Skocz do zawartości

Dłubanina od Andana czyli tzw "handmade".

Andan

Rekomendowane odpowiedzi

Chętnie podpowiem jako muszkarz, że im mniej materiału na ogonku tym lepiej;) Zwłaszcza jeśli chodzi o marabuta z poprzednich stron i nie chodzi o to zeby był krótszy bo to inny temat ale o to aby był rzadszy. Taki tip:) Takie masywne konstrukcje wspaniale wyglądają ale niestety gorzej pracują. Dodatkowo pracę ogonka zabijają te fleshe (sztywne) bo jak się zmieszają z materiałem pod wpływem wody np. marabut to usztywniają konstrukcję. Coraz częściej przekonuje się o tym że przynęta łowna czasami wygląda zupełnie źle dla ludzkiego oka:)
Przeglądam temat i widzę że warsztat masz fajnie opanowany, gratuluje:)

• Like 3

Dzięki @Maćko21 doceniam Twoje uwagi, Za muszkarza już się nie uważam gdyż cast wyparł już tą odmianę mojego hobby dawno temu i tylko "krętactwo" mi zostało. Prawdopodobnie chyba to mnie tylko skłaniało do sięgania po muchówkę. Z castem jakoś bardziej się rozumiem :). Ale akurat to jest mało istotne.

Wyjaśnię moją ideologię. Gdybym zbudował streamerka zrobił był identycznie jak sugerujesz jednak zwróć uwagę na położenia flesha gdy on jest użyty oraz zastosowanie innego materiału po bokach zamiast flasha, który bardzo fajnie faluje. 

Ty jako muszkarz ciągniesz przynętę sznurem która w pewnym sensie zawisa w toni i w momencie pauzy się puszy tutaj jest praca o której mówimy. Dodatkowo jak się wyprofiluje klejem, żelem uv główkę fajowo zaakcentuje odjazd na bok.

Ja przenosząc to na jiga, dobierając odpowiednią gramaturę do uciągu wody osiągnę prawie podobny efekt gdyż nie "za pauzuję" wabia tak długo jak ty robiąc to sznurem, ale mogę uzyskać dłuższy efekt przejścia w pauzę i wolniejszego opadania dodając więcej materiału w ogonek (dupkę), jednocześnie utrzymując proporcję zapewne wiesz o jakie mi chodzi, poprzez podbicie nasze spinningowe spowoduje ruchy (góra dół) u Ciebie (przód, tył) co wprawia ogonek w ruch i też daje efekt puszenia lecz nie taki duży jak uzyskany przy pomocy sznura użytego do metody muchowej. Aczkolwiek przy prawidłowym dobraniu gramatury do uciągu wody też można uzyskać efekt zabrania przynęt przez nurt i symulowanie naturalnego spławu. Coś ale szarpnięcie sznurem na dwa. 

Błędy też popełniam, dlatego dziękuje za otwartość i sam wpis. Doceniam, mało tego nawet wiem w których przynętach popełniam błędy i staram się je wyeliminować, mało tego chciałbym układać kilka wzorów lepiej niż to robię, mam nadzieję, że czas i chęci mi na to pozwolą.

Pozdrawiam Adrian

• Like 5

Nie kręciłem nigdy przynęt i być może nie znam się wystarczająco aby zabierać głos w kwestiach konstrukcyjnych ale wiem, że osoby którym podarowałem jigi Adriana a były to osoby, które same kręcą na własne potrzeby piały z zachwytu wytykając właśnie super wykonanie oraz niezwykłą szczegółowość w wykonaniu tych przynęt. Każdy kto zna Adriana wie, że posiada on wielkie doświadczenie nie tylko w kunszcie castingowym ale i w prawidłowej budowie przynęt jigowych a to ze względu na bardzo drobiazgowe podejście zarówno do analizy pracy jigów i ewentualnej ich poprawie konstrukcyjnej jak i dbałości o szczegóły przy ich samej budowie. 

Chłopaki żebyśmy się źle nie zrozumieli!! Adrian robisz niesamowitą robotę!! Ja tylko wspomniałem o zasadach które podpatrzyłem rzucając jakiś czas muchą :) Jak widać nie ma się to w ogóle do spiningu, o czym nie pomyślałem. Jednak muchę obciąża głównie sznur i nasączony materiał a Jiga jednak ołów i jak się teraz zastanowię to rzeczywiście musi się to przekładać na inne, nowe zasady. Co Adrian fajnie wytłumaczył, za co dziękuje.

Jeśli chodzi o łowność to polecam spróbować przyczepić kawałek wstążki różowej do główki Jigowej bez innych materiałów, maksymalnie zwiewnie. Rewelacyjna przynęta wymaga 30sek. pracy:D

Edytowane przez MAĆKO21
  • Like 1