Skocz do zawartości
  • 0

Zaproszenie - jednodniowy zlot jerkbait.pl - Drwęca 2008.

rognis_oko

Pytanie

Witajcie!

Chciałbym zaprosić was na kolejny jednodniowy zlot jerkbait.pl.

Tym razem spotkanie będzie dotyczyło połowu troci oraz łososi.

Ponieważ chcieliśmy, aby każdy z naszych forumowiczów miał na spotkanie mniej więcej wyrównaną odległość to wybraliśmy rzekę Drwęcę.

Drwęca to prawobrzeżny dopływ Wisły. To przepiękna rzeka, meandrująca wśród drzew i łąk. Drwęca potrafi zauroczyć swoim wyglądem. Co jakiś czas zmienia swój wygląd. Raz płynie wolno, raz nurt przewala się z dużą siłą po kamieniach. Drwęca co roku przynosi wędkarzom niezapomniane chwile i co roku padają tu ponad metrowe łososie oraz wielkie trocie.

Zlot odbędzie się w dniu 29.03.2008 roku.

Spotykamy się około godziny 7.00 nad samą rzeką w miejscowości Lubicz, koło Torunia.

Miejscem zbiórki jest parking przy bramie wjazdowej do fabryki Unigum. Na zdjęciu zaznaczyłem dojazd do Unigum'u jadąc od strony Torunia oraz od strony Warszawy.

Na naszym spotkaniu, jak zwykle nie zabraknie specjalistów, którzy chętnie podzielą się z wami swoją wiedzą. Tym razem naszymi gośćmi będą znany wam wszystkim Marek Szymański - specjalista od połowu troci i łososi, a także Robert Jernaś znawca rzeki Drwęcy oraz wstępujących do niej ryb łososiowatych.

Tym razem liczba osób zupełnie nie jest ograniczona, ponieważ spotykamy się na jeden dzień, a odcinek trociowy Drwęcy ciągnie się przez kilka kilometrów. Więc dla każdego chętnego będzie miejsce.

Teraz kilka słów organizacyjnych.

- każdy musi we własnym zakresie wykupić oddzielne zezwolenie na połów łososiowatych w Drwęcy. Jednodniowe pozwolenie kosztuje 15 zł dla zrzeszonych w PZW i 35 zł dla niezrzeszonych. Pozwolenie można opłacić przelewem na konto PZW Toruń lub można wykupić na całodobowej stacji benzynowej w Głogowie, kilka kilometrów przed Lubiczem, jadąc główną trasą od strony Warszawy.

- w czasie łowienia dopuszczona jest zarówno metoda spinning, casting, a także mucha.

- obowiązuje zasada złów i wypuść. Wszystkie ryby złowione podczas zlotu muszą wrócić z powrotem do wody.

- jedzenie i napoje każdy przywozi we własnym zakresie. Pamiętajcie o kiełbaskach.

Plan spotkania.

- zbiórka 29.03.2008 o godzinie 7.00 na parkingu przed wjazdem do firmy Unigum.

- omawiamy łowisko, przynęty, miejsca połowu i zwyczaje tutejszych łososiowatych.

- po krótkiej prelekcji ruszamy nad rzekę. Z chętnymi zbieramy się w większe grupy, aby wspólnie połowić i wymienić się doświadczeniami.

- około godziny 15.00 spotykamy się we wcześniej wyznaczonym miejscu i robimy wspólne ognisko, aż do zakończenia imprezy.

Chętnych na zlot proszę o wpisanie się poniżej.

Zapraszam! :D

Dojazd na miejsce spotkania:

post-12-1348913789,5901_thumb.jpg

• Odpowiedzi 215
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kruca bomba, mało casu kruca bomba :huh: . Późno koledzy wyszli z tą inicjatywą - trzeba będzie modyfikować plany zawodowe i to mocno żeby się wyrobić :unsure: Ale ponieważ tak wspaniały skład się szykuje to szkoda by było nie być...

Jeżeli można, to proszę mnie dopisać do listy.

Pozdrawiam wszystkich :D

• 0

@falgmar masz rację nic tylko Va Bank, czasu też trochę mało może być.

Ja też się piszę, ale mam mały problem. W tym czasie będę bez auta, więc

jak ktoś z kolegów w przybliżeniu z moich stron się wybiera to proszę info

na priv.

Pozdro Jachu

• 0

Bardzo bym chciał uczestniczyć w tym zlocie i poczynię starania żeby tak było.

Drwęca jest moja ulubioną rzeką trociową (łososia na żywo widziałem tam pierwszy raz w tym roku, a jeżdżę tam z dziesięć lat), zaraz po Parsęcie, nad którą z Legionowa trochę za daleko.

Jeśli chodzi o termin to radzę się upewnić, bo w ubiegłym roku nagle zrobiło się z 1 kwietnia 15 marca.

Jeśli chodzi o miejsce, to coś takiego jak UNIGUM nie istnieje i zdaje się nie istniało, to jest skrót myślowy albo dawna nazwa istniejącego tam dawniej zakładu chyba regenerującego opony.

A ulica dojazdowa - wąska asfaltowa dróżka nazywa się Lampusz.

Młyn, to też nazwa umowana, to dawne zabudowania spichrzów zbożowych i od zapory młyńskiej w górę do mostu drogowego na trasie Toruń - Warszawa i powyżej mostu do następnej zapory przy chodowli pstrągów jest rezerwat - zakaz połowu.

Zakaz połowu jest też od mostu drogowego w Złotorii (trasa Złotoria - Kaszczorek) do ujścia.

Na odcinku gdzie wolno łowić rzeka ma od kilku do kilkudziesięciu (rzadko więcej niż 50)metrów szerokości.

Brzegi od bardzo łatwo do bardzo trudno ( strome kilkumetrowe skarpy nad samą wodą)dostępnych.

Szczegóły jeśli chodzi o zasady połowu, opłaty i konto na www.pzw.torun.pl

pozdr

• 0

A ja przyjadę z wędką castingową :D będzie ubaw ... i to niezły :D ale robię to specjalnie dla naszego gościa ... Marka Sz. :lol:

Pozdrawiam

Remek

Powiem ci szczerze Remku, że chyba pierwszego wędkarza z zestawem castingowym w Polsce widziałem właśnie na Drwęcy. Był to jakiś starszy człowiek z dużym doświadczeniem trociowym. Wówczas łowił na jakiegoś około 3 metrowego kijka Abu z doczepionym dużym C3 :D :D

• 0

Bardzo bym chciał uczestniczyć w tym zlocie i poczynię starania żeby tak było.

Drwęca jest moja ulubioną rzeką trociową (łososia na żywo widziałem tam pierwszy raz w tym roku, a jeżdżę tam z dziesięć lat), zaraz po Parsęcie, nad którą z Legionowa trochę za daleko.

Jeśli chodzi o termin to radzę się upewnić, bo w ubiegłym roku nagle zrobiło się z 1 kwietnia 15 marca.

Jeśli chodzi o miejsce, to coś takiego jak UNIGUM nie istnieje i zdaje się nie istniało, to jest skrót myślowy albo dawna nazwa istniejącego tam dawniej zakładu chyba regenerującego opony.

A ulica dojazdowa - wąska asfaltowa dróżka nazywa się Lampusz.

Młyn, to też nazwa umowana, to dawne zabudowania spichrzów zbożowych i od zapory młyńskiej w górę do mostu drogowego na trasie Toruń - Warszawa i powyżej mostu do następnej zapory przy chodowli pstrągów jest rezerwat - zakaz połowu.

Zakaz połowu jest też od mostu drogowego w Złotorii (trasa Złotoria - Kaszczorek) do ujścia.

Na odcinku gdzie wolno łowić rzeka ma od kilku do kilkudziesięciu (rzadko więcej niż 50)metrów szerokości.

Brzegi od bardzo łatwo do bardzo trudno ( strome kilkumetrowe skarpy nad samą wodą)dostępnych.

Szczegóły jeśli chodzi o zasady połowu, opłaty i konto na www.pzw.torun.pl

pozdr

Widzisz ja łowię na Drwęcy mniej niż 10 lat i raczej od czasu do czasu i widziałem już tam niejednego łososia. Poza tym, moi znajomi łowią je tam w miarę regularnie. W tym roku padło już kilka wspaniałych łososi ponad metrowych i około metrowych.

Nasz gość Robert także co roku łowi tam łososie. :D

Wszystko co napisałeś zgadza się.

Unigum to teraz nazwa umowna, ale kiedyś był tam duży zakład naprawiający i wykonujący opony. Poza tym wszyscy bywalcy Drwęcy wiedzą co to Unigum. A jak ktoś nie wie to specjalnie wrzuciłem zdjęcie z mapką, na której zaznaczone jest miejsce zbiórki, czyli Unigum.

• 0

Aktualizacja listy:

1. rognis_oko

2. Maciejowaty

3. Singor_Ths

4. hlehle

5. Trout

6. Tommek

7. Explorator73

8. MGOR

9. Marcelinho

10. Zanderix