Skocz do zawartości

Pstrągowy casting - czy to możliwe? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czym by było wędkarstwo spinningowe bez skradania się, prawie na czworaka, po pięknych rzekach i rzeczkach, za tak wspaniałą rybą jaką jest pstrąg. Pstrąg potokowy (Salmo Trutta Fario) – ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae). W Polsce liczny na południu i północy kraju, występuje w górskich potokach Beskidów, Tatr, Sudetów, Jury Krakowsko-częstochowskiej oraz na Dolnym Śląsku. Gości również i w rejonach o innym charakterze np. na Pomorzu Zachodnim oraz Środkowym, na Warmii i Mazurach, dopływach Warty.

O podejściu castingowym do łowienia pstrągów, w chwilę przed zlotem nad rzeką Kwisa, napisał dla nas Spigot. Zapraszam do lektury artykułu i oczywiście ... do dyskusji.

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Ładny tekst. Dziękuję za miłe słowa na temat przynęt Salmo.

Szkoda tylko że nie wymieniasz ani razu nazwy firmy.

Można wiedzieć czy to przypadek czy może jakiś dziwny rodzaj cenzury?

Gdybyś nie wymienił żadnej firmy to sprawa byłaby jasna. Tymczasem padają nazwy Rapala, Dorado i Ugly Ducking. Być może jest tak, że wszyscy wiedzą kto produkuje Executory, Hornety i Minnow ale czy nie jest też tak np. z woblerem Countdown?

Niby nic a trochę to dla mnie dziwne i przykre.

Mimo wszystko jeszcze raz bardzo dziękuję za wspomnienie o naszych wyrobach i piękne zdjęcia.

Piotr Piskorski

SALMO

Fajnie i przystępnie napisane. Z jednym tylko zgodzić sie nie mogę ze w Polsce pstrąg ten dorasta max do 65cm, bo sam co najmniej 3 razy widziałem większą rybę, a raczej wyjątkiem nie jestem. Fakt może te większe w obecnych realiach będą trafiały sie nie często (taka gospodarka wodami i życzliwa pomoc kłusowników) jednak są i warto na nie polować.

@Spigot, dzieki. Musze jednak stwierdzic, ze artykul nie rozwiewa watpliwosci, czy pstragowy casting jest mozliwy. Przedstawiles sprzet, przynety i potencjalne miejscowki, ale brakuje mi paru slow jak je oblawiasz, jakie techniki rzutowe stosujesz, jakie miejsca sa dostepne dla castingowcow a jakie lepiej sobie odpuscic itd. Bo domyslam sie ze to artykul skierowany do poczatkujacych, lub tez takich, ktorzy nie bardzo wyobrazaja sobie ganiac z multikiem na pstragi, przynajmniej w niektorych warunkach (np. ja :mellow: )

Pozdrawiam

Ładny tekst. Dziękuję za miłe słowa na temat przynęt Salmo.

Szkoda tylko że nie wymieniasz ani razu nazwy firmy.

Można wiedzieć czy to przypadek czy może jakiś dziwny rodzaj cenzury?

Gdybyś nie wymienił żadnej firmy to sprawa byłaby jasna. Tymczasem padają nazwy Rapala, Dorado i Ugly Ducking. Być może jest tak, że wszyscy wiedzą kto produkuje Executory, Hornety i Minnow ale czy nie jest też tak np. z woblerem Countdown?

Niby nic a trochę to dla mnie dziwne i przykre.

Mimo wszystko jeszcze raz bardzo dziękuję za wspomnienie o naszych wyrobach i piękne zdjęcia.

Piotr Piskorski

SALMO

Witaj Piotr

Kierowałem się bardziej językiem handlowy faktycznie wygląda to trochę podejrzliwie.

przyznasz sam i wielu Polskich wędkarzy że nazwa HORNET czy EXECUTOR kojarzy się tylko z jednym - SALMO. I tym się kierowałem.

Z punktu handlowego SALMO - to jest marka , taka jak SONY czy HONDA. Nad którą nie trzeba pracować i ją promować.

MARKA - to najwyższy poziom w schodach handlowych.

PRODUKT - to rzecz która wchodzi na rynek i wymaga promocji rozgłosu wsparcia marketingowego.

Tym się Piotrze kierowałem.

Ciekawie się czyta, choc niewątpliwie artykuł dla tych, którzy dopiero zaczynają pstrągowanie. Zabrakło mi jak jednemu z przedmówców opisu technik, kilku tricków które stosujesz na pstrągi,a moim zdaniem szczególnie w artykule dla początkujących powinno byc kilka wskazówek JAK łowić. Coś o wpuszczaniu na wstecznym pod zatopione korzenie etc. Ciekawe zdjęcia, szczególnie pierwsze :D

Jeśli chodzi o Salmo to nawet mój 3,5 letni syn wie kto robi woblery tatusia :mellow: więc łopatologia nie była potrzebna :mellow:

Fajny tekst i zdjęcia ;) Mam pytanko do autora mianowicie jak zachowują się w wodzie woblery Morel-team i czy są jakoś specjalnie skuteczne? ;)

małe 5 cm - bardzo wąska , drobna praca - nieloty :(

duże 8 cm - szersza praca , głęboko schodzące jakoś latają :D

czy skuteczne ??tak jak ryba bierze skuteczne są zwłaszcza przy czystej wodzie

uwielbiam okonia jest COOL 5 cm gdyby ważył 6g. to nie zmieniałbym przez cały dzień na inne przynęty. B)

Artykuł bardzo fajny Ja na pstrągi zacząłem polować od tego sezonu na odcinku rzeki uważanym przez wędkarzy za wykłusowany :/ Ty wiesz o jaki odcinek chodzi Ale jeżeli mi się udaje złapać tam pstrąga , to doświadczony łowca nie powinien mieć problemu ze złapaniem go tam :mellow: :unsure: Osobiście nie złapałem tej pięknej ryby jeszcze na woblera :/ Nie wiem, czy to po prostu mój brak umiejętności łowienia tymi przynętami, czy też niewłaściwy ich dobór (w sumie to dużego wyboru w nich nie mam :mellow:) Ale zobaczymy jak to będzie z czasem...

Dziękuję za artykuł, ponieważ każdy spinningista polujący na pstrągi ma swoją taktykę, spostrzeżenia itp. Ty postanowiłeś się swoimi podzielić Za co dziękuję

Pozdrawiam i mam nadzieję że kiedyś odwiedzisz wykłusowaną rzekę

Rafale ciekawy,artykulik.

Wiec można ruszyć z castingiem na pstrąga.

Na forum wielokrotnie czytałem o castingowych zapaleńcach nawet na małych ,zakrzaczonych ciekach.

Ale nie widzialem jeszcze amatorów łowiacych na przynęty bezsterowe.

Czy to małe jertbaity,czy nawet powierzchniowe przynęty.

Wszystkie przynęty woblerokształtne mają ster.

Nad wodą nigdy nawet nie spotkałem spinningisty łowiacego klasycznie na twitchbaity.

A takie zapewne macie w pudełkach.

Skoro sie bawicie w castowe pstrągowanie,to może warto spróbować pobawić się przynętą.

Nadać jej ruch za pomocą szczytówki.Frajda jest!

Te przynęty nie są zarezerwowane na bassy i szczupaki.

Pstrąg jest przecież bardziej powierzchniową rybą od zębatego,a castingowy sprzet jest stworzony do takiego wędkowania.