Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

wątków rzeczywiście było dość dużo na temat odrzańskich boleni i kiji do tego  ale mi bardziej chodziło o porównanie tych dwóch blanków. Być może nie trafnie dałem tytuł topica. Mój błąd.

Niestety na temat tego Lamiglasa nie znalazłem za dużo informacji

Tu coś było:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuja-wedki-boleniowe-r172

Tylko trochę krótszy. Warto pomacać jednak kilka różnych modeli, bo zbliżając się do granicy uncjówek można się trochę rozczarwać. Celowałbym w 12lb do takiej gramatury w steelheadach i krótszy, długa rękojeść wyjdzie w takim 3,05.

Aha, jeszcze są bajeczne (jak dla mnie) XSH, bardzo uniwesalne.

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuja-%E2%80%93-wedki-sandaczowe-cz-i-r188

Tylko takiego MT, to już na pewno trzeba by było obmacać, bo nie każdemu podejdzie. 

Edytowane przez Krzysiek_W

No to się trochę wychylę i zdradzę ponieważ jesteś miłym gościem Krzyśku (tak sadzę po korespondencji dzisiejszej ;) )

Rozmawiałem ostatnio z Twoim imiennikiem z Fishing-art z Krakowa i własnie w tym temacie mój wybór padł na Vegter Boron 9,6" 15lb 5-25g który faktycznie rzuca już od 2g!!!! 

Trochę to miesza w temacie ale skoro jeszcze nie miałeś ww blanków w ręce,- to ???

No to się trochę wychylę i zdradzę ponieważ jesteś miłym gościem Krzyśku (tak sadzę po korespondencji dzisiejszej ;) )

Rozmawiałem ostatnio z Twoim imiennikiem z Fishing-art z Krakowa i własnie w tym temacie mój wybór padł na Vegter Boron 9,6" 15lb 5-25g który faktycznie rzuca już od 2g!!!! 

Trochę to miesza w temacie ale skoro jeszcze nie miałeś ww blanków w ręce,- to ???

Arek ciekawe te borony, masz już jednego?

no to namieszałeś w głowie :blink: . Raczej poniżej 5 g nie mam wobków ale zaskoczyłeś mnie tym. Zaraz wejdę na stronę Fishing Art-u i poczytam o tych blankach.

Nic za dużo o nich nie wyczytasz.To specyficzne blanki o dość szerokim spectrum ciężarów wyrzutowych,głęboko pracujących pod rybą.Moim zdaniem na bolasa ideał.SS9615 będzie bajkowy, armata o dalekim zasięgu.

Powiem szczerze że narazie nie stać mnie na ten blank ponieważ jak już niektórzy wiedzą ( czytaj: @Rheinangler) potrzebuję jeszcze kręciołka bo te co do tej pory miałem nie nadawały się. Narazie poszukam czegoś innego. Wędkuję od 4 lat, tylko spinning ale takie cudo w moich rękach to raczej nie teraz.

Edytowane przez Krzysiek184

Krzysiek - powoli do wszystkiego dojdziesz, sugerowałem tego borona bo wydaje się bardzo wszechstronny a prawie zawsze obok boleniowych miejsc są i kleniowe i okresowo jaziowe miejsca, więc bez potrzeby targania 2 wędek dało by się to opędzić jedną a to już oszczędność i brak dylematu co zabrać na całodniowa włuczęgę po rzece  :)

poczekaj też jak możesz na opinie z placu boju o nim, bo na razie to tylko tabelkowo dobrze wygląda ;)

pewnie gdzieś w czerwcu będę Ci mógł dość sporo o nim powiedzieć ;)

Jak Ci może coś starszy pan zasugerować, - to zacznij od kręciołka,- masz dobry pomysł!  a potem reszta :)

3,05 jest trudno zrobić zgrabnie i z niezbyt długą rękojeścią a te 15 czm zwiększa operatywność wędki a już daje niezbędny zasięg i podniesienie, w efekcie czego tzw blank roboczy jest prawie tej samej długości,- o czym już koledzy pisali.

Edytowane przez Rheinangler

@Jozi pewnie tak by było że po testach wziąłbym go.

Arek przez ostatni sezon łapałem na Diaflexa 2,95 7-22g i ta gramatura dla mnie była w sam raz a co do dł. to z zeszłorocznym budżetem nic innego nie znalazłem. Czyli  narazie poszukam tego kręciołka i poczekam na czerwiec i na wieści od Ciebie.

Spróbuj może w takim razie z niższej serii z FishingArtu. Zamówiłem po konsultacjach z P. Zielińskim pod Wiślanego bolenia blank z serii BLAAS SLM 2,90, 10-30 g. Obecnie jest zbrojony przez kolege z forum. Tutaj masz poglądowo jego ugięcie. Ma duuuużą moc w sobie :)

post-50229-0-06678700-1364500679_thumb.jpg

Edytowane przez Maticsh

Chciałem wziąć 2,90, 8-28g z serii blaas f, ale po konsultacjach z P. Zielińskim wybrałem ten ze względu na głębsze ugięcie, które bardziej mi odpowiada. Z suchego opisu ten jest niby o akcji medium, jednak i tak mysle, ze jest dosc szybki. Jesli chcesz szybszy to szukaj wlasnie w blaas f i blaas xf.