Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz spodziewac się spina mod-fast o cw około 15g. Pod woblery nie stawiajacve oporu, ok. Z zacięciem z większych odległości jak wygraną w totolotku. Blank muchowy sw w klasie 10 i wyżej  może byc boleniowcem.

Nie łowię delikatnie na micro wobki i żyłeczkę 0,14. Muchówka w klasie 12 i blanki spin 17lb najbardziej mi pasują.

Z racji ze bylby to kij bardzo zadko używany miało być tanio i klasowo,ale wygląda na to ze nici z tego :( Jednak nie spodziewałem się ze elitka w klasie 8 będzie delikatna.Nastepna to 9 ale w 4 kawałkach wiec tez odpada.

Dzieki za wyprowadzenie mnie z bledu :)

Grzechu ,jak będziesz w domu to wpadnij,powyginasz 9'6". Szybki jak elitka 12lb 9',ale subtelniejszy w szczycie,właśnie pod bolki,wobki od 4-18g.Mocarza 17lb też mam.

Miałem na muchowym #6-7 ,przy przecinakach 12+g już klękał,więc j/w koledzy piszą #8-ka  15g to raczej maks.Kijek na muchowym fajnie męczy rybę i hol dośc szybki (tak do 70cm),jak się uwiesi,ale sporo strzałów z daleka na pusto.

• 5 miesięcy temu...

Witam, zaczynam poważniej myśleć u zakupie blanku o bardzo głębokim ugięciu i szybkiej akcji, ale nie szczytowej. Nie wiem, czy fast wystarczy czy musi być X-fast, bo ryby zacinam 40 - 50 metrów od siebie. Szukam blanku wysokomodułowego. Linka, na którą łowię to plecionka 0.12-0,14 mm do max 9 kg wytrzymałości. Pragnę wspomnieć, że mam zamiar uzbroić ją pod casta myślałem o Rainshadow Salmon/Steelhead - RX7 graphite (43 miliony PSI). Czy IST1025F 2,60 cm o akcji Mod/F będzie dobrym rozwiązaniem?

Czy może jakiś MHX, dodam, że ryby, które łowię najczęściej to bolenie 55-68 cm.

Z góry dziękuję za pomoc w doborze blanku.

10lb? ;)

Oczywiście o funty nie o stopy chodziło. Sprawdziłem w rozmawach prywatnch i jest to blaas slm 808 emerald, dokładnie 8lb i 8 stóp bodajże, ale na bolka by nadał, bo dużo mocniejszy podobno.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QdjD1csCm-kJ:jerkbait.pl/topic/42463-sprzedam-blanki/+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a

Mam Blank SLS 290cm 15lb i jutro biorę się za jego zbrojenie. Blank ma bardzo grube ścianki, jak dla mnie idealny na trudny teren pod bolenia jak i średniego szczupaka pod twarde przynęty. Z gumami zobaczę w praktyce. Podczas testów z wyginaniem widać było, że potrafi głęboko zapracować ale w dolniku te 15lb posiada. Jak go uzbroję to wrzucę parę zdjęć, może komuś pomogą w wyborze blanku. 

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Mam Blank SLS 290cm 15lb i jutro biorę się za jego zbrojenie. Blank ma bardzo grube ścianki, jak dla mnie idealny na trudny teren pod bolenia jak i średniego szczupaka pod twarde przynęty. Z gumami zobaczę w praktyce. Podczas testów z wyginaniem widać było, że potrafi głęboko zapracować ale w dolniku te 15lb posiada. Jak go uzbroję to wrzucę parę zdjęć, może komuś pomogą w wyborze blanku. 

Witam,

Jeśli udało się uzbroić i potestować jesienią, to będę wdzięczny za opis.

Pozdrawaim,

Dominik

• 1 miesiąc temu...

W tej chwili do takich celów używam uncjowego cd blue rapida , nie miałem jeszcze kija który posyła boleniową galanterie na taką odległośc , lubie długie kije  mój ma 10,6ft, ale myśle że 10 lub 9 stóp poradzi sobie równie dobrze .

Moje typy to Cd blue rapid , st.c elite ....

Co do tego batsona , to tez fajna propozycja , naprawde dobrze sie tym rzucało , z prowadzeniem troche gożej , szczyt sie strasznie kładł .

Edytowane przez antilag