skilos Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) Do pstrągów z castingiem dopiero się przymierzam. Wydaje mi się, że mój STORM Adventure 3,5-7g jest trochę za słaby, a OKUMA Black Rock 10-35g ciut za mocny. Co sądzicie o DRAGON Black Rock II Casting 3-18g/198cm? Po nazwie i designe domyślam się, że to OKUMA pod nowym szyldem, więc niezłe wędzisko, ale czy zda egzamin w łowieniu na pstrągowych odcinkach Warty? Pozwolę sobie wkleić link do mojego posta z innego tematu , niewiele pomoże bo zaczynam, ale może będzie jakiś punkt zaczepienia (post 1179) : http://jerkbait.pl/topic/29198-pierwszy-zestaw-castingowy/page-59 Edit: W międzyczasie drag podsumował bardzo dobrze ten kij Edytowane 28 Lutego 2018 przez skilos 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 O prosze,czyli dosc podobnie jak ze spinem.Te dolne 3g.to zdecydowanie zbyt optymistycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Dzięki za podpowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Nadal poszukuję castingowego wędziska na pstrągi (spécialité de la maison ) i wpadł mi w oko jednoskład http://www.wedkarski.com/wedki/12434-wedka-cxt-fastcast-cast-dragon.html#gal1/0/. Czy ktoś z Koleżanek i Kolegów miał go w ręku? Czy warto się nim zainteresować? Czy nie zbyt wysoki zakres CW, zwłaszcza dolna granica? Edytowane 9 Marca 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Nowa w rodzinie POZDRAWIAM T 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Super zestaw.Wiem bo machalem;-)No i ten wobek natural hmmmm;-) Edytowane 9 Marca 2018 przez kondzio 77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Kolega w akcji 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Patyk rewelacja. Oba zestawy ktore widziałem bomba. Technika bajka ????????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Patyk opisany, a jaki multik jest przy nim na filmie, jaka plecionka nawinięta i o jakiej masię przynętą kolega rzuca, a właściwie miota ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Patyk opisany, a jaki multik jest przy nim na filmie, jaka plecionka nawinięta i o jakiej masię przynętą kolega rzuca, a właściwie miota ? Właściciel zestawu musi się wypowiedzieć, o ile dobrze pomiętam to plecionka daiwa ,młynek daiwa i jakiś wobek coś około 4 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Jeszcze rozmiar buta, marka i rodzaj spiochów oraz typ skarpetki. I czy kurtka była przeciw deszczowa bo zauwazylem ze padało ???????????? Edytowane 10 Marca 2018 przez Andan 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Kto nie próbował tej zabawy ma czego żałować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Kto nie próbował tej zabawy ma czego żałować Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNo ja cały czas próbuję i choć nie jestem taka zupełna noga to nie udało mi się próbując flipcasta wykonać nawet jednego sensownego rzutu.Z każdym kolejnym dniem prób utwierdzam sie w przekonaniu że jestem totalna dupa .Najkrócej-leci mi do góry lub wręcz do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 No ja cały czas próbuję i choć nie jestem taka zupełna noga to nie udało mi się próbując flipcasta wykonać nawet jednego sensownego rzutu.Z każdym kolejnym dniem prób utwierdzam sie w przekonaniu że jestem totalna dupa .Najkrócej-leci mi do góry lub wręcz do tyłu.Ile gramów przynęta? POZDRAWIAM T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Technika do pozazdroszczenia. Takie odległości też osiągam, ale przy rzutach bocznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał S. Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Andrzeju,Za słabo ładujesz kij lub za mocno kijem chcesz wypchnąć przynętę w trakcie rzutu (doładowujesz). Przy takim rzucaniu kluczem jest ładowanie kija. W fazie jego "rozładowywania" staraj się początkowo wogóle nie doładowywać kija. Skup się na tym aby płynnie go zatrzymywać zanim jego oś pokryje się z planowanym kierunkiem rzutu. Do prób możesz użyć rzutki zrobionej z ugniecionej w kulkę kartki papieru. Ze względu na opór powierza i objętość łatwiej będzie obserwować i czuć co dzieje się podczas wymachu. Warto też zacząć ćwiczyć z przynętami o masie min. 50% zakrsu rzutowego kija. Tomku,Masa wabika powinna być adekwatna do realnego cw kija. Twój zestaw CRC z CC ogarnie wzorowo 2, 5 do 7 gramów. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Andrzeju,Za słabo ładujesz kij lub za mocno kijem chcesz wypchnąć przynętę w trakcie rzutu (doładowujesz). Przy takim rzucaniu kluczem jest ładowanie kija. W fazie jego "rozładowywania" staraj się początkowo wogóle nie doładowywać kija. Skup się na tym aby płynnie go zatrzymywać zanim jego oś pokryje się z planowanym kierunkiem rzutu. Do prób możesz użyć rzutki zrobionej z ugniecionej w kulkę kartki papieru. Ze względu na opór powierza i objętość łatwiej będzie obserwować i czuć co dzieje się podczas wymachu. Warto też zacząć ćwiczyć z przynętami o masie min. 50% zakrsu rzutowego kija. Tomku,Masa wabika powinna być adekwatna do realnego cw kija. Twój zestaw CRC z CC ogarnie wzorowo 2, 5 do 7 gramów.ja to wiem ,przypuszczam że Andrzej ma za lekką przynętę do mocy blanku. Edytowane 10 Marca 2018 przez Yamakato 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dzień dobry - wtrącę swoje 3 grosze ponieważ od dłuższego czasu szukam zestawu do lekkiego castingu. W takim łowieniu każdy element musi być idealnie zgrany. Multików obsługujących przynęty od 3-4 gr jest całkiem sporo za to znaleźć odpowiedni kij to prawdziwe wyzwanie. Większość produktów to kije extra fast, które zawsze będą ładowały się gorzej niż kije wolniejsze a poza tym kije szybkie nie wybaczają błędów rzutowych i mają skłonność do gubienia ryb (zaznaczam, że to moja opinia poparta moim doświadczeniem i nie każdy musi się z nią zgadzać).Częstym minusem kijów wolniejszych jest natomiast mało mięsa w dolniku i tendencja do nieprzyjemnego wyginania się przy prowadzeniu przynęty stawiającej większy opór np. obrotówki pod prąd.Suzuki Blanks wydają się być idealną propozycją do takiego łowienia (ja celuję w RXF 3,5-11gr) - czy znacie kije o podobnej charakterystyce, które moglibyście polecić do łowienia w takich warunkach jak na filmie? Kij będzie pracował z Aldebaranem BFS XG.Z góry dziękuję.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Dzień dobry - wtrącę swoje 3 grosze ponieważ od dłuższego czasu szukam zestawu do lekkiego castingu. W takim łowieniu każdy element musi być idealnie zgrany. Multików obsługujących przynęty od 3-4 gr jest całkiem sporo za to znaleźć odpowiedni kij to prawdziwe wyzwanie. Większość produktów to kije extra fast, które zawsze będą ładowały się gorzej niż kije wolniejsze a poza tym kije szybkie nie wybaczają błędów rzutowych i mają skłonność do gubienia ryb (zaznaczam, że to moja opinia poparta moim doświadczeniem i nie każdy musi się z nią zgadzać).Częstym minusem kijów wolniejszych jest natomiast mało mięsa w dolniku i tendencja do nieprzyjemnego wyginania się przy prowadzeniu przynęty stawiającej większy opór np. obrotówki pod prąd.Suzuki Blanks wydają się być idealną propozycją do takiego łowienia (ja celuję w RXF 3,5-11gr) - czy znacie kije o podobnej charakterystyce, które moglibyście polecić do łowienia w takich warunkach jak na filmie? Kij będzie pracował z Aldebaranem BFS XG.Z góry dziękuję.Tomek Musisz mieć łowisko bogate w ryby 50+ żeby używać takiej armaty. Oczko lżejszym suzuki opędzlujesz wszystkie polskie łowiska. Mam obydwa i piszę z doświadczenia,opisy na tych kijach są z doopy. RXF 601 6 lbs 1,7 -7 to kijek który nie boi się przyłów i mocowo jest wystarczający ,przy okazji zaczyna swobodnie gadać od 2,5 grama z dołu. Dolnik jest na tyle mocny że spokojnie poradził sobie z przyłowami typu zębaty 94 czy sandacze między 60 a 80 cm . Edytowane 10 Marca 2018 przez Paweł J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Musisz mieć łowisko bogate w ryby 50+ żeby używać takiej armaty. Oczko lżejszym suzuki opędzlujesz wszystkie polskie łowiska. Mam obydwa i piszę z doświadczenia,opisy na tych kijach są z doopy. RXF 601 6 lbs 1,7 -7 to kijek który nie boi się przyłów i mocowo jest wystarczający ,przy okazji zaczyna swobodnie gadać od 2,5 grama z dołu. Dolnik jest na tyle mocny że spokojnie poradził sobie z przyłowami typu zębaty 94 czy sandacze między 60 a 80 cm . Nie ma to jak z praktykiem pogadać - dzięki wielkie! Kijek zbroiłeś standardowo czy spiralnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Obydwa w spirali ,torzite po całości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Jeszcze rozmiar buta, marka i rodzaj spiochów oraz typ skarpetki. I czy kurtka była przeciw deszczowa bo zauwazylem ze padało ????????????Dobrze wiem jak trudno jest rzucać castem i przynętami o masie poniżej 5 gram stąd moje pytanie. Sądziłem Adrian, że kto jak kto, ale Ty się z tego śmiał nie bedziesz. Jak widać myliłem się niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dzięki za wszystkie podpowiedzi chłopaki.Zestaw jak sądzę jest odpowiednio złożony.Teton 4lb(czyli żaden fast czy x-fast,ładuje się na pewno odpowiednio),Abu Revo ALC BF7,gumiak na główce 4g.Jestem pewien że problemem jest mechanika rzutu i moje "niezdarne" ruchy bo przy "normalnych" rzutach leci z tego zestawu aż miło.Będę ćwiczył,dzięki raz jeszcze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Rafał opisał dokładnie jak podejść do tego rzutu. Popatrz na filmik i pozostaje trening, łąka, trawnik,brzeg rzeki galeria ,parking czy co tam sobie wybierzesz. A poważnie to trzeba ćwiczyć w jak najbardziej realnym terenie i przy różnych warunkach atmosferycznych. Naczelna zasada jest i tak niezmienna nie starać uzyskiwać max odległości ,ćwiczyć celność i powtarzalność, odległości przyjdą z czasem same. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 No proszę Ciebie ... poniżej 5 ciu. Nie te czasy. Zaskocz mnie i pokaż 1.5 grama w pełnym komforcie ... Bede wtedy wyrozumiały.Acz tutaj nie chodziło o gramture tylko calkiem inne przesłanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi