Skocz do zawartości

Dłubanina od Andana czyli tzw "handmade".

Andan

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera!

Żadne mądrzejsze słowo do głowy mi nie przychodzi :rolleyes: Boję się zaglądać do "dłubaniny...", zawsze się okazuje, że nie łowię, bo nie znam najnowszych andanowych hitów!

W jakiej gramaturze występują te gumowe robale na złotych główkach? To złoto ma jakieś uzasadnienie? Czy to tylko estetyka? I jak podajecie te maleńkie i leciutkie larwy?

Hehe dzięki, bardzo ciesze się że zaglądasz i znajdujesz coś dla siebie. em

Na złotych główkach czyli w wersji "muchowej" na chwilę obecną do 1,5 grama. Pracuję nad pełnymi 2 - ma gramami. Natomiast na główce jigowej do 5 gram w skokach 2,5; 3,5; 5 gram. Kolory główek to dodatkowe uatrakcyjnienie przynęty. Złota i srebrna jest najbardziej powszechna, inne odgrywają znaczenie jeżeli chcesz się ukierunkować na dany gatunek ryby bądź być bardziej dopasowany do warunków panujących na wodzie. Np.: pomarańcz fajnie  gra w trąconej wodzie podobnie zielony, czerwień wabi okonie, róż i wrzos lipienie itp...

Jeśli chodzi o larwy jest to czysta zasada prezentacji przynęty w okolicy stanowiska ryb. Przypomina bardziej to formę łapania stacjonarnego niż klasyczne spinningowanie.  Trzeba w miarę umiejętności przeczytać wodę i w okolicę żerowania ryb podać wabik. Jeżeli ryby zajmują stanowisko bliżej tafli wody stosuje lżejsze, żerują przy dnie znów cięższe. Można łapać z prądem lub pod prąd. Podawać po łuku lub wzdłuż. Łapanie jest bardziej spokojne i finezyjne. Często pozwalam na opad (w przypadku jeziora) aż do dna i wolne unoszenie. Brania są charakterystyczne dla każdego gatunku ryb i wraz z praktyką jesteś wstanie zgadnąć po braniu co w danym momencie już Ci wzięło. Brania są wyczuwalne i agresywne podczas intensywnego żerowania białorybu. Oczywiście zdarzają się też markotne dni gdzie branie jest pokazane tylko na przesunięciu głównej linki lub wyprostowaniu balonu. 

Od strony technicznej wygląda to tak, że w moim przypadku, nie twierdze że jest to najlepsze rozwiązanie używam jako linki głównej cienkiej plecionki zakończonej fluoro. Fluoro daje mi szybki i prostopadły opad mikrusa i dodatkowo chroni główną linkę przed urazami mechanicznymi. Nie mam balonu podczas opadu takiego jak robi to żyłka i przez to osiągam bardziej czytelne brania. Mówiąc wprost wszystko zdublowałem z metody muchowej. Jeśli dobrze dobierzesz proporcję są momenty żę plecionka przez pewien czas utrzymuje się na spokojnej tafli jeziora  przy czym fluoro wraz z mikrusem już dawno jest zaprezentowany w toni wody.  Wędzisko mam finezyjne do 8 lb i cw do 8 gram. 

Białoryb jako przeciwnik jest chimeryczny jak każda ryba. Są dni w których łatwo się wstrzelić w brania. Bywają i takie w których trzeba trochę wypracować czasu nad wodą aby coś złapać. Najtrudniejsza jest płotka, bierze szybko i szybko wypluwa. Pobiera pokarm stacjonarnie, nie zawsze lubi gonić za mikrusem dlatego wskazane jest ślamazarne prowadzenie. Jest takim profesorem jeziora, przeciwieństwem krasnopiórki. Leszcze, krąpie, rozpióry i certy zazwyczaj łapie przy dnie i brania są mega czytelne bardzo charakterystyczne i czasami nawet agresywne. Bardzo fajnie sprawdza się położenie i lekkie uniesienie mikrusa. Jesli chodzi o skuteczność zacięć najlepiej robić to na wyprostowanej ręce. Nie dłoni ale całej ręcę. Przy tym sposobie fajnie sprawdzają się krótsze wędki.

Jeżeli masz ochotę doczytaj metodę krótkiej nimfy z metody muchowej, powinno dużo pomóc.

Pozdrawiam Adrian

• Like 9

Dzisiaj to był ten dzień, gdzie mogłem ubrać wędkarskie "gacie" i skoczyć na siurek :). Wypadzik udany, ryby pięknie współpracowały z mikro jigami o gramaturze 1 i 1,3 grama. Pogoda, a dokładnie deszcz zakończył moją sielankę... 

post-49977-0-25602200-1463086911_thumb.jpgpost-49977-0-42292000-1463086912_thumb.jpgpost-49977-0-11248900-1463086914_thumb.jpgpost-49977-0-39093300-1463086915_thumb.jpgpost-49977-0-88753300-1463086916_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 10

Dzisiaj do mych drzwi zapukał listonosz z przesyłką od kolegi Andam.Powiem szczerze że jak otworzyłem paczkę i ujrzałem koguty to mnie zatkało .Wykonanie po prostu mistrzostwo .

Dziękuje bardzo za szybkie zrealizowanie zamówienia .

Darek.

Dzięki wielkie, ciesze się że przypadły do gustu i wszystko jest w należytym porządku :)

Przynęty robisz fantastyczne, ale foty... jeszcze lepsze :)

Dzięki peekol :).

Projekt dla Jersey ukończony:

post-49977-0-40064700-1463204192_thumb.jpg

• Like 3