Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Oficjalna cena takiego Batsona XST1143F to +/- 650 zł za sam blank . Nie jest to najwyższa półka a do tego dobierz jeszcze komponenty , w pracowniach też nie jest ''najtaniej'' . Hobby raczej kosztowne , a bycie pierwszym właścicielem to ... luksus jak z nowym autem .

• 7 miesięcy temu...

Witam

Z racji tego, że zbliżają się nieuchronnie moje 40-ste urodziny postanowiłem zrobić sobie prezent i zamówić wędkę z pracowni pod bolenia. Jak to zawsze bywa problemy już zaczęły się przy wyborze blanku. Wytypowałem 3 blanki Lamiglasa:

SI1162M 2.95m 2 4-17g 6-12lb 12.3mm 1.8mm 76g Fast 1050zł

ISS1162MJ 2.95m 2 7-18g 6-15lb 11.7mm 2.05mm 69g ModFast 990zł

GP1202MH 3,05m 2 7-21g 10-15lb 13,4mm 2.2mm 79g Fast 700zł

Moim łowiskiem jest rzeka Odra i Warta. Wędka ma obsługiwać woblerki max. 15 g. Głownie 10 -12 g. Proszę użytkowników wędek zbudowanych na tych blankach o jakieś opinie, spostrzeżenia. Generalnie pomóżcie w wyborze.

Edytowane przez kulashaker

• 5 tygodni później...
  • 6 miesięcy temu...

Jest temat przed sezonem do ogarnięcia.

Poszukiwany blank do boleniowania na lekko, tylko dwuskład powyżej 2 metrów do max 2,75

Przynęty to woblery od 5gr do 12-15gr max

Jestem po słowie tu i tam, ale pomysłów nigdy za wiele :)

Talon ITM 90MLXF-2 :) .

Edytowane przez Jozi

Mała zbieżność, pełne ugięcie, nabity szczyt i pracujący dolnik. Dobra proporcja mocy między dolnikiem i szczytówka. Zbyt mocne dolniki odbierają część frajdy z łowienia. Świetnie są vegtery 10lb, modelowe zachowanie. Kilka modeli zbudowano kiedyś w NZ...

post-50477-0-45524200-1583229921_thumb.jpgpost-50477-0-64227800-1583229965_thumb.jpg

Może Qualia XSJ 862M, 2,6 m, 5-21g, 6-12lb.

To wprawdzie spinn-jig, ale po osobistym kontakcie z ww. określiłbym go jako rzeczy uniwersał - bardzo przyjemny.

W kwietniu powinien być dostępny.

No właśnie chyba nie bardzo się nada do tego co oczekuję.

Ten temat już wałkowałem z kim trzeba, i jakby było coś z Qualii w ofercie to by było robione od razu :)

• Like 1

Do gry weszły restaffine monster boron 83ml i CD Extra Senso 6-12lb, 5-19g, 2.35m ;)

Kwestia tego ile moje skąpstwo jest w stanie wydać na tą moją fanaberię.

Oj tam, wydasz ile będzie trzeba :lol:  :lol:  :lol: .

Ja póki co już nie szukam.

W długości 2.3 to Lami RR 902MT jest kozak

Chyba jednak trochę za mikry, trochę za mało w dolniku.