MatB Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Nie wiem czy ktoś miał oba blanki i może porównać ale zaryzykuję: NFC ST 904-2 HMiSLS 9015-2n Głównie chodzi mi od realny zakres CW i to jak się zachowuje pod rybąMa byś głównie pod bolki na mniejszych i średnich rzekach (Warta, Bzura). Na temat SLS mam już jakieś zdanie wyrobione bo mam mocniejszego braciszka na Wisłę a i na forum jest dość dobrze opisany.Głównie chodzi mi o to jak w porównaniu będzie wypadał kij na blanku NFC. Ceny zrobiły się baardzo zbliżone i się zastanawiam czy nie zaryzykować tego Loomisa Edytowane 13 Stycznia 2022 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Miałem 904, ale IM. Bardzo fajny, z mocą w dole. Rzutowo może więcej, niż wynika z opisu. Blisko mu do 905. Z tym, że 905 miałem HM i ten blank był podobny do Batsona XLS1085F. Z kolei ten 904 IM, jest podobny do Batsona IST1084F, ale fajniejszy. Ciut lżejszy, Sprężysty rzutowo i trochę mocniejszy w dole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Hmm nie miałem wymienionych przez ciebie blanków w ręku ale to zawsze jakiś punkt odniesienia. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczy kij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Mi na wiślanych boleniach sprawdza się Batson RX8 2,75 m do 28 g. czyli klasyka gatunku. Do tego żyłka 0,20 i wszelkiej maści boleniowe przynęty od 8 do ok 15 gram. Gdy chcę poszukać szczupaka zmieniam na kołowrotku szpulę z plecionką 0,12 mm. Natomiast gdy chcę połowić bolki lżej to biorę Santkrojowego Wild Rivera 2,6 m do 21 g z żyłką 0,16 - 0,18 mm. Obie wędki mają tę zaletę że gdy boleń zbiera mi przynętę pod samymi nogami to obie zginają się w pełną parabolę, kilka bujnięć, krótkich odjazdów i ryba ląduje na brzegu. W czasie łowienia rap zawsze luzuję hamulec w kołowrotku i nie narzekam na spady. Przed sezonem zaopatruję się w odpowiedni zapas kotwiczek najwyższej jakości i w 90 procent zakupionych przynęt wymieniam je - to podstawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Też łowię batsonem do 28 i powiem Ci że do tego kijka nigdy żyłki o średnicy 0,20 bym nie założył. Moje doświadczenie co to żyłek tego typu to , przy 100 siłowym rzucie przynętą. Węzeł zaczyna słabnąć, potrafiłem nawet przy żyłce 0.22 odstrzelić woblera. Dziś tylko plecionka 0,17 - 0.19mm Edytowane 14 Stycznia 2022 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczy kij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Też łowię batsonem do 28 i powiem Ci że do tego kijka nigdy żyłki o średnicy 0,20 bym nie założył. Moje doświadczenie co to żyłek tego typu to , przy 100 siłowym rzucie przynętą. Węzeł zaczyna słabnąć, potrafiłem nawet przy żyłce 0.22 odstrzelić woblera. Dziś tylko plecionka 0,17 - 0.19mmByć może, jednak jak napisałem łowię na stosunkowo lekkie jak na możliwości tej wędki przynęty i strzał przy wyrzucie jeszcze nigdy mi się nie zdarzył. Poza tym mniejsza średnica linki to większy zasięg. Generalnie staram się nie zbliżać do maximum cw posiadanych spiningów co najwyżej do 3/4 opisanego przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Być może, jednak jak napisałem łowię na stosunkowo lekkie jak na możliwości tej wędki przynęty i strzał przy wyrzucie jeszcze nigdy mi się nie zdarzył. Poza tym mniejsza średnica linki to większy zasięg. Generalnie staram się nie zbliżać do maximum cw posiadanych spiningów co najwyżej do 3/4 opisanego przez producenta.Ssory chłopie wprawdzie moje doświadczenie z boleniami nie jest wielkie bo w przeszłym sezonie wyłowiłem tylko ok. 100 sztuk ale z mojego małego doświadczenia mogę napisać że chyba piszesz o narybku boleniowym bo ja z plecionką poniżej 1 PE bym na nie się nie wybrał .. Przełowiłem ostatni sezon duelem 1.0 i teraz mam rozkminkę czy 1.2 czy 1.5 . żyłka 0.20 ? Tyle to ja na przypon feederowy na płotki zakładam … Edytowane 14 Stycznia 2022 przez sero1975 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 sprzęt dobiera sie do przynęty i techniki łowienia przede wszystkim a dopiero potem do ryby.... jak będziesz musiał łowić na imitacje "sieczki" grubym kijem nie połowisz i odwrotnie, jak będziesz potrzebował połowić cięzej / głębiej / dalej to delikatna wędka może okazać się za słaba. To nie jest wszystko takie 0-1 jak by się mogło wydawać. Nie ma czegoś takiego jak "kij na bolenia" bo bolenie łowi się w różnych warunkach i na różne sposóby a każdy z nich może wymagać trochę innego sprzętu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 sprzęt dobiera sie do przynęty i techniki łowienia przede wszystkim a dopiero potem do ryby.... jak będziesz musiał łowić na imitacje "sieczki" grubym kijem nie połowisz i odwrotnie, jak będziesz potrzebował połowić cięzej / głębiej / dalej to delikatna wędka może okazać się za słaba. To nie jest wszystko takie 0-1 jak by się mogło wydawać. Nie ma czegoś takiego jak "kij na bolenia" bo bolenie łowi się w różnych warunkach i na różne sposóby a każdy z nich może wymagać trochę innego sprzętu Masz w 1000% rację . Ale czy znając możliwości srebrnego wojownika wybrałbyś się na niego z żyłką 018-020 ???Bo ja na pewno nie . Z szacunku dla jego możliwości ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczy kij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Ssory chłopie wprawdzie moje doświadczenie z boleniami nie jest wielkie bo w przeszłym sezonie wyłowiłem tylko ok. 100 sztuk ale z mojego małego doświadczenia mogę napisać że chyba piszesz o narybku boleniowym bo ja z plecionką poniżej 1 PE bym na nie się nie wybrał .. Przełowiłem ostatni sezon duelem 1.0 i teraz mam rozkminkę czy 1.2 czy 1.5 . żyłka 0.20 ? Tyle to ja na przypon feederowy na płotki zakładam …No to pogratulować, ja takich ilości boleni nie przerabiam. Płotek-olbrzymów na dwudziestkę też nie łowię. Za to na czternastkę zdarzało mi się przypadkowo poławiać bolenie i to grubo powyżej wymiaru. Nigdy też nie zerwałem bolenia z przynętą w pysku. Nie ląduję boleni na klatę i dwudziestka mi w zupełności wystarcza o ile się sumek nie trafi. A jeżeli kiedykolwiek jakaś rapa okaże się silniejsza od moich "pajęczynek" to być może skorzystam z Twoich korepetycji. Póki co - "połamania" bo plecionki masz solidne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Dziękuję i na wzajem . Bardzo Cię proszę przeczytaj wątki o boleniach na forum z tego roku i poprzednich lat . Jest tam sporo podpowiedzi o zastosowanym sprzęcie . I nie pisze tego bez żadnych złościwosci ... A co do płotek to wyślij mi proszę PW wyślę ci linka z Wiadomości Wędkarskich gdzie jest artykuł o ich połowie ze mną w roli głównej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 No dobra dożuce coś od siebie.Bolki przyławiam przy kleksach i brzanach naprzemiennie żyłką 0,18 i plećką 0,08 i kiem 12 lub 17lb ( średnia rzeka, nie za wielkie brzany stąd te średnice) Bolki 60-70cm na żyłce chodzą grzecznie i bez problemowo, nigdy nie miałem wrażenia słabości zestawuNa plecionce dostawały natomiast kopa i tu już bywało różnie choć żaden się nie urwał.Stąd może wasze "nieporozumienia" dotyczące mocy zestawu, żyłka a plecionka to 2 różne światy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Masz w 1000% rację . Ale czy znając możliwości srebrnego wojownika wybrałbyś się na niego z żyłką 018-020 ???Bo ja na pewno nie . Z szacunku dla jego możliwości .....-A ja miałem bolenia za dosyć łatwego zawodnika...Przeważnie kończy się jednym, dwoma odjazdami po czym raczej przewidywalnie i gładko kończy w podbieraku.Łowię bolenie z brzegu na Odrze (pominę ilość ryb i lata nad wodą) ...i NIGDY nie zerwałem żyłki 0,20mm na żadnym bolku,a preferuję raczej szybkie hole. Jedynie podczas jesiennego łowienia na cięższe wertikale, używam żyłki grubszej niż 0,22mm-0,25mm,ale jest to wymuszone wagą przynęt a nie możliwościami ryby -nawet tych kwadratowych osiemdziesiątek. Boleń zupełnie inaczej zachowuje się podczas holu na plecionce niż na żyłce.Plecionkowe hole są agresywniejsze i poszarpane. Na ich podstawie ortodoksi plecionkowi mogą wysnuć błędnie przekonania że żyłka na bolenie jest nie nieodpowiednią i ryzykowną linką, W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie -hol na żyłce jest o wiele bardziej płynny i spokojny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczy kij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 -A ja miałem bolenia za dosyć łatwego zawodnika...Przeważnie kończy się jednym, dwoma odjazdami po czym raczej przewidywalnie i gładko kończy w podbieraku.Łowię bolenie z brzegu na Odrze (pominę ilość ryb i lata nad wodą) ...i NIGDY nie zerwałem żyłki 0,20mm na żadnym bolku,a preferuję raczej szybkie hole. Jedynie podczas jesiennego łowienia na cięższe wertikale, używam żyłki grubszej niż 0,22mm-0,25mm,ale jest to wymuszone wagą przynęt a nie możliwościami ryby -nawet tych kwadratowych osiemdziesiątek. Boleń zupełnie inaczej zachowuje się podczas holu na plecionce niż na żyłce.Plecionkowe hole są agresywniejsze i poszarpane. Na ich podstawie ortodoksi plecionkowi mogą wysnuć błędnie przekonania że żyłka na bolenie jest nie nieodpowiednią i ryzykowną linką, W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie -hol na żyłce jest o wiele bardziej płynny i spokojny.Potwierdzam w 100 procentach. Najwidoczniej jednak wykształciła się u nas "miękka" jak i "twarda" szkoła łowienia boleni i nie ma co przekonywać wyznawców tej drugiej. Ja przynajmniej tego nie robię i chociaż większość drapieżników poławiam plećką to w przypadku rap celowo wybieram żyłkę gdyż nigdy mnie nie zawiodła. Z kolei nawet na żyłce 0,18 zdarzało się że nawet niewielki boleń rozginał kiepskiej jakości kotwice w woblerze dlatego tak dużą wagę przywiązuję do solidności tego elementu zestawu. Żyłka ma jednak swoje wady. Z dużego dystansu branie często przypomina złapanie miękkiego zaczepu a w pierwszych sekundach trudno się zorientować czy przeciwnik ma 50 czy 75 cm. Z plecionką adrenalina z pewnością jest większa. Jak napisałem wyżej zdarzają mi się brania bolków (i to całkiem przyzwoitych) podczas wyciągania przynęty z wody i nie wyobrażam sobie ich wyholowania w takiej sytuacji na plecionkę. Jednocześnie tego typu sytuacje stanowią dla mnie jedno z głównych kryterium doboru blanku na bolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Trzeba również dodać, że te jezorowe, szczególnie te większe 80+. Potrafi po braniu trzepnąć trzy razy pyskiem i wyłożyć się na bok, wtedy zostaje tyko pompka.Rzeczne rapy jednak trochę więcej siły mają, no i nurt im pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Na plecionce dostawały natomiast kopa [...] I w całej tej zabawie chodzi właśnie o tego "kopa"... . Na krótkim dyszlu (ale nie tylko) te najbardziej dynamiczne osobniki (65-70) potrafią zachować się jak pstrąg, włącznie z wyskokami. Odmawianie sobie takiej przyjemności z holu jest jak rezygnacja z nocy poślubnej . Edytowane 15 Stycznia 2022 przez MaleX 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Jak czasem nie odmawiam sobie a skakać potrafią nawet brzanyDobra koniec off topa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi