Skocz do zawartości

Pstrągowy casting - czy to możliwe? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cofam perzeprosiny.

Zamilcz to możesz mówić do swojego psa .

Amatorze castingu któremu wszyscy zazdroszczą wspaniałych rzutów pod nawias bo chyba to tylko robisz nad wodą albo w snach.????

Jak miałbyś kontakt z pstrągiem 50 cm + to byś wiedział co robi on z 701.????

Potrzebujsz poklasku to idz i złów wreszcie ładna rybę.

Ja tam widząc taką osobę jak ty z 701 na pstrągach jedynie bym ci współczuł.

A bedziesz mógł zaśmiać mi się w oczy jak mnie spotkasz osobiście a nie klikac po klawiaturze.

A twój opis woblerek na drzewie i szpulka się kręci pasuje mi wyśmienicie do tego jak sobie ciebie wyobrażam nad wodą.

Dobra rada dla amatora castingowca.

Aby szpulka nie kręciła się w nieskończoność używamy kciuka.

Kolego @ Kayak Fishing Poland napisz proszę co pstrąg 50+ robi z 701

Pytam serio, bez złośliwości.

Używam na pstrązki kijka 6lb, (ale nie 701) nigdy nie udało mi się złowić wymiarowej ryby, jak narazie mam na koncie 20-25cm nie odniosłem wrażenia ze mój kijek mógłby sobie nie poradzić z 50takiem.

Pozdro! Arek

• Like 1

FX-701 potrafi znosić spore obciążenia, jednak nie na każdą wodę ten kij się nadaje a już na pewno nie jest to kij uniwersalny. Na rzekę z dużą ilością zwalonych drzew tego kija nie zabierałem gdyż wolę mieć większy zapas mocy.     

Taka jest moja subiektywna opinia.

post-49273-0-25074300-1516550841_thumb.png

Edytowane przez Myku1987
  • Like 1

Arku nie łowię pstrągów byłem na czterech wypadach musisz zapytać kogoś innego ,największy mój złowiony to 36 cm , ale miałem trzy kontakty z pstrągami ok 50 cm + i zbeształy mnie strasznie .

Był młynek i spad może trzeba większego obycia miałem problem z wcinaniem .

701 łowiłem dwa lata i według mnie jest dość słabym kijem oczywiście co kraj to obyczaj ja wolę wędki o innej charakterystyce.

Mocniejszy blanc daje mi większą kontrolę nad rybą i pozwala łowić na większe przynęty.

701 jest raczej do małych woblerów 2-3 cm  i lekkich jigów , też go pierwszy raz zabrałem na pstrągi i przy ataku ładnego pstrąga za gałęzi nie mogłem go zatrzymać więc wolę mocniejsze blanki.

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

Dzięki Panowie za odpowiedz!

....daj Boże takiego pstrąga żeby kij nie dał rady ????

Moje pstrazki złowiłem na maaalej rzeczce gdzie jak bym się dobrze rozpędził to bym ja przeskoczył, żadnych zwalisk i innych „przeszkód”

Ostatni wypad w nowe bardzo ciekawe miejsce skończył się kiepsko, nie było nawet kontaktu z ryba :(

Muszę poświecić pstrągzkom więcej czasu bi narazie jestem leszczem a kręci mnie to strasznie.

Mój kijek to sakura furiozza, wklejka opisana trafnie do 5gr. Ciągnie obrotówki 0 i 1 na stojącej wodzi pociągnie i 2. Wobki do 5cm .Trafiały mi się przyłowione szczupaki 40-50cm nie miałem z nimi problemu naprawdę, wyjeżdżały na klatę bez większej walki.

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

Piotrek nie jestem pewien ale chyba ktoś miał taki młynek na spotkaniu nad czerniakowskim.

W tej cenie to zestaw wyglada ciekawie z przesyłką za całość ok 430zł,jestem ciekaw jak to rzuca i nie wiem czy nie skuszę się w najbliższej przyszłości.W takim budżecie nie wiem czy coś się znajdzie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

Może do tetona który jest solidny dobrać jednak tą tsurinoye do której link był kilka postów wcześniej. Kilka dni temu była w promocji za 60$. Przynajmniej ma sporo pozytywnych opinii na Ali i poza również.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Strzelam 12 g ;) Szanuje kongera za fajne spiny w rozsądnym budżecie jednak kołowrotka ani multisia bym od nich nie kupił. Może to i błąd ale z góry odrzucam firmy które nie zajmują się produkcją i projektowaniem tego typu sprzętu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wędka od Kawalca na blanku CB 701 spirala .Prawie szklak .Aldek BFS XG 2014 w pełnym Availu .2,5 gramowa główka z Keitechem 2 niesamowicie się ładuje do 3 rzutów .Później Avail autentycznie staje .Czegoś takiego jeszcze nie miałem .Powodem jest Duel 8X 0,6 PE który niesamowicie klei się do szpuli i blanku.4 gramy znowu baja i bądź tu mądry :)

Edytowane przez rothen