakowało do uznanych konstrukcji jak Lami, STC czy wędkach hm budowanych na blankach Batsona, MHX, CD, FA itp. Przede wszystkim wszystkie były za grubo zbrojone przez co wyważenie pozostawiało sporo do życzenia. Poza tym lakiery na omotkach niestety lubiły pękać. Ze spacingiem też słabo. Plusem było ładne wykonanie i dobrej jakości korki ale to wszystko. Swojego patyka sprzedałem gdy w ciągu roku spuścił mi 3 duże sandacze. I zacząłem sam się zajmować rodbuildingiem. Decyzja ta z perspektywy czasu okazała się strzałem w 10.

Ogólnie w oficjalnych cenach Dragona na pewno nie są warte uwagi, za te pieniądze można zrobić sobie świetnego pracownianego patyka. Patyka który będzie bić na głowę dragonki. Dlatego już na pewno nie zakupię jakiegokolwiek HMa. Zresztą ja już chyba nigdy nie nabędę fabryczniaka, wolę sam sobie budować wędziska ;)

Łowię HM-ami od 2000 roku. Pierwszy był Pike HM 62, chyba jeden  najciekawszych kijów jakie udało im się zbudować i muszę powiedzieć, że jest to najbardziej uniwersalny kij z jakim miałem do czynienia. Miałem też wymienianego wyżej Golden Rivera, Super Fast'a Plus etc. Dziś część z tych wędek ma miejsce na stojaku obok STC, Talonów, Matagi, Lamiglasów, a HM 80 Magic Touch jest jednym z moich ulubionych kijków do lekkiego "szczupaczenia". Fajna praca, dynamika, ale... Ale złamał się, podkreślam: złamał się, a nie złamałem go, na bardzo średniej rybce, przy pierwszej przelotce. Ot tak, bez szczególnego powodu. W Dragonie go jednak bez problemu naprawili i łowi z powodzeniem dalej. Inna uwaga to przelotki. Powinny być zdecydowanie lżejsze w moim odczuciu. To i sprawa estetyki i pewnie walorów użytkowych. Umieszczenie pierwszej przelotki też bym skorygował, cofając ją nieco. Ale..., lubię ten kij i koniec. Zaś sprawa relacji jakość - cena zawsze pozostaje do uznania potencjalnego nabywcy.