Skocz do zawartości

Pstrągowy casting - czy to możliwe? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

tak moim zdaniem da się łowić pstrągi castem.

zazwyczaj nie potrzeba podawać przynęty na duże odległości, przeważnie są to kilku-kilkunastometrowe rzuty.

lepsza precyzja. 

czasami zdarza mi się że zwykłym spinem ciężko jest mi podać przynętę w dane miejsce 

może jest to spowodowane tym że częściej biegam z castingiem jak ze spinem, nie wiem.

ale niestety zrobienie-zakup zestawu do lekkiego łowienia jest dużo wyższy jak kupno zestawu spiningowego.

aczkolwiek ja jestem na etapie przeróbki garażowej multiplikatora pod lekkie przynęty,

pisałem w temacie poniżej

http://jerkbait.pl/topic/104614-tuning-szpuli/?view=getnewpost

jeszcze jestem na etapie zmiany kija ale chwilowo ten co mam jako tako daje rade (catana 180cm, przerobiona na casta niby 3-14g ale nie powiesił bym więcej jak 10g)

Edytowane przez cinn

• 3 tygodnie później...

Czolem

Ja wsiadlem:-)na kij MB model Great Hunting Ghbf48-4ul Ultra Light.

Myslalem juz o nim dluuuuuugi czas

ale balem sie tej dlugosci i nie moglem sie zdecydowac.

Ogladalem,czytalem i zamowilem.

Juz po kilku godzinach zaluje ze nie zamowilem wczesniej.

Kij przyszedl w zarabistej aluminiowej tubie.

Jest pieknie wykonany,bardzo skromnie a zarazem ma to cos:-)

Sparowalem go z Megabass Zonda.

Calosc sietnie lezy w rece.

Łowilem nim gramaturami o 2 do 4g.

Niespodziewalem sie ze tak moze sie swietnie ladowac i trzymac rybe.

Ogolne wrazenia bardzo pozytywne.

Kilka fotek

post-48785-0-67850000-1519143713_thumb.jpgpost-48785-0-45687000-1519143741_thumb.jpgpost-48785-0-76072900-1519143770_thumb.jpgpost-48785-0-89961300-1519143799_thumb.jpgpost-48785-0-79110400-1519144139_thumb.jpg

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 18

Do pstrągów z castingiem dopiero się przymierzam. Wydaje mi się, że mój STORM Adventure 3,5-7g jest trochę za słaby, a OKUMA Black Rock 10-35g ciut za mocny. Co sądzicie o DRAGON Black Rock II Casting 3-18g/198cm? Po nazwie i designe domyślam się, że to OKUMA pod nowym szyldem, więc niezłe wędzisko, ale czy zda egzamin w łowieniu na pstrągowych odcinkach Warty?

Edytowane przez Alexspin

Ponawiam temat. Może ktoś miał do czynienia z OKUMA Black Rock Spin 3-18/198cm? Po przyjrzeniu się tym dwóm wędziskom wygląda na to, że cast jest po prostu przezbrojonym spinem, więc może i podobnie się zachowuje.

Mialem do czynienia ze spinningiem o ktorym piszesz czyli Black Rock 3-18.Moim zdaniem jest to sandaczowka ktora zaczyna sie ladowac tak od 6g.+guma 3" o w gorze rzucalem kogutem 25g. dynamicznie i bez stresu.Kij jest szybki,taki moim zdaniem fast ze wskazaniem nawet na xfast.Pstragow nigdy nie lowilem ale jesli ten cast o ktorym myslisz ma podobne parametry i charakterystykę co spin BR 3-18 to chyba sie na pstragi nie nada.Moim zdaniem,a troche nim polowilem to mocny kij o szczytowym ugieciu.

• Like 3

Post pod postem ale nie moge edytowac-wazne:pisalem o Okumie BR 3-18 w monoblanku,taki mialem.Istotne dlatego ze byl tez taki w dwoch kawalkach ktory mimo podobnych parametrow nie wiedziec dlaczego byl ponoc zupelnie innym kijem,bardziej miękkim i o glebszym ugieciu.Kiedys w watku o kijach Black Rock w dziale spinning padla taka opinia.Przejrzyj ten watek,pozdrawiam.

• Like 1