Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Panowie teraz ja mam pytanie :

Cały sezon 2021 przełowiłem kijkiem   stc LES76mf2.. Skuteczność połowu oceniam na jakieś 50 procent. Nie wiem czy to dużo czy mało biorąc pod uwagę zacięcia/spady jednakże niedosyt zostaje w związku z tym szukam wędki typowo boleniowej do połowu z łodzi . Jetem absolutnym laikiem w kwestii doboru wędki dlatego proszę o pomoc. Wątek oczywiście przeczytałem od a do z ;)

Edytowane przez sero1975

Panowie teraz ja mam pytanie :

Cały sezon 2021 przełowiłem kijkiem stc LES76mf2.. Skuteczność połowu oceniam na jakieś 50 procent. Nie wiem czy to dużo czy mało biorąc pod uwagę zacięcia/spady jednakże niedosyt zostaje w związku z tym szukam wędki typowo boleniowej do połowu z łodzi . Jetem absolutnym laikiem w kwestii doboru wędki dlatego proszę o pomoc. Wątek oczywiście przeczytałem od a do z ;)

Łowisz na rzece czy zbiorniku?

Długość 7'6" to wymóg konieczny/świadomy czy poprostu elita taka była? :)

Łowię praktycznie tylko na zaporówce dlatego długość w okolicach 220-250 wydaje mi się optymalną długością   . Elitka wybrana była tylko dlatego że ją mam :P i nie mam  żadnej innej wędki .która wydaje mi się dobrym rozwiązaniem pod bolenia . Główną przynętą jest wobler o masie 9g . Poproszę o pomoc bo elitkę lubię ale może jest lepsze rozwiązanie  ;) 

Łowię praktycznie tylko na zaporówce dlatego długość w okolicach 220-250 wydaje mi się optymalną długością   . Elitka wybrana była tylko dlatego że ją mam :P i nie mam  żadnej innej wędki .która wydaje mi się dobrym rozwiązaniem pod bolenia . Główną przynętą jest wobler o masie 9g . Poproszę o pomoc bo elitkę lubię ale może jest lepsze rozwiązanie  ;)

Oczywiście proszę też o wskazówki dotyczące długości jak błądzę w swoich przemyśleniach :rolleyes: 

Jsi zaporowka to pewnie przynęty głównie topwatery i coś w stylu cykady.

Myślę, że nic lepszego nie znajdziesz niż suzuki do 21g. Długość według uznania od 2.13m do 2.6.

Według mnie najlepiej 2.44

Ewentualnie blaas slim sls7615-2n ewentualnie 8015-2n

Jsi zaporowka to pewnie przynęty głównie topwatery i coś w stylu cykady.

Myślę, że nic lepszego nie znajdziesz niż suzuki do 21g. Długość według uznania od 2.13m do 2.6.

Według mnie najlepiej 2.44

Ewentualnie blaas slim sls7615-2n ewentualnie 8015-2n

Grzebię i grzebię dziś po forum i blanki które podałeś czyli blaas slim sls7615-2n lub 8015-2n najbardziej mi chodzą po głowie. Jednakże biorąc pod uwagę ,że kij ma być na dożywocie oczywiście popatrzę też na suzuki . Patryku mógłbyś mi podać oznaczenie tych blanków ?

To ten ?

RXF-16LB-802 8ft/244cm 2 11-21g 12-20lb Fast 11,3mm 2,2mm 72g Edytowane przez sero1975

Grzebię i grzebię dziś po forum i blanki które podałeś czyli blaas slim sls7615-2n lub 8015-2n najbardziej mi chodzą po głowie. Jednakże biorąc pod uwagę ,że kij ma być na dożywocie oczywiście popatrzę też na suzuki . Patryku mógłbyś mi podać oznaczenie tych blanków ?

To ten ?

RXF-16LB-802 8ft/244cm 2 11-21g 12-20lb Fast 11,3mm 2,2mm 72g

Tak to ten

Ewentualnie

Blaas slim sls7615-2n, tego miałem jako swój prywatny kij. Uzbrojony pod cast

Myślałem o castingu ale chyba jeszcze nie dojrzałem do tego . Byłem na próbnym wypadzie ze steezem  i 9g lata zadowalająco na budżetowym dragonie 198 7-28 g..

Zatem wybór padnie na suzuki pod korbę a jak mi się spodoba to dojdzie cast :P

Dzięki Panowie za pomoc myślę ,że te kilka wpisów pomoże innym w wyborze blanku na łódkę :)

Edytowane przez sero1975

Ten Suzuki 16 lb nie bedzie za mocny do stosunkowo delikatnego łowienia (wobler 9g) na stojącej wodzie ?  Ja w podobnych warunkach łowiłem kijem do 10 lb (  St.Croix 76MLXF-2 ) oraz 12 lb ( G-Loomis G3 HS9000-2)  i spokojnie wystarczało nawet na bolki w okolicach 80 cm.

• Like 1

Ten Suzuki 16 lb nie bedzie za mocny do stosunkowo delikatnego łowienia (wobler 9g) na stojącej wodzie ? Ja w podobnych warunkach łowiłem kijem do 10 lb ( St.Croix 76MLXF-2 ) oraz 12 lb ( G-Loomis G3 HS9000-2) i spokojnie wystarczało nawet na bolki w okolicach 80 cm.

Wg suzuka będzie za mocna.

Ten Suzuki 16 lb nie bedzie za mocny do stosunkowo delikatnego łowienia (wobler 9g) na stojącej wodzie ?  Ja w podobnych warunkach łowiłem kijem do 10 lb (  St.Croix 76MLXF-2 ) oraz 12 lb ( G-Loomis G3 HS9000-2)  i spokojnie wystarczało nawet na bolki w okolicach 80 cm.

Wg suzuka będzie za mocna.

No to zabiliście mi klina ;)  St.Croix 76MLXF-2 mam i jest to moja jedna z ulubionych wędek ale z przeznaczeniem okoń na ciężej /sandacz na lekko .LES76mf2 którym łowiłem do tej pory ma 14lb i napiszę tak :

Nie mam dużego doświadczenia w połowie boleni bo są one moim odkryciem z 2021 ale za to nadrobiłem ilością  o czym pochwaliłem się w wątku ,,bolenie 2021 :P " Analizując poprzedni sezon miałem dwa przypadki gdzie zdecydowanie na  LES76mf2 wg.mnie brakło ,,pary" (może i doświadczenia) i obie walki przegrałem :wacko: . Jestem raczej zwolennikiem szybkich holów gdzie amortyzacja ryby odbywa się praktycznie na akcji wędziska a nie na hamulcu -ten ma zagrać tylko w ekstremalnych momentach . Dodam jeszcze ,że ,, u mnie" osobniki 80 + nie należą do rzadkości i w takie będę w tym roku celował ;) :P.

I co Panowie na takie dictum ? :rolleyes:

Suzuki 16lb nie będzie za mocny a ten woblerek 9g pewnie nie będzie jedynym biorąc pod uwagę, że kolega dopiero zaczyna przygodę z jeziorowymi boleniami.

Osobiście nie schodziłbym poniżej 15lb mocy wędki.

Ja wybrałbym między sls7615-2n a wspomnianym suzuki.

Kolega może oczywiście próbować inaczej, delikatniej ale szybko wróci do tematu wędki nieco mocniejszej. No chyba, że to łowienie jest inne niż znam.

• Like 1

Hm, a dlaczego od razu zakładasz, że to problem z wędką? Jest wiele czynników, które prowadzą do udanego zakończenia holu, warto wszystko rozważyć i przeanalizować. Czy łowisz na plecionkę czy na żyłkę, na jakich odległościach masz brania, jak uzbrojony jest wobler (polecam dwa mocne haki zamiast kotwiczek, hak pewniej trzyma rybę), jak prowadzisz (szybko - wolno, głęboko - płytko) itd. Druga sprawa, ryby po prostu czasami się spinają, niekiedy zależy to od sposobu i intensywności żerowania... Nie wszystko rozwiążesz zmianą wędki.

• Like 3

Hm, a dlaczego od razu zakładasz, że to problem z wędką? Jest wiele czynników, które prowadzą do udanego zakończenia holu, warto wszystko rozważyć i przeanalizować. Czy łowisz na plecionkę czy na żyłkę, na jakich odległościach masz brania, jak uzbrojony jest wobler (polecam dwa mocne haki zamiast kotwiczek, hak pewniej trzyma rybę), jak prowadzisz (szybko - wolno, głęboko - płytko) itd. Druga sprawa, ryby po prostu czasami się spinają, niekiedy zależy to od sposobu i intensywności żerowania... Nie wszystko rozwiążesz zmianą wędki.

Masz całkowitą rację tylko że opcje zmian wymienione przez Ciebie wszystkie już przerobiłem oprócz 2 rzeczy : zmiany kotwiczek na haki (to przetestuję ) oraz zmiana wędziska (to też chcę przetestować ) Nie zauważyłem raczej znaczącej różnicy w skuteczności zacięć w zależności od przynęty sposobu jej prowadzenia  jak i zmiany  kołowrotka na taki z cienką plecionką . Zatem pozostają dwie pierwsze opcje . Wspomnianym przeze mnie LES76mf2 łowiłem kiedyś sandacze z opadu i był podobny problem  pustych zacięć . Wymieniłem kij pozostawiając cała resztę taką samą i problem się skończył .Nie wiem może ja jestem jakiś za bardzo garbaty to tej wędki .... :rolleyes:

• Like 1

Co Wy chłopaki z tymi siłowymi holami macie to ja nie wiem.... jeszcze na rzece, czy z brzegu - to rozumiem, trzeba mieć czym postawić się rybie czasem z przyczyn oczywistych. Ale na zaporówce, z łodki - po cholere ?

To przyzwyczajenia z wyciągania sandaczy z pomiędzy karczów ;) :P Ale jest jeszcze jeden mankament o  którym nie napisałem nie wiem dlaczego jakoś mi to umknęło i dopiero @Friko mi przypomniał . Przecież w lecie można na godzinkę przed pracą na Wisłę wyskoczyć zwłaszcza jak jest do niej z 500 m zatem wędka na rzecze będzie też użytkowana choć w mniejszym stopniu

Też poniżej 15 lb bym nie schodził.

Łowię bolenie wędką 17 lb. Czasami nachodzi mnie, że za mocno, że może by tak lżej...

Po czym zacinam jesiennego prosiaczka 75+ i mi przechodzą głupie pomysły.

Bo między uczciwym 15 a 17 lb to praktycznie żadna różnica.

Ale jest jedno ale ext 5-19g 15lb spokojnie miotam nim główkę 4g + gumka 2" a cd BR 7-28 już nie ma komfortu na takiej gramaturze.

Woby boleniowe10 g już idą jak z procy z jednego czy drugiego.

O te 2 lb w zasadzie nie ma co kruszyć kopii.

• Like 1