Skocz do zawartości

Dłubanina od Andana czyli tzw "handmade".

Andan

Rekomendowane odpowiedzi

Świetnie wyszło :-)

... i super :).

Zaliczyłem szybki spacer nad siurek. Kleni tym razem nie widziałem, pocieszałem się jelcami heh. Na koniec okułem pasiaka, dobrze że miałem bez zadziora. Nabity po uszy ikrą. szkoda było go kuć :(. Odwdzięczył się fajną fotką, miał fajowe ciemne odcienie zieleni :)

post-49977-0-75824500-1459616033_thumb.jpgpost-49977-0-64334000-1459616032_thumb.jpgpost-49977-0-26269600-1459616033_thumb.jpg 

• Like 1

Te pływaki to bardzo słuszna koncepcja jest!!!!

Napisz pan coś bliżej o nich jaka długość, hak  itd....

W końcu mam chwilę czasu aby ją dopieścić. Temat uciekał i uciekał, i mam jeszcze kilka zaległość lecz to potem ;).

Wabik ma 9 cm długości - licząc uwzględniając skrajne elementy. Projektowany pod klasę "minnow" i  imitację wiosennego, jesiennego narybku tak aby wstrzelić się w uniwersalność w jeziorze i rzece. Ten model (wielkość, objętość, praca) działa w moich rzekach i jeziorach na podstawowych polskich drapieżnikach. Nie wliczam do nich bolenia i jazia gdyż u mnie nie występują. Pracuje jeszcze nad łososiem, ale to temat na kilka przyszłych sezonów.  Pozostałe ryby bardzo fajne reagują. Przy długości 6 cm miałem nawet przyłowy lipieni. Ale nie warto tutaj bazować na tym gdyż lipienia można skutecznie łapać na mikrusy i jest to super "fun" ;)

Lipas - jesień 2014 r :)

post-49977-0-87233700-1459674981_thumb.jpg

Materiałowo wygląda to tak jak zawsze - selekty wiodących firm i w tym przypadku hak Gamakatsu Stringer.

Edytowane przez Andan
  • Like 7

Andan jakich agrafek używasz do mikrusów ?

Od rozmiaru 22 wzniż, na tyle na ile pozwala Ci manualność, aby nimi operować. Najistotniejsze jest to, że muszą być czarne i matowe. Inny kolor jest nietolerowany. Kształt i firma to już uważam, że jest to sprawą indywidualną - według własnego uznania. W moim przypadku jest to Dorado.

Jazie tez lubia :)

Świetna ryba, gratulacje!

• Like 1

Robercie poruszyłeś temat typu "rzeka". Na forum jest mnóstwo wątków technicznych o patykach i moglibyśmy pisać o tym w nieskończoność. Jeśli chodzi o ultra lekkie łowienie w moim przypadku jest to monoblank o mocy do 8 lb i ciężarze wyrzutu do 8 gram. odpowiem ogólnie gdyż pozostałe rzeczy typu, firma, jakość wykończenia, jakość blanku jest to kwestia indywidualnych potrzeb zazwyczaj przekładająca się na grubość portfela ;). Tak czy siak takie robaczki latają u mnie na kiju o takich parametrach w ujęciu ogólnym technicznym. 

post-49977-0-65801100-1460358843_thumb.jpg

Jakich kijków Panowie używacie ?

Byłem wczoraj z Adrianowymi mikrusami nad wodą wypróbowująć nowy kijek. Stawiam pierwsze kroki w spinningowaniu przynętami o tej wadze. Skompletowałem "na czuja" taki zestaw: Konger Ultris Jig Micron 2.10 0,5-6 gr., Daiwa Legalis 1500 (waga 240 gr.) pletka PP 0,06, agrafka Jantex nr 22, czarny mat (miałem nosa!). Ryby nie współpracowały, ale frajda z rzucania i prowadzenia przynęty duża. Swobodne operowanie w zakresie 1-5 gr. Orientacyjny koszt całego zestawu: kijek 150,- kołowrotek 220,- plecionka 75,- agrafki grosze, przynęty BEZCENNE (w końcu jesteśmy w wątku autora).

• Like 2