Skocz do zawartości

Sum 2008

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam wszystkich użytkowników.

To mój pierwszy post na tym forum chć już trochę czasu z Wami spędziłem

Podczas łowienia kleni na przelewie w woblerka uderzył mi sum. Niestety na kleniowym zestawie miałem zero szans na jego wyjęcie. Zrobiliśmy sobie tylko wspólnie spacerek w dół Odry aż do momentu kiedy mój przewodnik postanowił udać się na drugą stronę rzeki. Przykręciłem hamulec i poczułem luz - sum wypiął się z małych kotwiczek...

Pora zacząć. Mój wędkarski partner mnie nieco wykiwał w ten łykend, więc nie pozostało mi nic innego, jak zabrać szanowną małżonkę i pod pretekstem rekreacji sprawdzić kilka ciekawszych miejsc. Także pierwsze wypłynięcie w tym sezonie za sumkiem i pierwsza rybka. Oby średnia się utrzymała jak najdłużej.

Dwie godzinki pływania od 10:00, opalania i ponadmetrowy sumek się zameldował... <_<

post-43-1348914029,7457_thumb.jpg

YO! Koło Wrocka jest po prostu sporo sumów. Zabrzmi to okrutnie, ale to dzięki wieloletnim staraniom ZO PZW Wrocław. Znamy miejsce (zresztą ogólnie znane) i trzeba tylko dobrą metodę zastosować. Na szczęście mało kto tak jeszcze łowi, więc i konkurencji zbyt wielkiej nie ma. Poza tym jak już łowią, to w nieco innym miejscu, a ten odcinek z pozoru nieciekawy omijają. :mellow:

Co do przynęty, to 6cm Hornet robi pod wodą sporo szumu jak na swoją wielkość. W ubiegłym roku największego suma złowiliśmy w tym samym miejscu na 4cm boxera! <_<

Jakiś czas temu widziałem żołądek takiego lekko ponad metrowego suma i były w nim same ślimaki i raki. Także mała przynęta niewyklucza spotkania z tym przesympatycznym stworem.

@Dero - od kilku lat rozpoczęcie mamy bardzo udane. :mellow: Choć wcześniej udawało się połowić po kilka ryb dziennie, ale zwalam to na r4ekreację i kobietę na pokłądzie! <_<

Zeszłej jesieni podobno ZZ też zarybiono sumem. Coś w tym jest, bo w tym roku dość często trafiają się sznurówki 60-80cm. Niestety - reszta toczy się swoim standardowym trybem: okres ochronny nie jest przestrzegany, limity też nie, za to jest przyzwolenie społeczne, a wszystko, co wyjęte, dostaje w łeb. W tym roku nie biorę łódki ze stanic wędkarskich, więc nawet nie będę wiedział co wychodzi z wody. Może to i lepiej, bo nie będę się denerwował...

Od kilku lat na ZZ jest obręb ochronny (na zimowiskach), który jest sukcesywnie zwiększany, jak również wydłużony został okres jego obowiązywania. Efektów niestety na razie nie widać. Ponieważ nie funkcjonują mechanizmy kontrolne, jedynym wyjściem byłby całkowity zakaz zabierania sumów z ZZ, pod czym się obiema rękami podpiszę, ale chyba się nie doczekam.

Szkoda tego waszego ZZ. Macie tam potencjał na rekordowe sumy i nie ma co porównywać malutkiej i płytkiej Odry. Choć pewnie i u nas kręci się gdzieś w zagłówkowych dołach rybka w granicach 2 metrów.

MOże kiedyś ludzie zmądrzeją i zamiast mordować kijanki, będę je chronić i zarabiać jak nad Ebro, Padem czy inną Wołgą...

Ba, znalazłoby się pewnie wielu takich, co wolałoby się zaokrętować na ZZ w sumowej bazie wędkarskiej z prawdziwego zdarzenia niż szukać szczęścia po świecie.

Jak wprowadzali opłatę za trolling (dla przypomnienia 200PLN), to podniósł się szum, że nie ma co płacić. Okazało się, że są tacy, którzy zapłacili. Trolli jakby mniej, ale nadal sporo. Gdyby te pieniądze zostały przeznaczone na zarybienia i kontrole - byłoby super. Można płacić – kiedy dostaje się coś w zamian.

Nie obraziłbym się, gdyby ZZ stał się łowiskiem specjalnym ryb drapieżnych, które mają tu nadzwyczajne warunki bytowe. Myślę, że wielu wędkarzy poddałoby się dodatkowym obostrzeniom (np. C&R suma, bardziej restrykcyjne limity i wymiary widełkowe na pozostałe ryby) i poniosłaby dodatkowe koszty za możliwość złowienia ryby życia.

Widziałem kiedyś takie łowiskom specjalne, które miało 50 x 100m. Podobno złowiono tam suma ponad 20 kg. Brzegi czyste, woda płytka - mógł tam pływać na żyłce do usranej śmierci, aż się zapływał...

Ale łowisko łowisku nierówne. Czasem łowiskami specjalnymi są dzikie jeziora lub odcinki rzek. Co innego tzw. burdele...

Jest jeszcze jeden typ, np. w W-wie na Wiśle na wysokości zbiegu Marymonckiej i Wisłostrady Złowić tam rybę - żadna chluba (ja już przez to przeszedłem).

Efekt taki że suma w Warszawie ciężko dostać, ostały się niedobitki które siedzą w największych zaczepach skąd nawet szarpakowcy ich nie wyjmą. Policja nieźle zaczęła ich ganiać, sam widziałem pościg za szarpakowcami. Niestety trochę za późno zaczęli. Poza tym kłusole też się uczą i szarpią nad ranem i w nocy kiedy nikogo nie ma nad wodą. Jedyny ratunek dla ostatnich sumów to jak najszybsze zamknięcie kolektora, ale to pewnie nastąpi za ładnych parę lat.

dziś na Warcie kolega trafił sumka ok 130 cm :D niestety nie na spinna :wacko: najlepsze było to że w momencie brania jego szczytówka była na wysokości mojej głowy i ok 50 cm od moich oczów :huh: dziwne uczucie powiadam wam. ale po krótkiej sesji zdjęciowej rybka trafiła cała i zdrowa do wody. a potem przyszła burza wraz z oberwaniem chmury i nie zdążyłem połowić :angry: