Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Blank to blank a macie też godną polecenie pracownię, która ma człowieka kumatego w rzecznym łowieniu i długich kijach. 

Kij ma być min. 3,05 i właśnie do 21gr - cięższy pod już mam więc teraz myślę nad czymś lekkim, ale naprawdę dalekiego zasięgu.

Żbiku,łowiłeś tym xst1144 w połączeniu z żyłką? Zastanawiam się nad kupnem kija zbudowanego na tym blanku i ciekawi mnie jak pracuje,zachowuje się w takim połączeniu. Pozdrawiam

Bolenie łowię tylko żyłką (0.20/0.23). Dla mnie ten blank jest idealny pod bolki. Kupiłem kiedyś używanego XST1144F, którego przezbroiłem u @Skałka "po swojemu". Potem jeszcze inaczej. I jak już eksperymentalnie doszliśmy z Rafałem jak powinien być uzbrojony, to go sprzedałem i kupiłem identyczny nowy blank, który uzbroiliśmy w "wytestowany" system i kijek jest bajka ;)

• Like 1

Witaj,polecę Talona seria Salmon&Stelhead VI+ 10,0MF2 lub do baardzo dalekiego zasięgu 10,6 MF2 6-15lb 3/8 - 3/4 czyli przedział jak najbardziej mieści się w kryteriach .Jeśli chodzi o moc i akcję uważam że w stu procentach będziesz zadowolony .....posiadają spory zapas mocy .Akcja kija to majstersztyk trzyma rybę jak żaden inny..... ;)

Jeśli Ci by to pasowało masz okazję jeśli jest wolny nabyć oldskulowy rarytas......Zbrojony pod starą modłę w Aqariusie czyli pełnoletni jest a cena przystępna może się dogadacie.....http://jerkbait.pl/topic/67042-spiningi-batson-uszkodzony-talon-i-sevier/?hl=talonwisi na forum jakiś czas i chyba nie ma zainteresowania a ja bym właśnie takiego polecał.

Edytowane przez Fred Arbogast

Bolenie łowię tylko żyłką (0.20/0.23). Dla mnie ten blank jest idealny pod bolki. Kupiłem kiedyś używanego XST1144F, którego przezbroiłem u @Skałka "po swojemu". Potem jeszcze inaczej. I jak już eksperymentalnie doszliśmy z Rafałem jak powinien być uzbrojony, to go sprzedałem i kupiłem identyczny nowy blank, który uzbroiliśmy w "wytestowany" system i kijek jest bajka ;)

Dzięki za info. Jeśli zdecyduje się na kijek na tym blanku to trzeba będzie zgłosić się do kolegi @Skałka.

Pozdrawiam

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-Silky-SeaBass-M/668- Weź pod uwagę dwa najdłuższe modele 2,9m i 3,2m. Będą się na pewno nadawały pod bolenia. Kupując blank do 21 gr, nie koniecznie masz gwarancję , że obsłuży on wszystkie przynęty 20gr (+20gr). Skoro sam piszesz , że będziesz takimi łowił i do tego potrzeba daleko rzucać , więc skłaniał by się do wybrania blanku jednak ciut mocniejszego o oczko  ;)  tj: 28gr -1oZ.

• 2 tygodnie później...

Ponieważ przerzuciłem już trochę "uncjówek" różnego rodzaju i różnych firm w poszukiwaniu kija uniwersalnego ośmielę się postawić tezę iż znacznie lepiej nabyć czy zbudować dwa kije, lżejszy gdy boleń żeruje na narybku (lipiec - wrzesień 12lb) i cięższy (maj -czerwiec oraz pażdziernik...17lb) .

Z mojego skromnego doświadczenia wynika to o czym koledzy już pisali, czyli optimum mocy dla kija 2,9-3m to 15lb, zakładając iż szybkość blanku i jego ugięcie już nam odpowiada, ale jak zawsze najwięcej zależy od łowiska i stosowanych przynęt....

Raz tylko w swoim wędkarskim życiu widziałem bolenia, który doprowadził 12lb Lamiglasa, do stanu o którym się mówi, że kij się skończył, notabene w rękach bardzo sprawnego spinningisty ale dla prawdy trzeba powiedzieć, że łowisko było arcytrudne i niewybaczające najmniejszego błędu... widok wygiętego foregripu,- bezcenny  :o

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

w owym czasie kolega JOZI  miał lamiego  XMG których to już nie produkują i cenowo jak mnie pamięć nie myli byś się zmieścił,sam się na niego czaiłem ale wyrwałem tu na forum tańdszego na alkonaitach i podpasował mi,pozatym polecam pracownie pana Kawalca zadzon,opisz co oczekujesz,na pewno spotkasz się z uczciwą  i pofesjonalną odpowiedzą...Z mojego skromnego zdania i doświadczenia podpowiem że naprawde warto mieć dwa kija pod bolenia,nie bede się o szczegółach rozpisywał bo już w innym temacie na forum posypała sie na mnie fala krytyki,ale pamiętajmy o okresowym pożywianiu ryb a co za tym idzie łowimy delikatnie lub na ciężko... a bardzo ciężko wyobrazić sobie łowienie boleni na żuki 1-3 g  mocniejszym kijem......

Z racji, ze powoli przechodzę na casta, zaczynam poszukiwania kija pod brzegowe łowienie boleni. Kij głownie z myślą o jeziorze ale rowniez i pomorskiej Wisle.

Marzy mi sie Megabass F5-72XRC ale jak mam wywalić 1800-1900 za używkę, to mnie wzdryga...

Obecnie na obu łowiskach używam długiego XST1144f ale na jeziorze chciałbym jednak zacząć lowic castem.

Jaki byscie polecili blank pod takie łowy? Myślałem o TX715C lub 765C, jednak przy tym powrwszym jest ciut krótko, a przed tym drugim blokuje mnie jednak trochę dlugosc 230cm w 1 kawałku... Najlepiej chciałbym blank 2-częściowy, bo idealna długością byłoby 7'6" czyli 230cm (gdyby 765C był w 2 kawałkach, to nie byłoby tematu ;) ). Kij musi obsługiwać komfortowo boleniowe woblery od 10 do 25g, przeważnie zakres 14-20g. Myśle, ze te 17lb mocy bylob najbardziej optymalnie.

Kij bedzie sparowany z Tatula 103XHL i żyłka 0.20 lub miękka plecionka 0.12.

Z góry dzieki za wszelkie propozycje.

Edytowane przez Żbiku

Cześć,

Kuba, jedno, co mogę Ci podpowiedzieć, to porzuć myśli o MB F5-72XRC, bo to nie będzie dobra wędka na bolenie. Znam ten kij, a pewnie i ten konkretny :). To jest bardzo szybki, sztywny i mocny kij, pod jigi, z mocarnym, nieustępliwym dolnikiem. Niewielkiemu bolkowi to głowę urwie i nie będzie się dobrze ładował przy lżejszych przynętach, zwłaszcza jakiś wobkowych nielotach.

Pozdrawiam

Arek

Dzieki Arek za opis tego patyka. Tak, pisałem dokładnie o tym z Allegro ;) Szukałem rożnych opinii o nim, zdjeć i filmów ugięcia ale mało tego można znaleźć. No i tak jak napisałem, 1900 za używkę to trochę średni interes.

Patryk, w Blaasa celowałem jak najbardziej. Fajnie, ze mozesz dokładnie opisać ten kij. Masz moze jakies fotki ugięcia tego patyka? Jest w Twojej galerii?

Oczywiście, nie upieram sie przy Phenixie, mam jedynie Rodmasa pod nosem, to moge te blanki dokładnie obmacać ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Dzieki Arek za opis tego patyka. Tak, pisałem dokładnie o tym z Allegro ;) Szukałem rożnych opinii o nim, zdjeć i filmów ugięcia ale mało tego można znaleźć. No i tak jak napisałem, 1900 za używkę to trochę średni interes.

Patryk, w Blaasa celowałem jak najbardziej. Fajnie, ze mozesz dokładnie opisać ten kij. Masz moze jakies fotki ugięcia tego patyka? Jest w Twojej galerii?

Oczywiście, nie upieram sie przy Phenixie, mam jedynie Rodmasa pod nosem, to moge te blanki dokładnie obmacać ;)

Nie mam ugięcia Blaas bo kij pochodzi z FA, w wolnej chwili mogę cyknac jakieś foty.