Skocz do zawartości

Stare (nieprodukowane już) Rapale

Gość mikolaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może koledzy znają modele Rapali stare, takie nieprodukowane już (nie szukam modeli z początków firmy, zwykłe seryjnie produkowane na dużą skalę). Przyznam, że jakoś darzę sentymentem tą firmę. Mam kilka modeli, na które łowię blisko trzydzieści lat i są to te same modele, które dziś kupuję w sklepie. No ale nie o te chodzi.

W sumie wiem o dwóch nieprodukowanych (chyba) modelach. Jeden to zdaje się Fat Rap Super Deep Runner - typowy Fat Rap z piekielnie długim sterem, schodzący niemal pionowo. Może jakieś inne Faty również zakończyły już karierę, bo jak sięgam pamięcią mam jeszcze modele sprzed dwudziestu paru lat, które mogą się nieco różnić od współczesnych, ale to jak porównam.

Drugi to Sliver, którego nieszczęśliwie już nie posiadam. Jeśli ktoś wiedziałby, gdzie nabyć 13 cm wersję w malowaniu S to byłbym wdzięczny za info.

• 2 tygodnie później...

Witam

Może koledzy znają modele Rapali stare, takie nieprodukowane już (nie szukam modeli z początków firmy, zwykłe seryjnie produkowane na dużą skalę). Przyznam, że jakoś darzę sentymentem tą firmę. Mam kilka modeli, na które łowię blisko trzydzieści lat i są to te same modele, które dziś kupuję w sklepie. No ale nie o te chodzi.

W sumie wiem o dwóch nieprodukowanych (chyba) modelach. Jeden to zdaje się Fat Rap Super Deep Runner - typowy Fat Rap z piekielnie długim sterem, schodzący niemal pionowo. Może jakieś inne Faty również zakończyły już karierę, bo jak sięgam pamięcią mam jeszcze modele sprzed dwudziestu paru lat, które mogą się nieco różnić od współczesnych, ale to jak porównam.

Drugi to Sliver, którego nieszczęśliwie już nie posiadam. Jeśli ktoś wiedziałby, gdzie nabyć 13 cm wersję w malowaniu S to byłbym wdzięczny za info.

Witam, gdyby kolega kupował te rapalki chętnie dołącze się do zakupów, zawsze to koszt wysyłki pomniejszony o 2 :) Pozdrawiam serdecznie

• 4 tygodnie później...

Trolling tymi lamancami uskuteczniacie czy do jakiego to łowienia?

Guzu    jesteś jasnowidzem. Trol i to przez duże  T.

Kilkanaście lat temu (18 ?) ucząc się trolowania doceniłem zalety wielkiego  Slivera.

Wtedy istniał tylko jeden rozmiar - ( 20 cm. 38 gr ). I to było to co przynosiło konkretne

rybska. Przesiadka na 13 nie była zbyt udana,tylko kilka sandaczy na Solinie i Rożnowie.

Do dziś  20- tka w kolorze GFR  prowadzona szybko,w pełny słońcu na otwartej wodzie działa cuda.

I bardzo dobrze,że nie jest ogólnie dostępna.  

O trzynastkę trzeba pytać "słonowodnych",ale nie jestem pewny czy puszczą farbę.   :P