Skocz do zawartości

Boleń - jaki blank?

szpiegu

Rekomendowane odpowiedzi

U nie już grubo ponad miesiąc jest XF 8020-2 i powiem szczerze że jestem pod dużym wrażeniem ;)

Jest plan jeszcze na armate SLXF10025-2    10'0”    15-25lb    17-50g.

Troszke wacham się czy nie wziąść deczko krótszego???

I chyba w wrzesniu tak się stanie.

Ze szwagrowych imienin do wątku wracając:

Rzeczony Talon to dobra propozycja brzegowego kija boleniowego. Pod rybą pracuje ładnie, przynęty z podanego zakresu miota na zadowalające dystanse. Pamiętać należy, że to blank mięsisty więc ciężki. Ładuje się raczej górną partią, stąd odległości "tylko" zadowalające.

Wywołany kilka postów wyżej Blaas z seriii XF w odległościowym miotaniu wabikami pierwszeństwa ustąpi swemu bratu z serii F, Blaasowi SLF9620-2 oraz dłuższemu SLF10020-2 - blankom jakby do boleniowania gramaturą 20+ stworzonych.

Jacek

Wywołany kilka postów wyżej Blaas z seriii XF w odległościowym miotaniu wabikami pierwszeństwa ustąpi swemu bratu z serii F, Blaasowi SLF9620-2 oraz dłuższemu SLF10020-2 - blankom jakby do boleniowania gramaturą 20+ stworzonych.

Jacek

A co powiesz na temat Blaas SLF10015-2? Siedzi mi mocno w głowie ten kijek ubrany na lekko w Alco + SIC na szczycie. Mam Batsona XST 1144 i używam do przynęt do 20 g, świetny kijek  ale tak polubiłem długość 305 centów że łowiąc nim cały czas mam wrażenie że "czegoś" w nim brakuje. Znasz tego Batsona? Można porównac te kije?  

Edytowane przez pawello

XST1144 znam, jednak nie znam się osobiście z Blaasem SLF10015 dlatego nie podejmę się odpowiedzi. Natomiast SLF10020-2 w zacięciu jest równie szybki co XST1144, pod rybą zaś bardziej od Batsona progresywny, co moim zdaniem wpływa in plus na bezpieczeństwo holu. Jednak nie wiem czy jedyną różnicą pomiędzy SLF10015 a SLF10020 jest moc.

Edytowane przez Jacosław

Głównym założeniem budowy kija jest to aby posłać jak najdalej czytaj pod drugi brzeg Warty wobka RH85 czyli ok 22g , na blank mogę przeznaczyć nie więcej niż 400zł - niestety . Talon jak by się nie postarać i dogadać wychodzi ponad 600zł z przesyłką , gdzie no nie jestem w stanie tyle wydać na blank , gdzie to nie koniec wydatków. Widzę że pozytywne zdanie macie o naszej rodzimej produkcji , ale ich ceny też są po za moim zasięgiem a na "zlitowanie" się producenta to raczej nie ma co liczyć bo nikt nie sprzeda produktu za pół ceny. Wybrać mogę między 1203 i 1204f ale przyczyniam się bardziej ku temu mocniejszemu.

21 g może być o połowę za mało. Przy dalekich siłowych rzutach może kijek niedomagać. Ale to moja opinia sam używam do 40 i można tym ciskać ile wlezie.

eh.. o połowę za mało do czego? Skoro kolega napisał wyraźnie, że szuka do 21g to jaki ma sens pisanie o cw 40g?

Poza tym nie jestem do końca przekonany, że połów boleni polega na ciskaniu ile wlezie ;)