Skocz do zawartości

Pstrągowy casting - czy to możliwe? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Piszą na rosyjskich forach (nie jednym) że lepszy "rzutowo" jest MR.CHARLES T-Rex za 120zł :)

Приятная катушка, поставил в нее реевские микрошары - 2 грамма джиг с коротыша 1.20 м летит метров на 15, плетня #0.8 PE

Na tym forum również ktoś pisał że fajnie z niego fruwają lekkie przynęty. Edytowane przez ObraFM

Za 120 zeta nie ma się co spodziewać żywotności porównywalną z Daiwa, ABU i Shimano. Natomiast za taką kasę nie jeden skusi się aby tylko sprawdzić czy podpasuje mu kropkowy cast. A jak już połykanie bakcyla to sięgnie po wyższą półkę o ile mu na to pozwoli domowy budżet.

Edytowane przez Myku1987

Casting przy pstrągach to bardzo skomplikowana sprawa lepszy spining , bardziej komfortowy.

Mam trochę inne zdanie na ten temat.

Wędkami z pazurem łowię dopiero drugi rok ale mi znacznie łatwiej operuje się takim zestawem. Porównując do spinningu rzuty są celniejsze i kosztuje mnie to mniej wysiłku ????. Łatwiej również operuje się w sytuacjach gdy miejsca na rzut praktycznie brak, np. rzuty spod siebie.

Wg mnie wiele osób robi błąd i wybiera za długie wędki do takiego łowienia. Przez co mogą mieć odmienne, od mojego, zdanie. Łowiłem 165cm i było optymalnie chociaż chetnie pokuszę się o coś krótszego.

Edytowane przez erqgth
  • Like 4

Casting przy pstrągach to bardzo skomplikowana sprawa lepszy spining , bardziej komfortowy.

Aruś, weź no więcej napisz. Dlaczego wg Ciebie lepszy itp. Każdy kij ma dwa końce a decydując się na łowienie castingiem wiemy co za tym idzie.

Można łowić pstrągi na UL Jigi a można i łowić je wabiami od 3 do 10g i więcej

Lubię łowić castingiem , lecz ograniczenia

które powoduje w pewnych sytuacjach po prostu go wykluczają.

Nie widzę sensu w robieniu czegoś na siłę aby udowadniać , że się da.????

Bez względu na wagę przynęty idąc brzegiem rzucammy raz z wiatrem raz pod wiatr za następnym razem mamy go z boku jest to bardzo duże utrudnienie ,straty przynęt przez odstrzeliwanie, czas stracony na wiązaniu ponownego zestawu często zmarzniętymi palcami.

Oczywiście spining jest mniej precyzyjny , ale i tak bardziej wszechstronny.????

Na jednostce pływającej mamy możliwość ustawienia się tak by wiatr wiał nam w plecy pozwalając na w miarę komfortowe łowienie idąc krętą rzeką takiej możliwości nie ma.

Pozdrawiam wszystkich za i przeciw.????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 3