popper Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Kilkakrotnie już, wspominałem co nieco, o własnej wędce, na blanku CD Sunrise model BLMDM2114ML. Moc, 6-12 lb i c.w. 6-24, dają pewien, spory nawet, komfort uniwersalności, z ukłonem w stronę dużych pstrągów, boleni i nawet kleni.Polecam, chociaż, gdy oglądam Avida, będącego od niedawna, w posiadaniu kol. @Szpiega, jestem równie, jeśli nie bardziej, zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulus Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 ...gdy oglądam Avida, będącego od niedawna, w posiadaniu kol. @Szpiega, jestem równie, jeśli nie bardziej, zachwycony.Na mnie ten kij zrobił równie dobre wrażenie, jest naprawde super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 CD jest super sprawą ale cena blanku mnie dobija..Popper masz na mysli tego avida opisywanego w artykule o wedkach boleniowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulus Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Jak bym ja miał taki dylemat jak ty to wybrałbym tego avida, wczoraj miałem okazje porzucać nim i zrobił na mnie naprawde duże wrażenie kijek jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 A co myslicie o lamiglasie ?Wiem ze Patu sobie takie cudo uzbroił ale jeszcze jest przed testami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Lamiglasa z XMG trzymalem w formie blanku w garsci...to wyglada na kij do 1oz.Batsona pewnie tez trzymalem ale dawno i pamietam...O St.Croixach wiem niewiele... Ja mialem podobne spostrzezenia z Bolkiem, dlatego mam cos takiego zeby wyrzucic przynete 4-12g(okolo) komfortowo. Jest to Talon IM6+ 2,75 MF2 (15LB, do 21g).W opisie potezny ale jest gietki, mozna uzywac nawet pleciony 8LB. Za tego mocniejszego robi u mnie teraz Lamiglas G1000 2,75, 12LB, do 21g. Wyglada z pracy na kij do 1oz i raczej rzuty lzejszymi przynetami wygladaja na żyłowanie. Natomiast amortyzuje pieknie, nawet przy stosunkowo niewielkim obciazeniu. Gdyby troche odpuscic z tych przynet w okolicach 20g to rozsadny wydaje sie wybor Lamiglasa Certified 2,9m 17LB 17g(5/8oz).Ten z kolei wyglada na sporo lzejszy niz w opisie i da rade rzucac lekkimi przynetami. Ile wytrzyma naprawde LB to trzeba sprawdzicc samemu juz... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 A co myslicie o lamiglasie ?Wiem ze Patu sobie takie cudo uzbroił ale jeszcze jest przed testami pzdrJutro odbieram go od Daniela, testy w piątek...i pewnie sobotę i niedzielę P.S. z założenia ma to być dalekosiężny kij, który pogodzi 3calową, sandaczową gumę na 25gr główce i boleniówki 10-20gr, stąd taki typ. Znam Avida 3/4 uncji, wg mnie do takich zastosowań będzie ciut za słaby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Do przewijających sie tutaj blanków dorzuciłbym jeszcze ATC III IST 1004 - opisywany w artykule boleniowym. Nie mam z tym kijem żadnych doświadczen, ale wieźliśmy na zlot do Irlandii spinning na seabassy wykonany dla @tpe przez Daniela Tanone na tym blanku - i tak z oglądu powiedziałbym mógłby się nadać. Może @tpe się wypowie jako użytkownik, albo Daniel jako twórca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Patu poczekam za wynikami testów do niedzieli W poniedziałek dzwonie do .... i zamawiam moje nowe cudeńko bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Patu poczekam za wynikami testów do niedzieli W poniedziałek dzwonie do .... i zamawiam moje nowe cudeńko bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedzi ! Będzie to co myśle i tam gdzie myśle?????????/ <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Zdradzę tą tajemnicę jak tylko zamowie wedeczke ( za kilka dni ) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Pomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 to na Warte strach wychodzić z takim jkimś extra super kijem to do nas nic nie dopłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Warciak do was nic nie dopłynie przez to gówno zwane jeziorskiem...ja nie jestem dla was żadnym zagozeniem ale to co sie w tym tygodniu dzieje nad wartą na cofce woła o pomste do nieba...juz nie mam ochoty tam jezdzić... teraz szukam zupełnie innych miejscowek ( takich gdzie nie ma tych zakichanych gruńciarzy/mięsiarzy ) ale bedzie cieżko... to taki mały OT jesli chodzi o kija termin zamowienia przesunął sie przynajmniej pażdziernika/listopada wiec na nowy sezon akurat bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 a co tam na jeziorsku wyprawiają??? u nas woda płynie zielona ,zakwit glonów chyba i aż się nie chce łowić,praktycznie to już chyba z 2-3 tygodnie nie łowiłempozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Grunciarze zajmuja wszytskie mniejsze i wieksze dołki od Warty az odo wlewu zbiornika i jak zwykle wszystko co ma płetwy ląduje w siatce ( a nawet czesciej w wiadrach i reklamówkach )Woda spada niesamowicie ale to pewnie na śluzie puscili mocniej i u nas spada... Takze cyba zupelnie odpuszczam Warte i moze nad Odre zaczne jezdzić.... pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam,wiem ze sporo było na temat kijaszkow na bolka na forum ale jakos nie moge sie zdecydowac,do tej pory łowiłem kijem do 40gr,a teraz chce sobie zrobic na blanku cts-a,i zastanawiam sie czy 2,9dł 10-35gr 8-15lb czy moze 3,05 10-35gr lecz 12-20 lb,skłaniał bym sie w strone tego mocniejszego,przez stare przyzwyczajenia,łowisko to wisła w sandomierzu i okolicach,teraz zmarnowana przez powódz,wiec i zasieg rzutu bardzo ważny,wabiki cos około 20-30gr max,i plecka od wiosny 12lb do jesini 20lb,kumpel poradził ze te kije powyzej 15lb sa juz troszke wolniejsze jak te z mniejszym lb,wiec teraz sie troche zakręciłem, a jeszcze nie jest za pozno aby zmienic.prosze o rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Napewno CTS nie będzie złym wyborem ale jak chcesz naprawdę extra rakietę zastanów się nad resstafinem seri monster boron 90MH lub 92MH.Kij zapewne będzie drogi ale tym na plecionce połowisz bolka, szczupaka, sandacza>Ciężary wyrzutu sugerujesz 20-30g to moim zdaniem powinien być już kij 20funtowy.Jeżeli obracasz się w takich ciężarach, myślę, że warto na kij wydać konkretną kasę i mieć z głowy zmiany bo na bolka będzie a na sandacza za wolny albo za słaby.Płacisz więcej 8stów ale chodzisz nad wodę z jednym kijem.To moje zdanie, może inni coś zasugerują, a kasa i wybór Twoje.Życzę trafnej i przemyślanej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zukiet Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Posiadam własnoręcznie zbrojone kije na blankach o jakich mowa. CTS trochę krótszy bo 9' 20lb kilka razy był na rybach i wiem ze jest to mocarny blank który na bolenie jak dla mnie jest ciut za mocny. Lecz pod sandacza szczupaka czy sumka będzie idealny Restaffine są dość drogie to fakt ale nawet na sucho zachowują się inaczej niż cała reszta... blanki przy pierwszym kontakcie sprawiają wrażenie niebywale czułych i ciętych. Model jaki posiadam to seria Monster Boron 92MH opisany tak samo jak CTS ale są to zupełnie różne blanki. Monster ma delikatniejszą szczytówkę i jest odrobinę szybszy ale to prawdziwy uniwersał bo spokojnie będzie ładował przynęty od 5-6g aż do 40g i pewnie jeszcze trochę więcej... Szkoda jedynie że jeszcze nie przetestowany ale to kwestia czasu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Kurde ostatnio cały czas mi sie tak zdarza ,ze a to moze jeszcze stówke i bedzie git a potem znowu do tej stówki ze dwie i tez sie cos znajdzie,no ale jeszcze 8stówek to za hoho,juz teraz trzeba wywalic 13stówek,mysle ze zostane jednak przy 8-15lb,dzieki za porady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zukiet Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Niestety koszty są spore bo sam blank kosztuje tyle co gotowa wędka z pracowni na trochę tańszym blanku Ja postanowiłem jednak że kupie Restaffine ponieważ męczyło mnie noszenie dwóch wędek... i teraz myślę a nawet jestem pewien że uda mi się zastąpić najmniej dwa kije tym jednym Dodatkowym plusem jest to że odpadają mi koszty robocizny ponieważ sam poskładałem wszystko i mam dokładnie to czego oczekiwałem CTS do 15lb powinien zupełnie wystarczyć na bolenie a będzie miał spory zapas mocy, długość wystarczy 9'6'' i jest boleniowa armata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dzieki(robcyk gadał mi tak samo <_< )i kazał sie ciebie,jezeli mi sie uda poradzic,a mi sie udało,a mnie i tak sie wydaje ze przed koncem swiata w 2012r uda sie zrobic coz na kiju z boronem i nad woda bede baronem( łoby nie baranem)pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 @Żukiet może w sobotę wykona się kilka rzutów boronem jak nie będzie marzło.Mnie też trzepie na myśl wykonania kilku rzutów a nie potrząsania na sucho .P.S. Kupiona od Ciebie Certate 3500 -udana maszynka, chodzi jak marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam Szukam blanku pod konkretną rybę a mianowicie pod bolenia. Długość: min. 2.90cm do max. 3m. Pod żyłkę grubości: 0,20mm / 5,80kg lub max. do 0,23mm / 6,65kg Waga przynęt: od 6g do 16g Przynęty: woblery , błystki wahadłowe Blank musi być szybki żeby można było skutecznie zaciąć rybę z dużej odlegości, łowisko to rzeki: Wisła, Odra, Narew, Bug. Ciężar wyrzutu to myślę że taki do max. 28g, oczywiście musi tez dobrze pracować pod rybą, żeby amortyzował odjazdy dużych boleni. Poproszę znawców tematu o propozycje balanków (nazwa, model), ewentualnie nazwę pracowni gdzie można kupic dany blank i odrazu złożyć kijek. Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi