Skocz do zawartości

Dłubanina od Andana czyli tzw "handmade".

Andan

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że nie, 5 gram ma bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Piórka nie są takie delikatne jak by się wydawało, ale też nie są pancerne ;). Ale tak jak napisałeś.: czas ...... i ryby pokażą :)

EDIT:

Trochę większy kaliber, listonosz będzie miał co dźwigać :)

post-49977-0-45588200-1445066335_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 2

Identyczny zestaw jak wysłałem Tobie plus to co zostało po powrocie w pudełku z fotki. Tych mikrusów jeszcze nie wstawiałem na forum. Oprócz takich kolorów miałem, brąz, oliwkę, wrzos, granat i różne wariacje. Sporo mi ubyło będę musiał sobie dokręcić. 

post-49977-0-88221400-1445547692_thumb.jpg

Wielkość to 1,2 do 1,4 cm mierzone od początku koralika do końca dupki imitacji na haku przy wadze od 0,7 gram do 0,8 grama. Ogonka nie mierze gdyż mam imitacje z lub bez. Mam jeszcze 1 gramowe na głębsze dołki lecz tutaj była woda w okolicach metra więc nie były potrzebne.

Mikrus to nimfa lub mokra mucha przerobiona na moje potrzeby tak abym mógł rzucić nią castem. Sposób prowadzenia wygląda dość prosto lecz wiem, że tutaj zaczynają się schody. Wszystko zależy od miejsca przebywania ryb. Ja to robię po "swojemu" lecz powiem Ci w skrócie jak mówi teoria. Oczywiście jest to dość obszerny i długi temat na nie jedną noc przy kuflu piwa ... nom ale... 

Wszystko zależy od prezentacji przynęty w okolicach miejsc gdzie występują ryby. Jeżeli są przy dnie przydatne są cięższe mikrusy, które w łatwy i prostszy sposób można sprowadzić do dna. Przynętę możemy zaprezentować w swobodnym dryfie zarzucając ją przed stanowisko ryb. Prowadząc ją w swobodnym dryfie staram się wybierać luz i prowadzić ją jak najdłużej. Inną metodą jest wrzucenie i utopienie nimfy, a następnie na kontrolowanym dryfie prowadzić ją tuż nad dnem. To jest trochę trudniejsze. Oczywiście można to też zrobić lżejszym mikrusem odpowiednio dalej zarzucić pod prąd rzeki tak aby czas tonięcia był odpowiedni wraz z uciągiem rzeki co do stanowiska ryb. Lecz to jest trudne, ale do nauczenia. Jeżeli ryby stoją w pół wody wtedy podczas swobodnego dryfu podnoszę mikrusa na wyprostowanej ręce wędziskiem do góry lub delikatnie zwijając korbka plecionkę podnoszę mirkusa na odpowiednią wysokość. Można też zastosować delikatne skoki bardzo dobrze to działa na okonie. Lipienie, pstrągi, klenie, jelce lubią wolną lecz jednostajną ucieczkę, przypomina im to naturalną ucieczkę owadą czy tam muchy. Jeżeli idziesz z prądem zamiast wybierać linkę wypuszczasz ją. Jest tego oczywiście więcej lecz trudno to opisać słowami bynajmniej mi. Poczytaj o sposobach prezentacji krótkiej nimfy na początek powinno Ci dużo pomóc. Powodzonka :)

Edytowane przez Andan
  • Like 2

Do konkursowego koszyka udało mi się dokręcić dwa streamer'y. Może go używać muszkarz oraz przy pomocy czeburaszki spinningista. Klasyczna Matuka oraz dwu tandemowy Zonker na zimowe ospałe kropasy :)

post-49977-0-19114600-1445804540_thumb.jpgpost-49977-0-23933500-1445804541_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 6