welpa1809 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ciekawe ile by koszt sprowadzenia takiej wędki do Polski wyszedł na "gotowo" ?masz na dole kalkulator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Pstrągów nigdy nie łowiłem więc wymądrzał się nie będę.Co do japońców to temat też jest bardzo ciekawy.Ogólnie,nie ma sensu kierowac się tym czym polski wędkarz najczęściej się kieruje czyli cw.Miałem i łowiłem kilkoma-Graphiteleadery z serii Veloce Neo,Major Crafty Corzza i Go Emotion.Oczywiście piszę o castach.Porównać mogę na przykład Veloce Neo i Corzza,obydwa 8-14lb,obydwa opisane jako regular fast-zupełnie inne kije.Veloce typowo bassowy,mocny dolnik,na nasze warunki sandacz na lżej lub naprawdę duży okoń.Corzza-też dość solidny dolnik ale ugina się głębiej pod rybą i ogólnie pracuje głębiej.Nie widzę powodu aby nie zastosować go na okonie,myślę że na pstrągi też by się nadał.Przesłanie mojej niezdarnej wypowiedzi jest takie że kupując w ciemno japońca i sugerując się głównie cw. można mocno przestrzelic-tu nawiążę znów do Veloce o którym pisałem wcześniej.Cw. ma opisany 3-10g czyli dla większości czytających sugeruje okoniówkę.De facto,jeśli okonie to naprawdę duże a bardziej sandacze.Z takimi około siedemdziesiątkami radzi sobie bez zająknięcia.I bądż tu madry z tymi japońcami . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 A ja polecam lureleader i serię natural heart Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Miałem i łowiłem kilkoma-Graphiteleadery z serii Veloce Neo,Major Crafty Corzza i Go Emotion.Oczywiście piszę o castach. Oczywiście piszę o castach.Porównać mogę na przykład Veloce Neo i Corzza,obydwa 8-14lb,obydwa opisane jako regular fast-zupełnie inne kije.Veloce typowo bassowy,mocny dolnik,na nasze warunki sandacz na lżej lub naprawdę duży okoń.Corzza-też dość solidny dolnik ale ugina się głębiej pod rybą i ogólnie pracuje głębiej.Nie widzę powodu aby nie zastosować go na okonie,myślę że na pstrągi też by się nadał.I bądż tu madry z tymi japońcami . I o takie opisy mnie rozchodzi się A jeśli chodzi o c.w. to nie tylko z japońcami tak jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Chłopaki ,zacznijcie rozróżniać wedki basowe od wędek pstrągowych,bo sa to całkowicie inne konstrukcie wędek.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Chłopaki ,zacznijcie rozróżniać wedki basowe od wędek pstrągowych,bo sa to całkowicie inne konstrukcie wędek.. A kto pisze że jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 A kto pisze że jest inaczej? Nie chodziło mi tu akurat o Ciebie,ale o co niektórych użytkowników forum ,którzy nie rozróżniają wędek basowych od pstrągowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Nie chodziło mi tu akurat o Ciebie,ale o co niektórych użytkowników forum ,którzy nie rozróżniają wędek basowych od pstrągowychW porządku .Ja też nie tyle o pstrągowych pisałem bo jak wspomniałem ani jednego pstrąga jeszcze w życiu nie złowiłem(swoją drogą wstyd,czas by był to zmienić).Bardziej szło o własne doświadczenia z japończykami i zaskoczenia przy ewentualnym wyborze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) . Edytowane 21 Stycznia 2018 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Rozumiem że fizycznie miałeś i łowiłeś tymi wędkami czy tylko tak sobie .... piszesz aby pisać mądralo ? Rothen, mówią Ci coś kije opisane jako area albo Stream? Zobacz sobie ofertę Major Craft np serię Troutino baitcast a potem produkuj swoje mądrości. Szukając pstrągowego casta w rozsądnej cenie szedlbym właśnie w kierunku Troutino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) A jakiej spodziewasz się odpowiedzi ?Oczywiście wszystkimi , ale po klawiaturze.Jak ktoś pisze , że przez ostatnie 30 lat przeleciał 100 wędek to co mam pomyśleć.Ja myślę , że to nie odzwierciedla niczego.Jakby napisał , że przez 4 lata połowił 100 wędkami to mógłbym pomyśleć ok ma gość pojecie a tak to obecne technologie bardzo odbiegają od tych sprzed 30 lat.???? Wojciech pisaliśmy , że pstrągówki są ok.Więc po co negatywne emocje.???? Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Kayak Fishing Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Arek ale to nie ten kolega WojciiechA jakiej spodziewasz się odpowiedzi ?Oczywiście wszystkimi , ale po klawiaturze.Jak ktoś pisze , że przez ostatnie 30 lat przeleciał 100 wędek to co mam pomyśleć.Ja myślę , że to nie odzwierciedla niczego.Jakby napisał , że przez 4 lata połowił 100 wędkami to mógłbym pomyśleć ok ma gość pojecie a tak to obecne technologie bardzo odbiegają od tych sprzed 30 lat. Wojciech pisaliśmy , że pstrągówki są ok.Więc po co negatywne emocje. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Są zwolennicy jak i przeciwnicy z różnych przyczyn i nie ma się co nad tym rozczulać i na siłę kogokolwiek namawiać. Ja przygodę z castem zacząłem 9 lat temu a za pstrągami uganiam się od 7 lat. Wielokrotnie wkur... się np wymach w celu oddania rzutu a wobler zostaje za plecami na zaczepie a szpula nadal wściekle się kręci ;-) Z czasem człowiek nabiera doświadczenia, dobiera optymalny pod siebie sprzęt a w tedy rzuty stają się banalnie proste i przede wszystkim precyzyjne. Widok kolegów ze spinem którzy nie mogą się wstrzelić pod nawis/daszek jest bez cenny gdy ja castem wstrzelam się co rzut.???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Myku z całym szacunkiem jak możesz pisać takie rzeczy i dawać ludziom rady jak nie masz pojecia o łowieniu pstrągów i o caście chyba również.???? Jest to właśnie przykład tych mądrości tu wypisywanych cutuję to co napisał.???? Łowi castem 9 lat ja 3 w tym pstrągi od7 ja byłem 4 razy z chłopakami nad Bobrem.Wiec z tego opisu wypadam bardzo blado.☹Ale nigdy na pstrągi nie zabrałbym 701.???? Zaglądam na giełdę i widzę Myku sprzedaje 701 w 1 i opisuje jako wędkę którą używał do specjalistycznego połowu pstrągów.???? 701 nie nadaje się do łowienia pstragów no może do tych 15 cm.????Jest to wędka typowo okoniowa.Ale cena super.????Pozdrawiam bo dziewczyny czekają.???? Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Kayak Fishing Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Muku przepraszam nie mogę edytowac posta troche mnie poniosło .Każdy ma prawo łowić no co chce i jak chce.Potrafisz łowić pstrągi i castem machać też.????Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Kayak Fishing Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Temat zrobił się nie wiadomo dlaczego trochę agresywny Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myku1987 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Myku z całym szacunkiem jak możesz pisać takie rzeczy i dawać ludziom rady jak nie masz pojecia o łowieniu pstrągów i o caście chyba również. Jest to właśnie przykład tych mądrości tu wypisywanych cutuję to co napisał. Łowi castem 9 lat ja 3 w tym pstrągi od7 ja byłem 4 razy z chłopakami nad Bobrem.Wiec z tego opisu wypadam bardzo blado.☹Ale nigdy na pstrągi nie zabrałbym 701. Zaglądam na giełdę i widzę Myku sprzedaje 701 w 1 i opisuje jako wędkę którą używał do specjalistycznego połowu pstrągów. 701 nie nadaje się do łowienia pstragów no może do tych 15 cm.Jest to wędka typowo okoniowa.Ale cena super.Pozdrawiam bo dziewczyny czekają.Ja i paru moich kumpli wiedzą co ten blank potrafi i jaką rybę potrafi wytarabanić. Ponadto, jeśli nie znasz zastosowania tego kija pod kątem przynęt, charakteru i typu rzeki pstrągowej to zamilcz i nie wprowadzaj ludzi w błędne wnioski . Śmieję ci się teraz prosto w oczy A kija sprzedaję bo już był kilka lat u mnie i czas na zmiany. Paprochy to nie dla mnie Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Myku1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myku1987 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Mam, nawet dwa. To są bardzo szybkie i cięte wędki i z tym się zgodzę, xfast jak się patrzy i dość sztywna praca pod niedużym obciążeniem. Mi osobiście bardziej pasuje np. td jak piszemy o smoku. I to jest świetny przykład tego że każdy wędkarz ma prawo na własne zdanie i własne odczucia do wyżej wymienionego kija. Przypomnę tylko, kij jest opisany jako med-fast. Osobiście nigdy bym nie powiedział że jest to x-fast. Natomiast jestem skłonny zrozumieć twoje wrażenia tego kija, gdyż pewnego razu spotkałem wędkarza nad rzeczką pstrągową. Poprosił mnie żebym mu pokazał sprzęt i to samo powiedział, że ten kij był sztywny dla niego. Jednak jak przyjrzeć się bliżej tej sprawie to wędkarz łowił SG Parabellum do 7g która dla mnie była strasznie lejąca. Dla jednych będzie to kij szybki a dla innych będzie to kij zgodny z opisem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Panowie może wyjaśnicie sobie sprawę na PW bo szkoda tak fajnego wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Temat zrobił się nie wiadomo dlaczego trochę agresywny Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTo dlatego, ponieważ niektórzy za wszelką cenę próbują wmówić innym że wiedzą lepiej. Zamiast wymieniać się spostrzeżeniami krytykują i strofują kolegów z forum. Nie wystarczy powiedzieć że polecam ten lub inny kijek z tego lub innego powodu, tylko trzeba udowodnić namacalnie że takowy się posiadało. W innym razie jest się atakowanym poprzez ironiczne komentarze.PodrawiamTomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myku1987 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Tak było i nadal tak będzie. Taka natura Polaka. Ul i pstrągi to blee, plecionka i pstrągi bleee itp. Są wędkarze którzy mają klapki na oczach i nie są sobie wstanie wyobrazić że woda wodzie nie równa i np na rzece A będę łapał kijem do 5lb a na rzece B do 12lb. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Cofam perzeprosiny.Zamilcz to możesz mówić do swojego psa .Amatorze castingu któremu wszyscy zazdroszczą wspaniałych rzutów pod nawias bo chyba to tylko robisz nad wodą albo w snach.????Jak miałbyś kontakt z pstrągiem 50 cm + to byś wiedział co robi on z 701.????Potrzebujsz poklasku to idz i złów wreszcie ładna rybę.Ja tam widząc taką osobę jak ty z 701 na pstrągach jedynie bym ci współczuł.A bedziesz mógł zaśmiać mi się w oczy jak mnie spotkasz osobiście a nie klikac po klawiaturze.A twój opis woblerek na drzewie i szpulka się kręci pasuje mi wyśmienicie do tego jak sobie ciebie wyobrażam nad wodą. Dobra rada dla amatora castingowca. Aby szpulka nie kręciła się w nieskończoność używamy kciuka. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Kayak Fishing Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Słabe to i niepotrzebne, dorośli ludzie, a obrażają się jak dzieci, niech mod się tym zajmie. Wysłane z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Panowie może wyjaśnicie sobie sprawę na PW bo szkoda tak fajnego wątku...Przykro mi że ktoś nie rozumie słowa przepraszam .Udzielam rad jak postepować z kręcaca sie w nieskończoność szpulką młodszemu koledze i nie ma tam żadnych obraźliwych słów. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Kayak Fishing Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myku1987 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Przykro mi że ktoś nie rozumie słowa przepraszam .Udzielam rad jak postepować z kręcaca sie w nieskończoność szpulką młodszemu koledze i nie ma tam żadnych obraźliwych słów. Są zwolennicy jak i przeciwnicy z różnych przyczyn i nie ma się co nad tym rozczulać i na siłę kogokolwiek namawiać. Ja przygodę z castem zacząłem 9 lat temu a za pstrągami uganiam się od 7 lat. Wielokrotnie wkur... się np wymach w celu oddania rzutu a wobler zostaje za plecami na zaczepie a szpula nadal wściekle się kręci ;-) Z czasem człowiek nabiera doświadczenia, dobiera optymalny pod siebie sprzęt a w tedy rzuty stają się banalnie proste i przede wszystkim precyzyjne.Widok kolegów ze spinem którzy nie mogą się wstrzelić pod nawis/daszek jest bez cenny gdy ja castem wstrzelam się co rzuDla lepszego zrozumienia tego co napisałem, bo jak widać nie wszyscy zrozumieli co miałem na myśli.Pisałem o moich POCZĄTKACH nad rzekami pstrągowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Myślałem że ktoś odniesie się do zestawu Kuyinga który wstawiłem wyżej ale zbyt zaśmiecony temat nie potrzebną kłótnią.[emoji19] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi