Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,tak czytam i czytam i ja ja dodam swoje 2 gr. Obecnie mój letni kij łączący klenio-jazie i bolenie to Phenix M1 2,9    cw 2-11 łowie na Odrze i moim skromnym zdaniem to kij który wyprzedza epoke,jest po prostu niesamowity,a teraz przymierzam sie do kolejnej boleniówki   coś pod zimowe żerowiska ale i latem był by mi też potrzebny,mi nie przeszkadza chodzic z dwoma kijami i tak czytam wasze propozycje,te avidy to dobre kije mam znajomych co nic innego by nie kupili i sa w nich zakochani,ale ja ich nie chce,nie biore nawet pod uwage.Marzy mi sie cos NA Lamiglasie albo Loomisie ale ryzyko duże że to nie bedzie to czego szukam,Przeraz mnie jak czytam jakimi ciężkimi boleniówkami łowicie,ja jestem wychowany na Odrze i moje boleniówki sa rzędu 4-6 g.jesieniom może 8-10 g 12 max.pozdrawiam

Witam wszystkich,tak czytam i czytam i ja ja dodam swoje 2 gr. Obecnie mój letni kij łączący klenio-jazie i bolenie to Phenix M1 2,9    cw 2-11 łowie na Odrze i moim skromnym zdaniem to kij który wyprzedza epoke,jest po prostu niesamowity,a teraz przymierzam sie do kolejnej boleniówki   coś pod zimowe żerowiska ale i latem był by mi też potrzebny,mi nie przeszkadza chodzic z dwoma kijami i tak czytam wasze propozycje,te avidy to dobre kije mam znajomych co nic innego by nie kupili i sa w nich zakochani,ale ja ich nie chce,nie biore nawet pod uwage.Marzy mi sie cos NA Lamiglasie albo Loomisie ale ryzyko duże że to nie bedzie to czego szukam,Przeraz mnie jak czytam jakimi ciężkimi boleniówkami łowicie,ja jestem wychowany na Odrze i moje boleniówki sa rzędu 4-6 g.jesieniom może 8-10 g 12 max.pozdrawiam

Mam tego M1 i też uważam ,że jest świetny,głównie pod  klenie czy wiślane okonie ale i bolenie,z tym że typowe boleniówki maks 10-12g.

Na pewno nie boję się o niego z bolkiem 70cm na końcu zestawu.

Jednak często używam wobków pow. 20g jak Thrill 9cm czy RH85,a większość to przedział 10-18g i tu kij w okolicy realnego 15lb jast potrzebny.Sporo osób łowi największymi gumami RH ,czyli 30g+ i tytaj sprawdzą się mocne kije 17lb. 

• 2 tygodnie później...

Panowie,

a jak Blue Rapid 2,75 x-fast 10-35 - ktoś z Was miał do czynienie z tym kijem do boleniowania?

To już z lekka trociówką jedzie. Na bolka poszukaj uncjówki w BR. No chyba, że używasz takich kamlotów jak RH12 i ciężej

Edytowane przez popper
  • Like 2

• 3 miesiące temu...

Cześć, 

na początek, zanim być może posypią się na mnie gromy, muszę przyznać, że w temacie budowy wędek jest zielony niczym majowa trawa nad pstrągową rzeką, ale dojrzałem, zdecydowałem się i od razu na starcie wypadło, że muszę szukać pomocy.

Zadanie, które sobie postawiłem wygląda następująco - budowa kija boleniowego. Rozejrzałem się w ofertach pracowni i wygląda na to, że łatwo nie będzie więc mam do Was pytanie - jakie blanki możecie polecić?

Moje wymagania to:

- budżet na całość max. 1200zł

- długość wędki 3,05-3,15m

- cw. do 21gr (ważne by było to realne 21gr czyli blank, który obsłuży knighta na główce 18gr prowadzonego w ostrym wiślanym nurcie)

- akcja medium fast - przesunięta do przodu czyli bardziej fast niż medium,

- zdecydowanie progresywne ugięcie

Będę wdzięczny za polecenie w ofercie jakich producentów blanków szukać oraz tego, które polskie pracownie mają doświadczenie w budowie dłuższych typowo rzecznych wędek.

Z góry dzięki!

Kolega ma kij na blanku Lamiego XMG 120 i bardzo go chwali , spytaj w pracowni ART-ROD z Poznania to ci powiedzą więcej o tym blanku .U nich na stronie opisany jest tak "XMG 120 2M - w ostatnich dwóch latach ten model jest najchętniej wybieranym przez naszych klientów wielkorzecznym uniwersałem. Świetny jako boleniówka! Z tej wędki rzuca się niezwykle daleko i łatwo. Tradycyjnie w Lamiglasie, czułość i amortyzacja podczas holu są klasą samą w sobie."

Blank opisany jako 15 lb wydaje się ideałem na bolka .12 lb trochę za słaby a 17 lb trochę za mocny i myślę że ta 15 lb zadowoli twoje oczekiwania.

http://www.art-rod.com/kontakt

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Kolega zaznaczył długość 3,05 -3,15 więc ten Batson jest przykrótki , jakbyś rozpatrywał 2,90 m to spójrz na Matagi  Sea Bass 17 lb c.w 2,90 7-28g lub czy też Elitkę 2,9 m 17 lb 10-28 g. W Matagi jest jeszcze wersja 3,20 , 7-28 g blank pięknie pracujący ,szybki z progresywnym ugięciem (podobny do pracy Elitek aczkolwiek z delikatniejszym szczytem)

• Like 1

Weź po uwagę,iż mogą za jakiś czas zmienić się twoje preferencje względem przynęt. Będziesz chciał na jesień porzucać np.RH12 to wtedy przyda się kij sprawnie miotający takie wabie. Jednouncjówka musi być :) ,przeszkadzać nie będzie a praktycznie wszystko pod"bolenia"obsłuży.

Każdy szanujący się producent ma blanki spełniające te kryteria,czyli +- 3m i 28g ciężar wyrzutu.

Avid 2,90 do 28 lub 21 g blank lub kij - to moja propozycja , łowiłem uncjówkami 260 , 275 -  też się nadadzą , ale 290 chyba będzie na bolki najlepszy.

Można sobie poczytać w temacie

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuja-wedki-boleniowe-r172

Edytowane przez Szymon82

Cięższy patyk już mam dlatego teraz szukam czegoś lżejszego, czym spokojnie porzucam też za kleniem cięższymi przynętami. 

Interesująco wygląda ten blank Lamiglasa XMG 120 - widzę, że spełnia wszystkie moje oczekiwania, te finansowe też :-)

Dzięki za pomoc :-)

Elitkę w budżetowym wydaniu  - blank ,korek , dps , alconite i w tej sumie powinieneś się wyrobić .  Jak dla mnie nie ma lepszego kija pod takie zamiary ....Elitka 17lb 2,9 powinna być idealna . Mam oczko niżej - czyli 12lb i jak dla mnie jest kijkiem doskonałym na dużą rzekę .  

pzdr

XMG 1202M + guma na główce 18 g - nie będzie to robić.

To genialny blank, ale raczej do twardych przynęt, już przy RH10 nie daje pełnego komfortu.

I to jest święta prawda. Miałem kij na tym blanku i nie polecam go do przynęt większych jak 15 g. Dlatego że rzuty przy takim obciążeniu nie były już tak komfortowe. I ta długość 3.05 m opisana jest jako fast ale nie do końca bym się z tym zgodził.

Jesli te 290cm byłyby optymalne (a to wg mnie chyba najbardziej optymalna długość na kij boleniowy z brzegu, zwłaszcza na Wisle), to jest jeszcze lżejszy brat Batson XST1143.

Sam lowie XST1144, miałem kilka wedek na rożnych blankach o takich parametrach (290-305cm ~1oz) i najbardziej podpasowal mi właśnie XST1144. Lowilem tez chwile XST1143 i to bardzo podobny, lżejszy blank, z mniejszym zapasem mocy niz 1144 ale równie swietnie pracujący i idealny pod bolki i wieksze klenie.