Skocz do zawartości

Pstrągowy casting - czy to możliwe? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie nic nadzwyczajnego na tym filmie nie ma. Ale dla nowicjuszy jak najbardziej. Dobry film instruktażowy. Brawo dla twórcy,że poświęcił chwilę i zmotał film.

A niedowiarkom i tak będą swoje pisać

Możesz rozwinąć swoją myśl o niedowiarkach.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

https://www.ebay.com/p/Tenryu-Rayz-Rz53ul-bc-Baitcasting-Rod-Light-Weight-Lure/1761446877?thm=1000. Mnie się widzą te patyczki choć pracę oglądałem tylko na you tube ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moim zdaniem jest to jedna z  lepszych wędek do twitchingu post-50467-0-13533100-1525008329_thumb.jpg od 1,5g do 5g pełen  

komfort rzutowy.

• Like 4

• 2 miesiące temu...

Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś patykiem pod kropki. Wędka koniecznie musi być krótka. Najchetniej poniżej 150cm.

Budżet mam niestety ograniczony(jak na te specyficzne kijki) i jest to 600-650zl.

Ma służyć mi przede wszystkim do twichingu 5-7cm wobkami.

Na ten moment znalazłem dwie wędki:

Daiwa Wise Stream 45ulb-3 i Major Craft TTS-B4102UL.

Opinie na ich temat i inne propozycje miłe widziane.

Edytowane przez erqgth

Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś patykiem pod kropki. Wędka koniecznie musi być krótka. Najchetniej poniżej 150cm.

Budżet mam niestety ograniczony(jak na te specyficzne kijki) i jest to 600-650zl.

Ja używam chińczyka od Tsurinoya ale pewnie będzie za słaby bo opisany 2-6lb 1-6g 140cm cenowo chyba coś ok 100$.

Z pstrągami do 40cm bo tylko z takimi miałem doczynienia na moim siurku radzi sobie bdb. Głównie uzywam obrotówki od @chulo 5,5g prowadzonej z prądem rzeki i daje rade lub swoich wobków w wadze 4,5g .

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Mam crc 153cm 8lb idealny do twitchingu jest gdzieś w wątku fotka.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...

Nie zdziwił bym się jakby nazywały się w fabryce zupełnie inaczej. Przykład motoryzacyjny: wystarczy wklepać w googlowej grafice "Barton fx 125", "Toros ION 125", "Junak 123" i "Zipp VZ-2" i sobie porównać. Mam ostatniego, tylko, że w dowodzie rej. mam wpisane: "Tayo Lieshou".  :ph34r:

Edyta: a jaka może być różnica w cenie...

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Siemano

Na casting łowiłem tylko grubo za szczupłym i wąsem , ale chciałbym w nowym sezonie spróbować łowić pstrągi na wobki castingiem :)

Jestem zielony w tym temacie , Proszę jeśli to czytacie o wskazanie młynka i kijka myślę o cw do 20 g razem może zestaw kosztować 8 stów.

z góry dziękuję pozdro

• 2 lata później...

Wiosną ponownie chcę (już dwukrotnie chciałem ;) ) przymierzyć się do pstrągów, może bardziej "pstrążków" i mam dylemat który z zestawów wybrać. Rzeczka szerokości, w porywach do 3m, prąd średni, głębokość śmieszna. Mam do wyboru kijek made in Mekamil 182cm/1-4g/4lb+Brillance GH100 szpula 9,5g, o którym napisałem kilka słów http://jerkbait.pl/topic/143027-fishband-brilliance-gh100/page-3, czy raczej Pinnacle Vision T 182cm/7-21g+Tatula CT 100HSL łożyska ceramiczne, szpula 5,6g, o którym napisałem kilka słów http://jerkbait.pl/topic/149585-eksperyment/, a może wręcz "Mekamil"+Tatula, albo Pinnacle+Brillance?

Proszę się nie śmiać, ale z pstrągami, dotychczas miałem do czynienia "w śmietanie" oraz na obrazkach i jednego przypadkowo złowionego pod koniec XX wieku.

Co wybralibyście? Podpowiedzcie pstrągowemu nowicjuszowi. :)