Skocz do zawartości

Ile na wejście?

Arturro

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ostatnio często przeglądam forum i coraz to częściej zastanawiam się nad spróbowaniem łowienia jerkami. Tylko ile trzeba mieć żeby sobie kupić przyzwoity sprzęt. Na forum głównie są polecane multiplikatory Daiwa, Shimano czy Abu ale one są dość drogie, a ja jestem na razie uczniem a nie chcę odkładać XX miesięcy żeby sobie kupić jakiś sprzęt a z marszu te 500zł się nie pociągnie. Więc ile trzeba mieć kasy żeby mozna było sobie kupić multi+wędka?

Pozdrawiam

Artur

Tak bedac na Twoim m-cu to zanim zaczalbym liczyc kase, ktora zainwestuje, zastanowilbym sie nad celem, jaki przyswieca przedsiewzieciu.

Jezeli tym celem jest lowienie wiekszej ilosci ryb i ryb wiekszych to kluczowa sprawa jest znalezienie miejsca, gdzie te ryby wystepuja.

Samo posiadanie jerkow, wymyslnego sprzetu nie zapewni niczego.

Rozsadnie wybrawszy przynety (nie przesadzajac z ich waga i rozmiarami) mozna rownie dobrze radzic sobie bez multiplikatora, zas fundusze przeznaczyc na wyjazdy i przynety(rozne).

A pisze o tym dlatego bo dla mnie klasyczne jerki a do tego adekwatny sprzet castingowy jest, zwlaszzca w polskich warunkach, wybitnie nieuniwersalny.

Gumo

Gumofilc nie ma co kolegi zbijać z tropu tak od razu - ja np łowię w jeziorach tylko na casta zarówno lżejszego jak i cięższego, łowi się super także............

A tak poza tym to w naszym kraju trzeba również szukać miejsc gdzie są średnir ryby a nie tylko olbrzymy. Pomijam również sytuację w której kolega złowił na 6cm gumkę szczupaka 90cm a ja na jerka 20cm szczupka 40...........Reasumujac. Łowi się fajnie i warto spróbować . Jeszcze lepiej jak można połowić sprzętem kolegi, oddać pierwsze rzuty itp.

...Jeszcze lepiej jak można połowić sprzętem kolegi..

Tak jest zdecydowanie najlepiej, gorzej jak rzecz rozpatruje sie na swoim organizmie. Cos mi na ten temat wiadomo, poza wedkami byly to w moim przypadku kolowrotki, jak rowniez przynety.

Nie wiem czemu pomijasz te sytuacje, bo to oznacza ze nie ma zadnych pewnych regul.

To nie ja stwierdzilem, ze w polsce jest okolo 50-ciu ludzi lowiaaych na casting....ale jezeli zalozyc, ze ta liczba jest bliska prawdy to nie sadzisz, ze balamutna jest rada dla kogos, kto dysponuje kwota pareset zl, zeby za to kupil sobie wedke z pazurem i kolowrotek z ruchoma szpula?

Moim zdaniem powinien to zbierac na wyjazd do Szwecji.

Gumo

Cześć

Myślę, że na najtańszy zestaw 500-600PLN powinno wytarczyć. Daiwa Procaster i Dragon Mystrey do 60g 195cm ~140PLN, Dragon Milenium do 60g 195cm ~220PLN. Można też pomyśleć o Okuma VS - jest kilka propozycji w 'sprzedsm/kupię' za niezłą kasę. Będzie to zestaw do jerków 20-70g, ale myślę że na początek całkiem niezły.

Dokładnie jak piszesz ,ja dorzuciłbym jeszcze ABU 4601 - trafiają się na allegro poniżej 300 pln .Czyli starczy Ci jeszcze na plecionkę i kilka jerków B)

...Jeszcze lepiej jak można połowić sprzętem kolegi..

Tak jest zdecydowanie najlepiej, gorzej jak rzecz rozpatruje sie na swoim organizmie. Cos mi na ten temat wiadomo, poza wedkami byly to w moim przypadku kolowrotki, jak rowniez przynety.

Nie wiem czemu pomijasz te sytuacje, bo to oznacza ze nie ma zadnych pewnych regul.

To nie ja stwierdzilem, ze w polsce jest okolo 50-ciu ludzi lowiaaych na casting....ale jezeli zalozyc, ze ta liczba jest bliska prawdy to nie sadzisz, ze balamutna jest rada dla kogos, kto dysponuje kwota pareset zl, zeby za to kupil sobie wedke z pazurem i kolowrotek z ruchoma szpula?

Moim zdaniem powinien to zbierac na wyjazd do Szwecji.

Gumo

Z całym szacunkiem ale nie chce mi się wdawać w jałowe dyskusje nie raz już prowadzone na forum, przy okazji kilku wątków.

Widzę, że ktoś chce spróbowac - taka jak ja 2 lata temu, więc nie widzę sensu zbijania go z tropu. Jak ktoś chce spróbować takiego łowienia -niech próbuje mnie - się podoba, łowi się wygodnie. Nikogo na siłę nie muszę przekonywać. POłowiłem godzinkę zestawem Hermana(dzięki Kolego) i postanowiłem zakupić zestaw. To tyle. Wtórny rynek tego forum jest bardzo atrakcyjny i można wyposażyć się w sprzęt.

Dwie rzeczy.

Casting, czy łowienie na jerki.

Już takie dyskusje były na formu. Potwierdziły jedynie, że na lżejsze jerki, da się łowić skutecznie zwykłym zestawem spinningowym o odpowiedniej mocy. Np kijek Mystery Slider Jerk + młynek wielkości 3000-4000 z odpowiednim nawojem plećki o mocy 17-20 lb.

To wyjdzie taniej

Jeśli naprawdę casting, myślę, że na początek dobrze byłoby gdybyś kupił sprzęt używany. Będzie taniej.

Jeszcze lepiej abyś spróbował castingu u kogoś, kto takowy sprzęt ma i łowi. w pobliżuMoże ktoś w pobliżu miejsca Twojego zamieszkania.

Kupując nowy sprzęt jerkowy również możesz zmieścić się w kwocie do 500 zł

Np. wspomniany już Mystery Slider Jerk w wersji castingowej + np. ABU C3 4601.

Piszę tu o Mystery Slider, ponieważ miałem to wędzisko. Innych w tym przedziale cenowym nie znam.

Napewno są również takie/podobne w ofertach wielu innych firm:

- Tica Bela Jerkbait 6`6 2,0m 20-80g ok. 180 zł.

- Mystery Slider Jerk Cast 1,95m 30-80g ok. 120zł

- ABU C3 - http://www.allegro.pl/item313013070_nowy_abu_4601_c3_najtani ej_.html

Zgadzam się z popperem. Wędzisko http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=17&amp ;assortment=180&producer=819&kind=4163, multik można trafić używany, niedawno na naszym forum była duuuuuża wyprzedaż, plecionka PP na Allegro, kilka jerków i zestaw gotowy i wcale nie tak dużo kasy. Kwestia jakimi przynętami chcesz łowić, bo z tego co się dotychczas zorientowałem, to im lżej chcesz łowić, tym więcej będzie cię to kosztować.

• 1 rok później...

Witam,

reanimuje trochę temat ponieważ od przyszłego sezonu chciałbym porzucać trochę lekkimi jerkami max Slider 10 jednak nie chciałbym od razu kupować typowego zestawu castingowego bo jeszcze nie wiem co z czym się je dlatego chciałbym (wydaje mi się słusznie ) pogodzić wędkę, która ma mi do tego służyć z wędką do cięższego opadu mam tu na myśli coś takiego http://www.allegro.pl/item835974533_dragon_millenium_hd_zand er.html do tego Spro red 300 + PP15Lb (łowie głównie na dużej rzece Wisła) dobrze kombinuje?

Mozna lowic srednimi jerkami za pomoca zestawu spinningowego. kij do 60-70g do tego staloszpulowiec wiekosci 4000-5000 i mocna pleciona.

Jednak casting jest sporo wygodniejszy przy uzyciu ciezszych wabikow i jakby bardziej naturalny typowym jerkowaniu.

Moim zdaniem powienienes pojsc w tym kierunku..

na koniec dwie uwagi. Co i w jakich miejscach chcesz lowic na jerki w Wisle?

Plecionka PP 15 lbs jest raczej za slaba do sliderow 10, zwlaszcza na poczatkowym etapie poslugiwania sie zestawem castingowym. Minimum to linka o mocy 20 funtow..

pozd JW :D

myślałem o łowieniu szczupłych na tego typu wabiki ponieważ tradycyjny opad i klasyczny spin jakoś ostatnio tzn. od 2 lat nie dał mi większego szczupaka jak +70cm (masakra). Łowiska to przede wszystkim zapomniane zakola, starorzecza + jakieś płycizny gdzie gromadzi się drobnica. Znam też bardzo ciekawą miejscówkę gdzie są naprawdę grube szczupaki-woda stojąca jednak nie jestem mobilny i bywam tam raczej rzadko , gdybym jeździł tam często na pewno kupił bym średniej klasy sprzęt castingowy i zagłębiał się w tej technice , jednak póki co chciałbym móc pobawić się w jerkowanie i do tego celu szukam jakiegoś uniwersału który będę mógł połączyć z jakąś inna techniką która pozwala na spinngowanie na dużej rzece.

PS co do PP to czy @Stachu jeszcze tym handluje? Pytam ponieważ widziałem kilka osób , które były odsyłane do kolegi @S...

jesli chcesz lowic okazjonalnie na jerki to moze faktycznie kupowanie zestawu z multiplikatorem nie jest konieczne.

krotkie i sztywne kije do opadu beda nadawac sie do agresywnego prowadzenie jerkow. Wazne, zeby probowac zlowic te sztuki ponad 70 cm :D

Powodzenia :D

JW

p.s gdybys kiedys zdecydowal sie na kupna castingu masz na forum i na stronie glownej ogrom wiedzy na ten temat.

Ten Millenium to dość mocny kij. Ładnie przenosi drgania i jest bardzo sztywny.

Minimalna waga przynęty, jaką obsługuje ten kij to 15g główka + guma 7cm.

Złowiłem na niego kilkanaście sandaczy. Rzucałem nim nawet Sliderem 10S.

• 2 tygodnie później...

Witam!!!

Mam pytanie nie do konca na temat, ale bardzo blisko zwiazane z nim , wiec dlatego tutaj pisze. W czerwcu lub wrzesniu planuje sie wybrac z kuzynem na szwedzkie szkiery, wiem, ze kij ktory musze miec musi byc calkiem mocny. Lubie lowic na srednie jerki i duze gumy. Nie planuje jeszcze kupowac wedziska castingowego i multika, bo jak go kupie, to nie chce tego najtanszego - dlatego planuje poki co zlozyc ciezki spinning. Waham sie pomiedzy 2woma wedkami Dragon Mystery Kogut - 2,00m , c.w. 25-60 oraz Dragon Myster Jerk 1,95 c.w. 30-80. Zarowno jeden jak i drugi ma swoje wady i zalaty , kogut daje mozliwosc polowienia na lzejsze troche przynety, mystery jerk na te troche ciezsze. Ktory bedzie lepszym wyborem??

Btw. jak kto jest z tym ciezarem wyrzutowym , jesli minimum jest 25- to nie moge juz rzucac nim 17gramowym sliderem 7demka ,to samo pytanie jesli chodzi o maksymalny - sweeper wazy 97gr , daloby rade porzucac nim na mystery jerku? Jak myslicie?

z gory dzieki za odpowiedz i informacje