Skocz do zawartości

Włamali się do sklepu rybnego, a policjantom tłumaczyli, że byli... na rybach

Booseib

Rekomendowane odpowiedzi

Za gruba Łaskawco, za gruba, komu teraz by się chciało tyle czytac :( .

Nie wiem czy Krzysiek zaraz Ciebie też nie poprawi, bo możliwe że jechali z ostatnim namaszczeniem (z olejem konopnym nr.3) :)

No patrz! Możesz mieć rację! Kiedyś zaczytywałem za szczętem, w kiblu, w wannie i gdzie popadło. Dzisiaj już sporo zapomniałem, gdyż albowiem tak jak Ty, ze dwadzieścia lat w ręku już nie miałem.

No patrz! Możesz mieć rację! Kiedyś zaczytywałem za szczętem, w kiblu, w wannie i gdzie popadło. Dzisiaj już sporo zapomniałem, gdyż albowiem tak jak Ty, ze dwadzieścia lat w ręku już nie miałem.

Z mojego egzemplarza (zapodzianego gdzieś) też zostały zatłuszczone wióry, mimo solidnej płóciennej oprawy.

A teraz idę na kolację i kieliszek prawdziwej orzechówki (takiej jak pijał kapitan Sznabl  :D ).

Za gruba Łaskawco, za gruba, komu teraz by się chciało tyle czytac :( .

Nie wiem czy Krzysiek zaraz Ciebie też nie poprawi, bo możliwe że jechali z ostatnim namaszczeniem (z olejem konopnym nr.3) :)

Yes,Sir. To oczywiście fragment rozdziału Szwejk idzie namaszczać. Szwejk kupił olej w sklepie z chemią typu lakiery-oleje. Kiedy poprosił o buteleczkę oleju poświęconego przez biskupa, szef powiedział do subiekta "Nalej mu pan, panie Tauchen 10 deko oleju konopnego nr. 3 :) "

Ja Szwejka czytam regularnie, w dwóch tłumaczeniach, Hulki-Laskowskiego i Józefa Waczkowa. Stare klasyczne mam też na audiobooku. Nowe, pisane świeższym językiem, jest IMO lepsze od archaicznego - "klasycznego". Niestety słabo odebrane i za cholerę nie idzie go dostać. Ostatniego tłumaczenia - Kroha - niestety nie znam.