Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się zgadza Panie - tylko KASA nie ta  ;)  :) i na pewno byłby najlepszy  :good: z do tej pory wymienionych choć nie wiem czy nie za szybkijak dla kolegi.

Za 450zł bez szans o znalezienie blanku avida pod dekorację? chyba można za tą cenę już się pokusić :)

Dokładnie o to chodzi. Tak naprawdę to On nie jet typowym parabolikiem,  tylko raczej mediumfast o głębokim ugięciu, a jest tym głębsze im większy ciężar przykładamy. Co do rękojeści rezonansowej nie wiem ,trzeba by zapytać w FC - jakie mają max średnice tuby. Choć powiem że jestem trochę zdziwiony ??? - po co Tobie ta rękojeść rezonansowa do wędki boleniowej, przecież brania tej rybki to raczej MOCNE są  ;)  :) . Nie porównam tego do wspomnianego przez Ciebie wędziska - bo nie posiadałem.

Co do rękojeści to raczej kwestia wyglądu i wygody :) To jak jest w końcu z tą Orką??

Orka faktycznie jest całkiem fajna ale ja bym akcję określił jako fast. Ma dość szczytowe ugięcie a dolnik póżno się uruchamia.To nie jest typowy boleniowy blank.

Jeżeli wchodzi w grę kasa ok 400zł to Blaas M ten 17lb jest godny uwagi. To jest typowo boleniowy blank o pełnym ugięciu.

Cosik takiego SLM8017-2 8'0” cw 8-28g, 10-17lb??Znalazłem taki za równiutkie 400zł tylko deczko za krótki :) A ten SLM8617-2 9' 0" jest ok jeśli chodzi o długość ale cw 10-30 i chyba nie poradzi sobie z przynętami 7g ?? Kurdę ale mi Panowie we łbie mieszacie no ale sam się prosiłem :D

Edytowane przez Qcyk

Dwa rozwiązania cd orka do 25 gr albo blue rapid do 28 gr więcej szukać nie trzeba orka głębiej i szybciej sie sklada pod ryba blue rapid nieco twardszy dolnik przynęty które opisałeś np wobler 10 cm może ważyć około 20 gr wiec nie ma co patrzeć na blank w granicach 21 gr

• Like 1

Dwa rozwiązania cd orka do 25 gr albo blue rapid do 28 gr więcej szukać nie trzeba orka głębiej i szybciej sie sklada pod ryba blue rapid nieco twardszy dolnik przynęty które opisałeś np wobler 10 cm może ważyć około 20 gr wiec nie ma co patrzeć na blank w granicach 21 gr

Wprawdzie nie miałem tego blanku w ręku ale patrząc na model BR 230cm 7-28g ma ciut więcej mocy niz deklarowane przez producenta. Stad wydaje mi się, ze 21g będzie spokojnie obsługiwał przynęty do 25g lub nawet wyżej.

No to ja trochę podbiję stawkę :P  600 - 650 PLN.

Chętnie poznam wasze typy co do blanku pod bolka. Przynęty w zakresie 10 - 30 g, długość 2,7 - 2,75. Łowię tylko i wyłącznie plecionką. Kijek ma szybko gasnąć po rzucie ale ugięcie ma mieć ciut głębsze, nie przepadam za tymi wszystkimi mega elektrycznymi xxxxxfastami. 

Teraz używam Team Dragona 2,7; 10-35g i fajnie się nim łowi, ale chcę coś bardziej szpanerskiego do lansu po krzaczorach B)

Moim typem jest... albo nie będę podpowiadał  ;)

Edytowane przez Artech

Machalem kijem na tym blanku, sam mam dłuższa wersje XST1144F. Dla mnie świetne boleniowe blanki.

Nie pisze, ze najlepsze, bo z wieloma nie miałem styczności. Na pewno w tym przedziale cenowym można znaleźć ciekawe blanki ze stajni Talona czy Lamiglasa, moze StC (Avid).

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1