milijon Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 No jak sie uczyles poznawania blankow na wklejkach dragona i jaxona, to ciezko wymagac abys pojal fakt, ze nie kazfy fast musi pracowac tylko szczytem. okreslenie szybkosci dotyczy gasniecia blanku po wyrzucie a nie progresii ugiecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 A ty niby od czego zaczynałeś niby znawco. No nie KAZFY jest taki dobry jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Przyjacielu, zaczynałem jak praktycznie każdy, jednak nie przeszkodziło mi to w zdobywaniu i pogłębianiu wiedzy oraz stosowaniu jej w praktyce. ty widocznie zatrzymałeś się na jakimś poziomie a w każdym temacie na jerku zabierasz głos. Nie chce mi się bić piany ani prowadzić dyskusji z tobą, dlatego z mojej strony koniec. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 na podstawie ugięcia nie ocenia się szybkości blankuNie oceniam na podstawie ugiecia. O ugięciu dodałem poprostu info. Miałem ten kij na tym blanku i w mojej opinii jest jak napisałem. Blank do woblerów, blach i szurania gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 SLS jest szybki i miesisty, nie wiem jak to inaczej opisac :-P natomiast SLF jest moim zdanie za suchy, pracujacy ale jednak czegos mi w nim brakuje, bardziej mi lezy SLS. najlepiej by bylo jakbys porownal oba blanki osobiscie, u p. Krzysztofa nie ma z tym problemu, trzeba sie tylko wczesniej umowic na konkretne blanki :-)Wziąć blank do ręki to by było to....ale mam trochę daleko do Krakowa...Niestety nie mam w swoim gronie znajomego który posiada kijek na jakimkolwiek z tych blanków ...Sezon tuż tuż..A ja się nie zdecydowałem ...Telefon do p.Krzysztofa,może on pomoże w wyborze,aczkolwiek boję się że namiesza mi jeszcz e bardziej w głowie.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Marcin pogadaj z Piotrkiem Gołębiem, on ma fajny kij na blanku z FA własnie pod bolki, a jak trzeba było to i klenie na niego targał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Koledzy wrzucam zapytanie o blank/gotowa wędka do połowu troci z łódki do wątku o boleniach bo wydaje mi się, że wędki pod trocie morskie z łódki spełniać będą te same wymagania co wędki boleniowe (też z łódki) - jeżlei sie mylę prosze o komentarze. Poszukuję spina/blanku w 2 dwóch kawałkach o długości 2,4-2,6 m - idealnie 2.55 (8'6'')Realnym cw w przedziale 8-28 g (15-17lb) pod smukłe trociowe (morskie) woblery bezsterowe 7-12 cmKij o czułej szczytówce i progresywnej pracy. Musi się pięknie ładować żeby posłać wobka na znaczną odległość. Kij, który zamortyzuje odjazdy i wybaczy błędy przy wyskokach troci a jednocześnie pozwoli zatrzymać i wyholować 70-80 cm sreberko. Aktualnie używam Blaasa SLS9620-2 (kupionego od kolegi z JB) idealnie spisuje się do połowu z plaży ale na łódce jest trochę nieporęczny. Można ale komfortu nie ma. Dostałem już 2 interesujące propozycje:Blaas SLF8015-2Daiwa Tournament Sea Trout AGS (Made in Scotland) 8'6'' 5-27g Interesująco wyglądają:Batson DSS1025-2Bastson IST1025FSTC Wild River WRS86MF2Blaas SLS8615-2 Blaas SLF8615-2 Proszę o wasze sugestie i komentarze. Edytowane 9 Maja 2018 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 A na przykład Batson, ale XST1025F. Są też miłośnicy St.Croix ... co kto lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Popatrz na AVS86MHF2, tylko ze ja dałem do uzbrojenia. Czuły w szczycie, mocny w dole ale gnie sie w parabolę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Popatrz na AVS86MHF2, tylko ze ja dałem do uzbrojenia. Czuły w szczycie, mocny w dole ale gnie sie w parabolę. Poeta 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Popatrz na AVS86MHF2, tylko ze ja dałem do uzbrojenia. Czuły w szczycie, mocny w dole ale gnie sie w parabolę. Czyżby AVS86MHF2 był dobrze opisany? AVS86MF2 nie wystarczy? Nie chcę wychodzić z realnym cw powyżej 28g Morze to nie rzeka, wobki bezsterowe, smółke wahadełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Poeta Nie czuję jak rymuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Czyżby AVS86MHF2 był dobrze opisany? AVS86MF2 nie wystarczy? Nie chcę wychodzić z realnym cw powyżej 28g Morze to nie rzeka, wobki bezsterowe, smółke wahadełka. Fakt że ja wolę mieć zapas mocy i hol w rzece szczególnie pod prąd wymaga mocy w dole tyle że trocie tez często łowi się cięższymi przynętami. Jak będziesz łowił lżejszymi ten do 21g pewnie wystarczy. Tyle że pisałeś o trociach 70-80 i na takie ryby wolałbym użyć tego do 28g. Edytowane 9 Maja 2018 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Wracając trochę do poprzednich postów NFC ST 964 - 2 IM (czyli 2.9 m, 10-21 g i do 12 lb) nabyty w USA... za jakieś trzy tygodnie powinien być... uzbroję i dam znać czy jest w stanie wygrać z Elitą w tych samych parametrach. MarCinFin - mam do łowienia ze środków pływających boleni NFC 865 - 2 IM ( czyli 2,6 m, 10 - 28 g i do 17 lb) dokładnie spełni Twoje oczekiwania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 Adam,koniecznie daj znać. Ja się zasadziłem, tylko na krótszy model ST 804-IM. Czekam jak będzie dostępny w PL i też ma zastąpić Elitę, tyle że 2,60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Wracając trochę do poprzednich postów NFC ST 964 - 2 IM (czyli 2.9 m, 10-21 g i do 12 lb) nabyty w USA... za jakieś trzy tygodnie powinien być... uzbroję i dam znać czy jest w stanie wygrać z Elitą w tych samych parametrach. MarCinFin - mam do łowienia ze środków pływających boleni NFC 865 - 2 IM ( czyli 2,6 m, 10 - 28 g i do 17 lb) dokładnie spełni Twoje oczekiwania. Masz na mysli ST 865-2(IM) ?I chciałbyś mi go sprzedać? Bardzo chetnię rozważe twoją propozycję . Czekam na info. Edytowane 9 Maja 2018 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Tak, ten... ale jakoś go nie sprzedam. Mogę oddać w użytkowanie... powiedzmy ja przyjeżdżam do Ciebie na 7 dni... Ty płacisz za przejazd, ja za pobyt... łowimy razem...jedna ja, drugaTy, dwie ja, jedna Ty, trzy ja... itd Edytowane 9 Maja 2018 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Zobacz sobie cd orce 245 do 35 gr delikatna szczytowka przy woblerach trociowych będzie robiła robotę. Edytowane 10 Maja 2018 przez szpiegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Tak, ten... ale jakoś go nie sprzedam. Mogę oddać w użytkowanie... powiedzmy ja przyjeżdżam do Ciebie na 7 dni... Ty płacisz za przejazd, ja za pobyt... łowimy razem...jedna ja, drugaTy, dwie ja, jedna Ty, trzy ja... itd W sobotę płynę na trotki [emoji3][emoji3][emoji3] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasss Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Czy jest ktoś w stanie polecić jakieś tańsze i sprawdzone blanki powiedzmy do 400zl o parametrach 2.70-2.90 do 25-28g max ? Czy lepiej odczekać i dołóżka te 2 stówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Zobacz sobie wędki dragon hm-x. Blanki od nich wychodzą cenowo w okolicach czterech stówek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zab9k Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam, Szukam dla siebie kija boleniowego. Do tej pory uzywalem kija Blaas SLF 9015-2N i dla mnie ten kij jest za slaby. Realne CW to mniej(mowimy o gornej granicy) niz deklarowane 28g, komfortowo to max 18g w przypadku proby mocnych i dalekich rzutów(czego oczekuje od nowego wedziska). Dlatego szukam czegoś z realnym cw 10-35g i mocą 20lb o długości 2,4-2,6m. W Blaasie podoba mi sie natomiat ugiecie po sam dolnik, ale w prądzie Dunajca ryby 80+ to juz problem, a akcja moglaby byc ciut szybsza. Czy jest ktos, kto ma doświadczenia z wyzej wymienionym i mialby porownanie do innych kijów? Kij będzie współpracował z Vanquishem 4000, ale prawdopodobnie bede zmienial na TP4000SW, wiec na cięższy Z gory dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Czy jest ktoś w stanie polecić jakieś tańsze i sprawdzone blanki powiedzmy do 400zl o parametrach 2.70-2.90 do 25-28g max ? Czy lepiej odczekać i dołóżka te 2 stówki?Batson DSS 1025-2http://www.fishingcenter.com.pl/blanki/batson-enterprises/blanki-spinningowe Lekko i poprawnie uzbrojony stanowi świetne narzędzie do połowu boleni i szczupaków.Lekko nie znaczy drogo.Wystarczą alconit Fuji w KR od 20H do 4,5KLZbroiłem kiedyś ten blank i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Dzień dobry. Mam w planie na przyszły sezon kijek ala wielko rzeczny uniwersał ze wskazaniem na bolenia, ale z możliwością "klenia na ciężko:)". Ze wstępnego rozeznania wybór padł na dwa blanki: Lamiglas - GP1142MJ 2.9m 7-21g 6-15lb Batson - XST1143F 2,90m 10-21g 6-12lb Czy ktoś może porównać ze sobą te blanki i jakoś krótko je scharakteryzować pod względem użytkowym. O Batsonie jest już trochę informacji, ale o Lamiglasie jak na lekarstwo. Najważniejsze dla mnie to czy różnica w opisywanej mocy 15 lb i 12 lb jest bardzo odczuwalna i który z tych blanków lepiej obsługuje dolne cw. Po suchych opisach wydaje sie że Lamiglas jest bardziej uniwersalny ale opisy to jedno a życie co innego. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katek Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Pany pytanie czy 1000pln to tak mało na kijaszka boleniowego(290-300cm) z pracowni?Nie oczekuje fajerwerków tytanow,włókien boronowych technologi nasa...Rozmawiałem z 4 jegomosciami z różnych pracowni i żaden nie zaproponował nic konkretnego tylko"jakbys dołożył że 3-4 stowki to możemy zrobić..."I wtedy jakis tam wybor jest.Tysiak to tak mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi