Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem na próbę Fenwicka HMXS-96M-2-MF 290cm 10-28g. Nie wiem jednak czy kij spełni moje oczekiwania... W czwartek pierwsze testy na Wiśle.

Chciałbym, aby kij dobrze miotał woblerami 7-9cm (Spirit, Miernik, Trill), jak również obrotówkami typu Mepps Long 2 lub 3.

W górnym zakresie liczę na możliwość używania skupionych przynęt do 20-24g (guma na główce 15-18g, wąska wahadłówka, ołowianka).

Czy ktoś używa tego patyka i może napisać parę słów o nim?

Edytowane przez Żbiku

cześć.

Koledzy(2) używają tego kijka. Mozesz być spokojny ten kijek ogarnia wiele, a nawet więcej. Używany jako brzegowy uniwersał - od połowów w morzu (błystki i woblery do 25g) do naszego śródrzecznego biczowania(5-7g). Kijek stosunkowo lekki nie męczy dłoni, posiada zapas mocy gdy coś usiądzie. Potrafi wybaczyć błędy właściciela, ale należy z nim obchodzic się ostrożnie. Stosunkowo krótka rękojeść, u kolegów współpracuje z TP lub Biomasterem SW rozmiar 4000.

Edytowane przez vako

• 4 tygodnie później...

Ciągle zastanawiam się czy nie sprzedać mojego boleniowego Fenwicka HMX S96M-2-MF i nie zamówić sobie kijka pod własne wymogi.

Waham się nad 3 blankami:

Talon 10MXF2 3,05m 7-28g 8-20lb 119g ExFast 670zł

StC 3SC96MHF2 Avid 2,9m 10-28gr 8-17lb 96gr Fast 630zł

Batson XST1144F 2,9m 10-28gr 10-17lb Fast 650zł

Który byście polecili stricte pod bolenia, tylko do żyłki. A może jakaś inna propozycja? Cena za blank, jak widać, coś w okolicach 600zł.

Rozważałem ORKĘ ale w sumie to to samo co mój Fenwick HMX.

Edytowane przez Żbiku

Ja do tych zastosowań miałem XST1144F i byłem bardzo zadowolony do czasu aż zaczęła mi przeszkadzać długość 2,90m. Teraz przestawiłem sie na XST1025F i jestem jeszcze bardziej zadowolony. Okazało się że długość 2,60 m jest dla mnie dużo bardziej wygodna, poręczniejsza i  na bolenie nie potrzebuję długiego kija. 

XST 1144F łowiłem bolenie przez ostatnich kilka lat . Wędka była robiona w F.C. , w standardowym wykonaniu. W przeciwieństwie do kolegi, lubię długie kije.W tym roku zacząłem łowić bolki Orką w firmowym wykonaniu. Orka jest według mnie wędką bardziej uniwersalną. Batson ma środkowe ugięcie , Orka przesunięte w kierunku szczytu , co predysponuje ją do łowienia na gumę.Może gdyby lżej uzbroić Batsona , stał by się szybszy i z ugięciem bardziej szczytowym. Orka ma więcej mocy w dolniku , a  jednocześnie niższy dolny ciężar wyrzutu. Dlatego uważam że Batson to kij bardzo specjalistyczny , a Orka o wiele bardziej uniwersalny. Najprawdopodobniej Batson niedługo wyląduje na naszej giełdzie.

Robiłem dla kolegi kijek pod bolenia

Composite Developements z serii ExtNano CDEXN-862M, długość 2,60m, cw. 6-24g, linka 8-17lb

Wstepnie nie bardzo widziałem dla tego blanku zastosowanie pod bolka...i mocno sie pomyliłem, wyszła naprawde zajefajna kosa boleniowa, miota już 7 gramowe wobki na duże odległości i pozwala na zacięcie i bezpieczny hol.

Polecam

Ja zaproponował bym Talona VI+ seria Salmon & Stelhead 10,0 MF2 czyli 3,05 do 21gr jest to w mym subiektywnym odczuciu najlepszy kijek pod uganianie się za boleniem.Posiada on spory zapas mocy aby bez ryzyka pokusić się o podczepienie cięższych wabików a akcja tego kijka jest jak dla mnie idealna.Pod rybką pięknie przechodzi w parabolę i trzyma rybkę. ;)

Edytowane przez Fred Arbogast

Przeważnie zakres stosowanych przynęt zawiera się w przedziale 8-16g, są to głównie typowe woblery boleniowe (Thrill 7cm, Basun 7-9cm, Tomy czy Matusiak 7-9cm, RH85), jak i gumy RH8-10 i typowe ripery na główkach 8-15g. Nie mniej kij musi sprostać od czasu do czasu takim wabiom jak RH12. Bardziej mi jednak zależy na dolnym zakresie rzutowym (np obrotówka long 2 lub 3) niż miotaniu RH12.

Długość odpowiada mi w przedziale 290-305cm. Wcześniej łowiłem 275cm i jakoś lepiej mi teraz na 290cm.

Pisarz, jakbyś sprzedawał tego XST1144F to daj znać.

Edytowane przez Żbiku

Przeważnie zakres stosowanych przynęt zawiera się w przedziale 8-16g, są to głównie typowe woblery boleniowe (Thrill 7cm, Basun 7-9cm, Tomy czy Matusiak 7-9cm, RH85), jak i gumy RH8-10 i typowe ripery na główkach 8-15g. Nie mniej kij musi sprostać od czasu do czasu takim wabiom jak RH12. Bardziej mi jednak zależy na dolnym zakresie rzutowym (np obrotówka long 2 lub 3) niż miotaniu RH12.

Długość odpowiada mi w przedziale 290-305cm. Wcześniej łowiłem 275cm i jakoś lepiej mi teraz na 290cm.

Pisarz, jakbyś sprzedawał tego XST1144F to daj znać.

Skoro koniecznie 2,90m to XST1144F, z obrotówką long 2 lub 3 spokojnie sobie poradzi. Najmniejsze przynęty jakie do niego stosowałem, to Hornety tonące 4cm i dawał radę. Wg. mnie środkowe ugięcie, a co za tym idzie grubsza/mocniejsza szczytówka jest do boleniowego łowienia bardziej przydatna. Przy ekspresowym prowadzieniu cięższych przynęt lub stawiających większy opór jak np. Hermes szczytówka nie "siada".

Polecam Talon-a, nie spotkałem innego kija, który tak genialnie holuje ryby w zasadzie można powiedzieć, że holuje za wędkarza. Po zacięciu, ryba w  expresowym tempie znajduje się pod nogami i grzecznie czeka na odhaczenie, majstersztyk inne kije tak nie potrafią.

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Polecam Talon-a, nie spotkałem innego kija, który tak genialnie holuje ryby w zasadzie można powiedzieć, że holuje za wędkarza. Po zacięciu, ryba w expresowym tempie znajduje się pod nogami i grzecznie czeka na odhaczenie, majstersztyk inne kije tak nie potrafią.

Pomimo, że w poczekalni czeka już do przeróbki XST1144F, to właśnie zakupiłem na allegro (dość okazyjnie chyba, bo 400zł) gotowca z FC - Talon 100MXF2 (3.05cm 7-28g). Będę miał porównanie do Batsona ;)

Edytowane przez Żbiku

• 1 miesiąc temu...

Witam,

wiem że temat był wałkowany wiele razy ale w tej długości nie znalazłem za dużo info. Jeśli było a nie udało mi się odszukać to sorry. Chodzi mi o blank pod Bolka głównie rzeka Wisła + Bug. Cw i dł. tak jak w tytule.

Przynęty głównie woblery 6-10cm zarówno sterowe jak i bez steru, od czasu do czasu RH10.

Akcja hmmm - nie chciałbym aby był bardzo szybki. Mam teraz pod bolenia TD 2.90 10-28g Pro Selection i jest ok. Ale ostatnio wróciłem do kijka, który biorę ze sobą gdy chcę pochodzić zarówno za Boleniem jak i za Kleniem a mianowicie :

Ron Thompson Trout Mania 2,7m cw 7 - 25g i Akcja tej wędki bardzo mi pasuje jedyny minus, że jest to wklejka...

Łeb mi już pęka od przeglądania wszelakich blanków...szczególnie , że jestem laikiem w tej kwestii.

Jeśli ktoś zechce pomóc to będę wdzięczny a jeśli nie to wiele nieprzespanych nocy mnie czeka w poszukiwaniu odpowiedzi :D

Aha cena blanku... myślę że jestem w stanie wydać jakieś 400-450 zł

Pozdrawiam Qcyk!!

CDORK-902M CDBLORKA2275-0725 - o ten dokładnie Ci chodzi?? Podoba mi się i cena też mi się podoba ;) A da radę to tego rękojeść rezonansową zapodać?? Wiem, że sporo zależy od użytego uzbrojenia ale czy kijek będzie dosyć szybko przechodził w parabolę tak jak wspomniany RT Trout Mania??

post-54784-0-93049500-1439927139_thumb.jpg

Dokładnie o to chodzi. Tak naprawdę to On nie jet typowym parabolikiem,  tylko raczej mediumfast o głębokim ugięciu, a jest tym głębsze im większy ciężar przykładamy. Co do rękojeści rezonansowej nie wiem ,trzeba by zapytać w FC - jakie mają max średnice tuby. Choć powiem że jestem trochę zdziwiony ??? - po co Tobie ta rękojeść rezonansowa do wędki boleniowej, przecież brania tej rybki to raczej MOCNE są  ;)  :) . Nie porównam tego do wspomnianego przez Ciebie wędziska - bo nie posiadałem.

Orka faktycznie jest całkiem fajna ale ja bym akcję określił jako fast. Ma dość szczytowe ugięcie a dolnik póżno się uruchamia.To nie jest typowy boleniowy blank.

Jeżeli wchodzi w grę kasa ok 400zł to Blaas M ten 17lb jest godny uwagi. To jest typowo boleniowy blank o pełnym ugięciu.